Yan ödeme kararnamesi ile sağlık meslekçilerin sorunu çözülecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Aralık 2013 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıllardır Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararın güncellenmesi gerektiğini yazdık durduk. Yan Ödeme Kararnamesi ne zaman güncellenecek?

Bu haberlarimizde;

1-MEGEP kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda yeni oluşturulan alan/dallardaki branşlara göre Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi güncellenmelidir.

MEGEP kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda yeni oluşturulan alan/dallardaki derslerin hangi öğretmenlerce okutulacağı ve alanı kaldırılan öğretmenlerinin öğrenimlerine göre hangi alanlara geçebilecekleri Talim ve Terbiye Kurulunun Kararıyla belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre; Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının III sayılı cetvel kısmında yer alan "Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümün de gerekli düzenlemelerin yapılarak yeni oluşturulan alan/dalların eklenmesi gerekmektedir.

2. Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dallardaki branşlara göre Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi güncellenmelidir.

Sağlık Meslek Dersleri öğretmenlerinin alanı III sayılı cetvelde yer almadığından ilave eğitim-öğretim tazminatından ne kadar faydalanması gerektiği bilinmemekte ve III sayılı cetvelin II. fıkrasında da adı geçen V sayılı cetvelin 54. sırasında yer alan Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dalların (Toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi) III sayılı cetvel kısmında yer alan gruplara eklenmediğinden ve Emsal kadro tespiti de yapılmadığından Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan ve branşları da fiilen derse giren ve yukarıdaki şartları taşıyan Sağlık Meslek Dersleri öğretmenlerine ilave eğitim öğretim tazminatı ödenmemektedir.

Özellikle V sayılı cetvelin 54. sırasında yer alan Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dalların III sayılı cetvel kısmında yer alan gruplara sağlık grubu olarak eklenmesi gerekmektedir.

3. Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görevli atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerine ilave eğitim öğretim tazminatı ödenirken, aynı okul mezunu olup aynı okul mezunu olup liselere veya ilkokul ve ortaokullara atanan diğer öğretmenlere bu tazminatın ödenmesi için Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi güncellenmelidir.

V sayılı cetvelde yer alan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görevli atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerine ilave eğitim öğretim tazminatı ödenirken, aynı okul mezunu olup liselere veya ilköğretim okullarına atanan diğer öğretmenlere bu tazminat ödenmemektedir.

Bunun sebebi maddenin sadece mesleki ve teknik öğretim okullarını kapsayacak şekilde yazılmış olmasıdır. Oysaki Milli Eğitim Bakanlığının liseler veya ilköğretim okullarında örneğin bilgisayar dersi okutması uygulaması yeni başlamıştır. Daha önce bu uygulama yok idi. Ancak uygulamalar değişmesine rağmen, özlük haklarda buna paralel düzenleme yapılmamıştır. Sanırız bu konudaki en büyük eksiklik ise Maliye Bakanlığının kararnameyi düzenlerken MEB'den yeterli derecede yararlanmamış olmasıdır.

4. 5450 sayılı, "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Milli Eğitim Bakanlığına Devredilmesi İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" gereğince MEB'e devredilen okullardaki öğretmenlere bu tazminatın ödenmesi için Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi güncellenmelidir.

2007 Yılında Bu Yana Yukarıdaki Sorunlar Bilinmesine Rağmen Çözümlenmemiştir

Milli Eğitim Bakanlığı 2007 yılında yeni alan/dalların III sayılı cetvele eklenmesi için maliye Bakanlığına başvurmasına rağmen bu güne kadar her hangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı tereddüde düştüğünden konuyu Maliye Bakanlığına havale etmiş Maliye Bakanlığı'da Emsal kadro tespiti yapmak yerine Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 06.07.2009 tarih ve 8434 sayılı yazılarının 3. sayfasının son paragrafı ile Konuyu Bakanlar Kuruluna havale etmiştir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü 06.07.2009 tarih ve 8434 sayılı yazı ile "17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli III sayılı Cetvelin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasında yer almayan branşlar için Bakanlığımızca emsal kadro ve unvan tespiti yoluyla ilave eğitim öğretim tazminatı ödenmesine mevzuat uyarınca imkan bulunmamakla birlikte anılan Karara ekli III sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (II) nci sırasına toplum sağlığı, ana çocuk sağlığı, acil tıp teknisyenliği, tıbbi sekreterlik, radyoloji, anestezi gibi branşların Bakanlar Kurulu kararı ile eklenmesi halinde ilave eğitim öğretim tazminatının ödenmesi mümkün bulunmaktadır." açıklamada bulunmuştur.

Sakarya 2. İdare Mahkemesi 21.07.2008 tarih ve 2008/569 Karar ve 2008/34 Esas nolu kararıyla 05.05.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; Ana ve Çocuk Sağlığı Dersinin Sağlık Meslek liselerine verilen meslek derslerinden olması ve Bakanlar Kurulu kararında ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlandırılmayacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmaması karşısında emsal kadro ve unvan tespiti suretiyle davacıya ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesine karar vermiştir.

Yukarıdaki önerilerimizin bir çogunun 05 Aralık 2013 tarihinde yayınlanan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararın güncellenmesine yönelik taslkta yer alamsı bizleri memmun etmiştir. Bu taslağın yayınlanarak yüürlüge girmesi ile özellikle MEGEP kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda yeni oluşturulan alan/dallardaki branşlara ve Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dallardaki branşlara ilave eğitim öğretim tazminatı ödenebilecektir.

İlave eğitim-öğretim tazminatı için karar taslağı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber