'Kütüphan-e Türkiye Projesi'

Dezavantajlı bireylerin internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması amacıyla hazırlanan "Kütüphan-e Türkiye Projesi", 26 ildeki 78 halk kütüphanesinde hayata geçirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2013 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kütüphan-e Türkiye Projesi'

Özellikle dezavantajlı bireylerin internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması amacıyla hazırlanan "Kütüphan-e Türkiye Projesi", 26 ildeki 78 halk kütüphanesinde hayata geçirildi.

Proje direktörlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bill&Melinda Gates Vakfı-Küresel Kütüphaneler tarafından desteklenen ve Hacettepe Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen projeyle Türkiye'deki halk kütüphanelerinin toplumsal dönüşümdeki yerlerini nasıl alabilecekleri araştırılacak.

Kütüphan-e Türkiye kapsamında, hazırlanacak ülke raporu ile projenin tüm Türkiye'de uygulanmasına yönelik öneriler ortaya konacak.

Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak'ın dahil olduğu projeyle, özellikle düşük gelirli, yaşlı, engelli bireylerin internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması, buralardaki kütüphanecilerin ve kullanıcıların eğitiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

-Dezavantajlı bireylerin internetten yararlanması daha zor

The International Telecommunication'ın 2012 tarihli raporuna da yer verilen açıklamada, internet hizmetlerinin hala pahalı olduğu belirtildi.

2011 yılı itibariyle, gelişmekte olan ülkelerdeki bireylerin sadece yüzde 24,4'ünün internete eriştiği, gelişmiş ülkelerdeki bu oranın yüzde 70,2 olduğu bildirildi. Bu nedenle gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler arasında bilgiye erişim açısından önemli bir ayrım ortaya çıktığı ve özellikle yaşlı, düşük gelirli, engelli, kırsal kesimde yaşayan dezavantajlı bireylerin bu durumunun internetten yararlanmalarını zorlaştırdığı bildirildi.

Açıklamada, gelişmiş bazı ülkelerde kamu kaynaklarını kullanan kütüphanelerin neredeyse tamamında internete erişimin ücretsiz olduğu ve yoksulluk sınırının altındaki nüfusun yarısından çoğunun da e-posta ve internet erişimi için öncelikle kütüphaneyi kullandığı bilgisi de verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber