KESK, protesto için, meydanlardaydı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2006 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Eskişehir, Sivas ve Malatya'da da düzenledikleri eylemlerle protesto ettiler.

ANKARA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların Ankara şubeleri üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için eylem yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 400 kişilik grup, pankartlar açarak ve sloganlar atarak, Meşrutiyet Caddesi'nden AK Parti İl Başkanlığı binasına yürüdü.

Panzerlerle AK Parti İl Başkanlığı önünde önlem alan polis, grubu, Kocatepe Camii'nin bitişiğindeki parkın yanında durdurdu. Burada grup adına basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, tasarının yasalaşmasını halkın değil, sermaye gruplarının ve IMF'nin istediğini savundu.

Tasarı ile ilgili konfederasyonlarının kısıtlı imkanlarıyla bir referandum gerçekleştirdiklerini ve bu referandumda ulaştıkları 2,5 milyon insanın yüzde 99'unun tasarıya ''hayır'' dediğini kaydeden Tombul, şöyle konuştu: ''Bu tasarıyı kim istiyor, TÜSİAD, TOBB, sermaye grupları ve IMF istiyor. Halkın yüzde 99'unun hayır dediği bir tasarı Meclis'te yasalaşırsa o Meclis halkın meclisi olur mu? IMF iradesi karşısında halkın iradesini mahkum kılacak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, bize karşı değil, 70 milyona karşıdır.''

Bugün bütün illerde KESK'e bağlı sendikaların şubelerince AK Parti İl Başkanlıkları önünde eylem yapıldığını ifade eden Tombul, Salı günü de illerden gelen temsilcilerle birlikte Kızılay'da bulunan SSK binası önünde toplanarak, TBMM'ye yürüyeceklerini söyledi Tombul, referandumda ulaşamadıkları ve tasarıya hayır diyen vatandaşları, tepkilerini göstermek üzere Salı günü SSK Binası önünde yapacakları eyleme davet etti. Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

İZMİT

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergun Demir, Konak Meydanı'nda toplanan grup adına yaptığı açıklamada, ülkenin gündemini meşgul eden tasarının, halka rağmen çıkarılmak istendiğini söyledi.

AK Parti hükümetinin halkın iradesine saygı göstermek yerine IMF ve sermaye gruplarının sesine kulak verdiğini öne süren Demir, ''Dünyanın neresinde IMF halkın, ülkenin yararına program önermiştir? Hükümet, herkesin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağlamalıdır'' dedi.

-BURSA-

Fomara Meydanı'nda toplanan KESK Bursa Şubeler Platformu üyeleri, Haşim İşcan Caddesi'nde AK Parti İl Başkanlığının bulunduğu binaya kadar yürüdü. KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Çetin Erdolu, yaptığı konuşmada, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un yaptığı ankette halkın yüzde 99,5'inin tasarıya karşı olduğunun belirlendiğini, hükümetin buna rağmen tasarıyı görüşmeye devam ettiğini belirtti.

Tasarının emekliliği hak olmaktan çıkarıp hayal haline getireceğini iddia eden Erdolu, eylemlerine devam edeceklerini bildirdi. Grup, AK Parti İl Binası önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra dağıldı.

-ADANA-

TTB ile DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların Adana şubeleri üyeleri, AK Parti İl Teşkilatı önüne siyah çelenk bırakarak, oturma eylemi yaptı. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik reformunu son haliyle TBMM'den geçirmeye niyetlenenlerin, iktidarının sonunu hazırlayacağını öne sürdü. Toplumun tüm kesimlerini doğrudan ilgilendiren tasarıyla, emeklilik ücretlerinin düşürüleceğini, çalışanların maaş konusunda mağdur edileceklerini ve çocukları için emekliliğin hayal olacağını iddia eden Boğa, ''Bugünden itibaren tasarıya karşı etkinlikler düzenleyip, alanlarda oturma eylemi, mitingler ve çeşitli etkinlikler yapacağız'' diye konuştu.

-SİVAS-

KESK Sivas Şube Binası önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, AK Parti İl Başkanlığı önüne yürüdü. Grup adına açıklama yapan KESK Sivas Dönem Sözcüsü Veli Hasgül, çıkarılmak istenen tasarının halkın büyük kesimince istenmediğini savunarak, ''Eğer reform yapılmak isteniyorsa, milyonlarca kayıtsız, sigortasız emekçi kayıt altına alınsın. Milyonlarca işsize istihdam sağlansın. Herkese ulaşılabilir, parasız sağlık hizmeti verilsin'' dedi. Tasarının bölümlerinin TBMM Genel Kurulunda içerikleri okunmadan, tartışılmadan AK Partili milletvekillerince onaylandığını iddia eden Hasgül, ''Bu kıyım yasa tasarısının, meclisten geçmesine izin vermeyeceğiz'' diye konuştu. AK Parti binasına siyah çelenk bırakan KESK üyeleri, 10 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldı.

-MALATYA-

AK Parti İl Başkanlığı önüne gelen KESK Malatya Şubeler Platformu üyeleri adına konuşan Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Erdoğan Canpolat, AK Parti'nin iktidara geldiğinden beri sosyal devlet anlayışının en temel kurumlarına ve uygulamalarına, halkın ekonomik ve sosyal haklarına saldırdığını iddia etti. Kamusal hizmetlerin hükümet tarafından özelleştirildiğini öne süren Canpolat, şöyle konuştu: ''Başta eğitim ve sağlık olmak üzere, devlet için sosyal bir yükümlülük ve ülke halkı için vazgeçilmez birer hak olan en temel kamusal hizmetler, AK Parti iktidarı tarafından özelleştiriliyor, tasfiye ediliyor. Hükümet, biz hastalandıkça birileri daha çok para kazansın diye sağlığımızı satılığa çıkarıyor.''

-ESKİŞEHİR-

Atatürk Bulvarı'nda toplanan Emek Platformu üyeleri, AK Parti İl Başkanlığı binasına yürüyerek, bina önüne siyah çelenk bıraktı. Emek Platformu Dönem Sözcüsü, DİSK Bölge Başkanı Bayram Kavak, yaptığı basın açıklamasında, çıkarılması düşünülen yasa tasarısının toplumun her kesimini ilgilendirdiğini söyledi. Hükümetin bu tasarıyı geri çekmesi gerektiğini savunan Kavak, ''Emekçi kesimlerden ve halktan yana mücadelemizi daha da yükselterek sürdüreceğiz. Sessiz ve suskun kalmak bu yasaları onaylamak anlamına gelir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber