Sendika, yanıltıcı anketi ?para yok' diye değiştirmemiş

Haber Giriş : 14 Nisan 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te görüşülen Sosyal Güvenlik Reformu'na karşı sendikaların yaptığı ankette yanlış bilgilere yer verildiği ortaya çıktı. Emek Platformu adına Türk Tabipler Birliği, DİSK, KESK ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin ortaklaşa hazırladığı anket formunda, olmayan maddeler reform paketindeymiş gibi gösterilip kamuoyu yanıltıldı. Sendikaların aleyhte kampanya başlattığı tasarıda, emeklilik yaşı 68, prim ödeme gün sayısı ise 9 bin olarak gösterildi. Oysa Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenlemede emeklilik yaşı 65'e indirilirken prim gün sayısı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılıyor. Sendikaların değişikliği bilmesine rağmen eski maddeleri kullanması tepkiye sebep oldu. Kampanyayı düzenleyenler ise eski maddelere gerekçe olarak bildirgelerin yeniden basılmasının masraflı olmasını gösteriyor.

Emek Platformu dönem sözcüsü Hak-İş Başkanı Salim Uslu, yapılanın ahlaki olmadığı hususunda sendikaları uyardığını söyledi. Uslu, ?Emek Platformu toplantılarında referandumda kullanılan bilgilerin yanlış olduğunu söyledik. Buna rağmen yanlış bilgilerin kullanıldığını üzüntüyle gördük. Sendikaların kamuoyunu yanıltma gibi bir çalışması olmamalı.? tepkisinde bulundu.

Türk Tabipler Birliği, DİSK, KESK ve TMMOB'un ortaklaşa yürüttüğü kampanya geçen ay başlamıştı. Dört sivil toplum kuruluşu, vatandaşları, Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında hazırlanan 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı' konusunda 27 Mart-1 Nisan tarihleri arasında düzenledikleri referanduma katılarak ?hayır' oyu vermeye çağırmıştı. Öncelikle aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Şanlıurfa ve Adana gibi nüfus yoğunluğu çok olan toplam 23 ilde bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Tasarıyla ilgili görüşleri almak için Türkiye çapında çeşitli noktalara 2 bin 870 sandık koyan sendikalar, vatandaştan oy kullanmasını istedi. Vatandaş yanıltılınca açılan sandıklardan yüzde 99,4 oranında hayır oyu çıktı. Sandıkların başında bulunan ?HAYIR diyorsanız bu oy pusulasını kullanın' ifadesinin yer aldığı bildirilerde vatandaş yanlış bilgilendirildi. Kampanyayı düzenleyenlerin eski maddeleri kullanma gerekçeleri, bildirgelerin değiştirilip yeniden basılmasının masraflı olacağı yönünde. TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, söz konusu eksikliklerin çağrı pusulasını önceden hazırlamaktan kaynaklandığını belirtti. ?Çağrımızı yaptığımızda yaş 68'di.? diyen Bakkalcı, yanlışlıkların neden düzeltilmediği sorumuza ?Binlerce pusulayı tekrar basacak durumumuz yok. Ancak benim tanıtım konuşmamda ilgili maddelerin son hali vardır.? cevabını verdi. Referandum öncesi Emek Platformu dönem sözcüsü Salim Uslu'nun sendikaları uyardığı ortaya çıktı. Uslu'nun referanduma gidecek sendika yöneticilerine yasadaki maddelerin değiştiğini hatırlattığı öğrenildi. Ancak Sosyal Güvenlik Reformu karşıtı cepheyi güçlendirmek isteyen sendikacılar bile bile eski tasarıyı oylattı. Sosyal tarafların istekleri Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarılarına konuldu. Sendikaların istediği 29 maddeden 24'ü tasarılara eklendi. Bakanlığın gösterdiği uzlaşma çabalarını olumlu bulan Uslu, ilgili düzenlemelerin reform paketine eklenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Uslu, buna rağmen Emek Platformu içindeki 4 örgütün ?eski' maddelerle referanduma gitmesinin yanlış olduğunu ve geniş kesimi temsil etmediğini ifade etti. Sosyal güvenlik açıklarının kapatılması için radikal önlemler alınması gerektiğini belirten TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ise tasarılarda yer alan tedbirleri olumlu bulduğunu söylüyor. Sendikaların emeklilik yaşı üzerinde şimdiden tartışmalar yapılmasını yersiz bulan Pirler, ?Avrupa Birliği emeklilik yaşlarındaki eşitliği isteyecek. O zaman değiştirmeyelim mi diyeceğiz? Onun için şimdiden bunu tartışmaya gerek yok.? tespitini yapıyor.

Sosyal güvenlik açığı % 40 arttı

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'a finansman açıklarını karşılamaları için bütçeden yapılan transferler bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 40,7 oranında artarak 8,1 milyar Yeni Türk Lirası'na yükselirken, söz konusu kuruluşlar da yılın tümü için ayrılan ödeneklerinin üçte birini yılın ilk dörtte birlik döneminde harcadı. Maliye Bakanlığı verilerine göre, üç sosyal güvenlik kuruluşu için bu yıl bütçeden 23 milyar 346 milyon YTL'lik bir ödenek verildi. Bunun 9 milyar 896 milyon YTL'si finansman açığı ve görev zararları nedeniyle Emekli Sandığı'na, 6 milyar 700 milyon YTL'si SSK'ya, 6 milyar 750 milyon YTL'si ise Bağ-Kur için ayrıldı. Üç kuruluş kendilerine ayrılan toplam ödeneğin yüzde 34,8'ini yılın ilk üç aylık döneminde harcadı.

Emek Platformu'nun anketindeki maddeler

Emeklilik yaşı 68'e çıkıyor.

Prim ödeme gün sayısı 9 bine yükselecek.

Emeklilik maaşları yüzde 23-33 oranında azalıyor.

Aylık geliri 127 YTL olan herkesten 64 YTL sağlık sigortası primi alınacak.

Prim ödemeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek, muayene, tetkik ve tedavinin her evresinde katkı payı adı altında ek ödeme istenecek.

Sağlık hak olmaktan çıkarılıyor.

Memur aylıkları Genel Sağlık Sigortası prim kesintisi sebebiyle yüzde 6 oranında kesilecek.

Meclis Genel Kurulu'ndaki tasarıda yer alan maddeler

Emeklilik yaşı 2036 yılından itibaren kademeli olarak artırılacak. 2048'de 65 olacak.

Prim gün sayısı kademeli olarak her sene 100 gün artırılarak 2050'de 9 bine çıkarılacak.

Aylık bağlama oranı 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2,5, 2016'dan sonra yüzde 2 olacak. Ancak emekli maaşında tek kriter aylık bağlama oranı olmadığı için maaşlar prim ödeme gün ve miktarına göre artacak.

Estetik ameliyatlar ve ortodontik diş tedavisi sağlık sigortası kapsamında karşılanacak.

Vatandaşların yanı sıra Türkiye'de bir yıldan daha uzun süre yaşayanlar, vatansızlar ve sığınmacıları kapsayan bir sağlık sigortası sistemi kurulacak. Yoksulların primlerini devlet karşılayacak. 18 yaş altındaki tüm çocuklar şartsız sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Kamu görevlilerinin prime esas kazanç matrahları bugüne oranla artacak, bu matrah üzerinden alınacağından ele geçen net ücret azalabilecek. Ancak ücretin düşmemesi için prim artışı bütçeden karşılanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber