Kars'ta STK'lardan dershane açıklaması

Kars'ta çeşitli alanlarda faaliyet yürüten 20 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2013 23:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kars'ta STK'lardan dershane açıklaması

Kars'ta çeşitli alanlarda faaliyet yürüten 20 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) dershanelerin kapatılmasına tepki gösterdi.

Kars'ta 20 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) dershanelerin kapatılmasına karşı her geçen gün artan tepkiye kayıtsız kalmadı. STK'lar, bir araya gelerek oluşturdukları 'Eğitimde Özel Teşebbüse Özgürlük Platformu' ile dershanelerin kapatılmasına karşı olduklarını açıkladı.

Platformun sözcüsü olarak paydaşlarıyla basının karşısına çıkan Kars Karadenizliler Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Necmi Kocaoğlu, çalışanlar derneğinden, iş adamlarına, eğitim gönüllülerinden iş kadınlarına, memurlardan mühendislere ve gönüllülük faaliyetleri gösterenlere kadar Kars'a kayıtlı 20 STK olarak 'Eğitimde Özel Teşebbüse Özgürlük Platformu' adı altında bir araya geldiklerini söyledi.

Kocaoğlu; "Kamuoyunu son derece meşgul eden, bizleri de hayretler içeresinde bırakan, dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılmasının son derece yanlış olacağını bildirir ve bu kurumların ihtiyaçtan doğduğunu hatırlatmak isteriz. Bu ihtiyaç bitmediği sürece de bu eğitim yuvalarının önünün kesilmesini düşünemediğimizi iletiyoruz. Şu an burada bulunan paydaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, dershaneler çocuklarımızın okuldan almış oldukları bilgileri tamamlayıp bilgi ve başarı seviyelerini yükselttikleri, pratiklerini geliştirerek sınav tecrübesini artırdıkları ve kaygılarını azalttıkları, gereğinde eğitmenlerin de birebir zaman ayırarak eğitim ve öğretime katkı sundukları yerlerdir. Aynı zamanda değişik okullardan gelen öğrencilerin bilgilerini ölçüp kendi seviyelerini görmelerini sağlayarak eksikliklerini tamamlamaya yardımcı kurumlardır" dedi.

'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' sözünden hareketle uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıkların olmadığı, tek amacı eğitim ve öğretime katkı sunmak olan dershanelerin kapatılması velilerin kaygılarını artırarak eğitim ve öğretim sistemimize büyük darbe vuracaktır diyen Necmi Kocaoğlu; "Dershanelerle alakalı kimden bir şikayet geldi. Veliler cahil mi ki para vererek çocuğunu göndersin. Sektör temsilcileri; dershanelerin asıl meselesi insan yetiştirmek, 40 yıldır bu işin içerisindeyiz. Sanki suç işliyormuşuz muamelesi görüyoruz. Bakanlıkla görüşmelerde size bir son hazırladık, sonunuz nasıl olsun şeklinde olmamalı. Teşebbüs hürriyeti var. Eskiden hükümetlerin kaderi askerin iki dudağı arasındaydı. Şimdi işletmelerin kaderi hükümetlerin iki dudağı arasında mı olacak? Böyle bir kapatma düşüncesi Anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyeti ile çelişmektedir. Anayasamızın 48. maddesinde, 'Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' ifadesi yer alır. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin Meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa'nın 48. Maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. Maddesine aykırıdır. Kanunlar Anayasa'ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre, MEB gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Hal böyle iken sektör temsilcilerinden toplumun tüm kesimine kadar herkes bu işe karşı iken hükümetin ve bakanlığın 'hala kapatacağız' demesi bizleri üzmektedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber