Okul çetelerinin profili!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2006 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda yaşanan şiddetin başlıca sorumlularından olan okul çetelerinin özellikleri ve alınması gereken tedbirler, yapılan bir çalışmayla ortaya konuldu.

Polis Akademisi'nde görevli Komiser Yardımcısı Safa Tarık Oğuz, Çağın Polisi Dergisi'nde yayınlanan yazısında, okullarda yaşanan şiddetle gündeme gelen okul çetelerinin profilini çıkartarak alınması gereken önlemler hakkında bazı görüşleri ortaya koydu. Okullarda kendini gösteren çetelerde yer alan çocukların yüzde 52.8'inin, eğitim gördüğü yıllarda sınıfta kaldıkları ve yüzde 50.7'sinin okula devamsızlık ettiğinin tesbît olunduğu belirtilen makalede, tesbît edilen diğer özellikler şöyle sıralanıyor:

"- Gençlik çetelerinin büyük çoğunluğu erkeklerden oluşur. Giyimleri, hareketleri, hatta bakışları, gülüşleri ve ses tonları birbirine benzer.
- Herhangi bir saldırıya karşı savunmasız kalmamak ve çevrelerine korku salmak için bütün üyeler beraber gezer.
- Gençlik çetelerinin çoğunda sembolik takılar veya işaretler vardır. Meselâ bir yüzük veya bir künye, kolye, zincir tarzında..
- Bütün çete mensuplarının genelde platonik aşkları vardır. Sadece liderlerin gezdiği bir kız arkadaşı olabilir.
- Toplu haldeki eğlencelerde, birbirlerinin en hassas noktalarını bulup, cesaretlendirirler. Bundan dolayı birbirlerine karşı hiyerarşik bir yapıdadırlar. Lider ve ona yakın olanlar üst yapıyı oluştururlar. Diğer üyeler bunların dedikleriyle hareket eder."
Okullarda ortaya çıkan suçlar ve yaşanan şiddetin kaynağı şöyle açıklanıyor:
"- Kız Arkadaş Sorunu: Okulun namusunu korumak için çeteler oluşturulmaktadır. (Diğer okullardan, o okulun kızlarına gelecek sarkıntılıkları önlemek için veya çete liderinin sevdiği kıza karşı sarkıntılıkları önlemek için.)
- Katı Öğretmen Davranışları: Sınıflar kalabalık olduğu için, öğretmenler otoriter ve bazen hakarete varacak derecede kırıcı olmaktadır. Bu davranışla karşı karşıya kalan genç, okulla arasındaki bağı zayıflatacaktır.
- Yoksulluk: Ekonomik bakımdan uçurumların olması. Maddi bakımdan sıkıntı yaşayan genç, etrafında kendisi gibi sosyo-ekonomik durumda bulunan gençlerle bir araya gelerek gereksinimlerini karşılamaya çalışacaktır.
- Boş Zaman Değerlendirme Olanaklarının Yetersizliği: Ders dışı zamanlarda boş kalan öğrenci, değişik sebeplerden ötürü şiddete yönelmektedir. Oysa çağdaş eğitim sistemine sahip ülkelerde okul, öğretimi tek hedef olarak görmeyip eğitime de önem vermektedir. Dolayısıyla öğrenciye vaktini geçirecek ekip ve personeli sağlamaktadır.
Okullarda basit disiplin suçlarının yanında büyük çaplı, okul içerisinde eğitimi engelleyecek, öğrenim gören öğrencilerin bu süreci olumlu geçirmelerine mani olacak yaralama, öldürme gibi büyük suçların da işlendiği vurgulanarak bu suçları işleyen öğrencilerin genelinin okul içerisinde bir çete üyesi oldukları ve bu çetenin menfaatleri için suç işledikleri görülüyor.
Gençleri, eğitim ve öğretimin yanında sosyal olarak da yetiştirmesi gereken okulların, bu amacı gerçekleştirmesi için yapılması gerekenler ise şunlar:
"- Okul önlerinde sivil güvenlik görevlilerinin bulundurulması
- Veliler ile okul idaresi arasında bir işbirliği halinin bulunması
- Rehberlik faaliyetleriyle problemli öğrencilerin sıkıntılarının giderilmesi ve okulun, öğrencinin gözünde sevimli hale getirilmesi
- Dışarıdan öğrencilere gelecek olan kötü niyetli müdahalelere karşı okul duvarının bulunması
- Problemli okullarda veliler, emniyet görevlileri ve okul yönetiminin yer aldığı kurullar oluşturulması
- Sorunlu öğrenciler bireysel değil bir arada rehabilite edilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber