Mersinli işadamları Erbil'e çıkarma yaptı

Mersinli işadamları, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'ne (AKİB) bağlı Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonunda Kuzey Irak'ın Erbil kentinde ikili iş görüşmeleri ve ziyaretler gerçekleştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2013 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mersinli işadamları Erbil'e çıkarma yaptı

AKİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Agro-Food 2013-5. Erbil Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilen Erbil ziyareti, Irak'ta pazar payının artırılması, bölgeye yönelik yeni ihracat imkanlarının oluşturulması ve yatırım imkanlarının araştırılması amacıyla düzenlendi. Geziye AKİB üyeleri ve yönetim kurulları, Mersin Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği üyeleri ile çok sayıda işadamı katıldı. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz'ın başkanlık ettiği heyet, resmi kurumlar ve firmalara ziyaretler gerçekleştirdi. Iraklı işadamları ile ikili görüşmelerinin de organize edildiği ziyarette, heyet üyeleri Irak Agro-Food 2013-5. Erbil Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı'nı da gezdi. Ülke tanıtımı amacıyla Kanatlı Tanıtım Grubu'nun stant açtığı fuarda, AKİB İnfo standında cezerye ve şalgam dağıtımı gerçekleştirildi. Fuarda 180'in üstündeki standın 90'a yakın kısmını Türk firmalar oluşturdu.

İkili görüşmelere Kerkük ve Musul'dan da yoğun bir katılım oldu. Musul Ticaret Ataşesi Mehmet Arguç koordinasyonunda Musul'dan 80'e yakın işadamı ikili görüşmelere katıldı. 30 kişilik bir heyetle ikili görüşmelere katılan Irak Türkmen İş Adamları Derneği Başkanı Halit Mayas, bu tip organizasyonların hem ticari açıdan hem de geçmişe dayalı kardeşlik bağlarını güçlendirmek için çok büyük önem arz ettiğini ifade etti. Türk iş adamları toplamda 150'nin üzerinde Iraklı işadamı ile görüşme imkanı buldu.

Erbil ziyaretiyle ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ecevit, 2012 yılında 10,7 milyar dolar ile Irak'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke konumunda olduğunu belirterek, bu değerin toplam Türkiye ihracatının yüzde 7'sine denk düştüğünü kaydetti. Irak'ın Türk ihracatçısı için vazgeçilmez bir pazar olma özelliği kazandığını vurgulayan Ecevit, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21'ini yine bu ülkeye gerçekleştirdiğini vurguladı. Kuzey Irak yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok olumlu bir seyir izlediğine işaret eden Ecevit, bu sürecin her geçen gün ilerlemeye devam edeceğini ifade ederek, "Irak'a yapılan ihracatın yüzde 70-80'i Kuzey Irak'a yapılmaktadır. Irak'ın genelinde olduğu gibi Kuzey Iraklı işadamları ile ülkemiz işadamları arasındaki ilişkiler de hızla artmaktadır. Halihazırda Kuzey Irak'ta bin 500 civarında Türk firması faaliyet göstermektedir. Bunların arasında 5 tane de banka bulunmaktadır" dedi.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Yamanyılmaz da AKİB olarak götürdükleri heyetteki işadamlarının ikili görüşmelerde sadece Erbil bölgesinden değil, Irak'ın neredeyse tüm bölgelerindeki işadamları ile görüşebilme imkanları bulduklarını kaydetti. Önümüzdeki dönemde bu tip organizasyonlarının özellikle Adana'dan direkt uçak seferlerinin başlaması ile daha da yoğun olacağını dile getiren Yamanyılmaz, 2014 yılında da Iraklı işadamlarının ikili görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye geleceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber