Unakıtan: Özelleştirme sadece satalım, borçları kapatalım değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kamunun iyi yönetilmesinin ekonominin iyi olması için de olmazsa olmaz bir şart olduğunu söyledi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından hazırlanan ''Kamu İşletmeleri İçin Kurumsal Yönetim Rehberi''nin, tanıtımı için Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Unakıtan, son yıllarda, iyi yönetişim ve kurumsal yönetim kavramlarının ön plana çıktığını vurguladı.

Uluslararası alanda yaşanan çeşitli sorunlar ve şirket skandallarının nedenlerinin başında kamu yönetim politikalarının yetersizliğinin geldiği şeklindeki görüşlerin, konunun önemini daha da artırdığını belirten Unakıtan, OECD'nin de bu çerçevede ''Kamu İşletmeleri İçin Kurumsal Yönetim Rehberi'' hazırladığını söyledi.

Rehberde yer alan, kamu işletmelerinin saydamlığı, hesap verilebilirlik, ortaklara saygı gibi ilkeleri benimsediklerini belirten Unakıtan, ancak kendilerinin bir bütün olarak kamu yönetimine daha çok önem verdiklerini kaydetti.

OECD'YE TAVSİYE...

Bir birimin iyi ve şeffaf yönetilmesi, haksız rekabete yol açmaması ve hesap verebilir olması gerektiğini anlatan Unakıtan, sözlerine şöyle devam etti:

''Bunların hepsi olmalı, neden? Karşı tarafa güven vermek için buraları iyi yönetmeliyiz ki buraları satabilelim. Bu hususları, satmanın, özelleştirmenin, şartları arasında görüyoruz.

Türkiye'nin, kamu işletmelerini minimuma indirmesi lazım. Kamunun elinde işletme kalmaması lazım, esas prensip bu...

Özelleştirme uygulamalarında zarar edenleri satma, kar edenleri ise kamu olarak işletme düşüncesine sahip değiliz.

Benim OECD'ye bir tavsiyem var; Tamam, kamu işletmelerinin iyi yönetimi nasıl olacak bu konuda çalışsınlar ama bir ilave de yapsınlar. İyi yönetim tespit edilirken onlar nasıl bir an önce elden çıksın bunu da çalışmalarına eklesinler.''

''ÖZELLEŞTİRME, BORÇ KAPATMA DEĞİL...''

Maliye Bakanı Unakıtan, Hükümete gelir gelmez, özelleştirme için sağlıklı bir altyapı hazırladıklarını, daha sonra da özelleştirme gelirlerinde rekor seviyeye ulaştıklarını belirtti.

Özelleştirmelerin ''sadece satma ve borçları kapatma'' mantığıyla yapılmadığını da vurgulayan Unakıtan, özelleştirmelerin, Türkiye'nin liberal ekonomiye kavuşması için yapılan bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip hale gelmesi için bir yandan özelleştirmeler yapılırken, diğer yandan da yapısal reformların devam ettiğini anlatan Unakıtan, sosyal güvenlik reformunu da buna örnek olarak gösterdi.

Daha önce de, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunuyla bir harcama reformu gerçekleştirdiklerini belirten Maliye Bakanı Unakıtan, şöyle konuştu:

''Bu reform ile bütçenin genellikle birlik ilkesi güçlendirildi. Mali saydamlık, hesap verilebilirlik ve çok yıllı bütçeleme öne çıkarıldı. Bu şekilde, eskisi gibi (geçen yıl bütçeden şunu aldım, bu yıl bunu alacağım) denemiyor. Artık (sen ne yaptın? Ne hizmetler veriyorsun?) diyoruz. O hizmetlerin yerine getirilmesi için ne para lazım ona bakıyoruz.

Geldiğimizden bu yana bir numaralı harcamacı kuruluş Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Türkiye artık orta vadede önünü görebiliyor.

Harcama reformu olduğu için de kimse kafasına göre harcama yapamıyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber