Çelik: Eğitim alanında baş döndürücü gelişmeler meydana gelmiştir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2006 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Eğitim alanında gerçekten Türkiye'de baş döndürücü gelişmeler meydana gelmiştir" dedi.

Çelik, çeşitli açılışlar ve incelemelerde bulunmak üzere dün geldiği Bursa'da, düzenlediği basın toplantısında, 12 Nisandan beri Milli Eğitim Bakanlığı'nı adeta Bursa'ya taşıdıklarını belirtti.

Bursa'da, 20 genel müdür ve birim amirinin 3 gün boyunca incelemelerde bulunduğunu anlatan Çelik, dün akşam da Vali Nihat Canpolat, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi yöneticileri, Bayındırlık, Sağlık müdürlükleri ve bakanlık yetkilileriyle 4.5 saat süren değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve eğitimle ilgili tüm sorunları masaya yatırdıklarını kaydetti.

Bursa'da okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 21'e ulaştığını, bu oranın Türkiye ortalaması olduğunu belirten Çelik, görevi devraldıklarında okul öncesi eğitimde yüzde 11 olan oranın yüzde 100'lük artış kaydettiğini, ancak bunun yeterli olmadığını anlattı. Çelik, "Hedef, aslında 2005 yılının sonunda bunun yüzde 25'e ulaşmasıydı. Bütün dünyadaki eğilim budur. 6-7 yaş, eğitim için geç bir yaştır. Onun için biz okul öncesi eğitimi teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.

İlköğretim okullarının altyapı çalışmalarının devam ettiğini, il genelinde 2006 yılında bin derslik yapmaları gerektiğine, orta öğretimde ise Bursa'da, Türkiye'ye örnek olacak sağlıklı yapı bulunduğuna dikkati çeken Çelik, Bursa'da lise öğrencilerinin yüzde 54'ünün meslek, yüzde 46'sını ise genel liselere gittiğini vurguladı.

Çelik, "Bizim arzuladığımız budur. Hatta, biz istiyoruz ki, meslek liselerine giden öğrenci oranı yüzde 70 olsun, genel liselere, akademik liselere gidenler yüzde 30 olsun. Bursa, yüzde 50'yi aşarak bence iyi bir yer yakalamış. Bursa'nın ÖSS'deki başarısının sıralamada düşük görülmesinin sebebi de budur aslında" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EĞİTİM PROFİLİ

Bakan Çelik, toplantının sonunda bir gazetecinin, "Türkiye'nin eğitim alanındaki profilini değerlendirmesini" istemesi üzerine, Türkiye'nin eğitim profilinin, sağlık, ulaştırma, tarım, hayvancılık, sanayi profiliyle "aşağı yukarı" aynı olduğunu söyledi.

Avusturalya'da devlet bütçesinden bir öğrenciye ayrılan yıllık payın 12 bin dolar olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın, özel idare katkılarıyla 1500 doları bulduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Şimdi 12 bin dolar nerede, 1500 dolar nerede? Bakın sadece biz konsolide bütçenin imkanlarına kalsak, zaten bu hizmetleri yürütemeyiz. Konsolide bütçeden milli eğitime en büyük bütçe ayrıldı.

Son 3 yıldır en büyük bütçe milli eğitime ayrılıyor. Buna rağmen pastanın ebadı bu olduğu için... Birisi diyebilir mi? (Sağlığa para ayırmayalım, efendim eğitime daha çok ayıralım). Ayıralım. Ben Milli Eğitim Bakanı olarak bundan haz duyarım ama sağlığa, güvenliğe, savunmaya para ayırmayalım mı? Köy yollarına, köy içme sularına, bataklıktan su içen insanımız var. Bunları yapmayalım mı? Ama biliyorsunuz Türkiye bir ekonomik krizden geldi. Türk ekonomisi 2002'de komaya girmişti. Biz bunu komadan çıkardık, yoğun bakıma

alındı. Yoğun bakımdan çıktı, normal hasta odasına alındı. Şu anda iyileşme süreci yaşıyor. Böyle bir geçiş döneminde bile bu arada yapılanları sizler takdir etmelisiniz, takip eden insanlar olarak." Eğitim alanında gerçekten Türkiye'de baş döndürücü gelişmeler meydana geldiğini ifade eden Çelik, "Bakın şu yapılanlarla birlikte bu haziran ayına kadar biteceklerle birlikte, benim bakanlığım döneminde 86 bin yeni derslik yapılmış olacak. 86 bin, bu, dile kolay. Bunun yüzde 25'ini "Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" çerçevesinde yaptık"dedi.

"DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ OLAN HİÇBİR ALANIMIZ YOK"

Bütçeden ayırdıkları paranın dışında TOKİ'nin Türkiye çapında 172 okul yapımına başladığını, bu okullar için yakın zamanda Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara'nın Çubuk ilçesinde sembolik temel atma töreni düzenleneceğini kaydeden Çelik, Türk Telekom'un okul yapımı için 100 milyon YTL ayırdığını, AB'den de yine okul yapımı için 60 milyon avroluk hibe aldıklarını, yakında bu okulların temellerinin

atılacağını bildirdi.

"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" çerçevesinde, Türkiye'de adeta bir seferberlik ilan ettiklerini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Müfredatımız yenilenmiştir, teknolojik altyapımız neredeyse bitirilmek üzeredir. Bir taraftan öğretmenliğe kariyer sistemi getirdik. Bütün bunlar, 3 yıl öncesiyle mukayese edildiği zaman çok çok önemli gelişmelerdir. Ama yeterli mi, elbette değil. (Eğitim dikensiz gül bahçesi midir) diye sorarsanız bana, şüphesiz ki değil, dikensiz gül bahçesi olan hiçbir alanımız yok. Türkiye'nin kalkınmış bir ülke değil, kalkınmakta olan bir ülke gerçeğini gözardı etmememiz gerekiyor. Bunun için gayretle, samimiyetle ve kamuoyunun desteğiyle yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Eğer biz eğitimi çözersek birçok konuyu çözeriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber