Trakya Üniversitesi Rektörü, yapılan çalışmaları değerlendirdi

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, düzenlediği basın toplantısında göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2013 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trakya Üniversitesi Rektörü, yapılan çalışmaları değerlendirdi

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük düzenlediği basın toplantısında, göreve geldikleri günden bugüne yapmış olduğu çalışmaları değerlendirdi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rektör Yörük, borç konusunda tüm üniversite hastanelerinde olduğu gibi TÜ hastanesinin de borcunun olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiyatlarından dolayı üniversite hastanelerinin borcu olduğunu dile getiren Yörük şunları kaydetti:

"Ciddi bir borcumuz var. Önemli olan burada borcun, nominal değeri değil, oranı önemli, gelirinizle bunu dengeleyebilmek önemli olan. Borç değeri değişiyor, Aralık'ta 45 milyon olur, diğer ayda 50 olur, bu değişiyor. Tüm Türkiye'deki üniversitelerde olduğu gibi bunu karşılama oranımız kötü değil. Bu sorun genel bir yapısal sorun, Üniversiteler Birliği toplantısı Edirne'de de oldu. Yani bizim üniversitemize özgü bir sorun değil. Biz bu anlamda tasarruflu gidiyoruz, bizim sorunumuz, biz üniversite olarak ağar hastalar alıyoruz. Örneğin yoğun bakımda hasta yattığı zaman bize zarar yazıyor, fişini çekip öldürelim mi? Biz kamu hizmeti yapıyoruz borç, kamunun borcu, Trakya Üniversitesinin borcu değil. Yoğun bakımda her yatış zarar yazıyor, her beyin ameliyatı zarar yazıyor. Ama biz bunu kamu hizmeti yaptığımızı vurguluyoruz. Fedakar bir şekilde hocalarımızla gece gündüz 24 saat çalışarak yapıyoruz. Bugün bir kalp krizi geçirirseniz, bugün tedavi olacağınız tek yer burası, aort anerizması patlarsa tedavi olunacak tek yer burası guru duyuyorum hocalarımla."

"MODERN SAĞLIK HİZMETİ MASRAFLI BİR İŞ"

Yörük, sağlık hizmetinin fedakarlık gerektirdiğini ifade ederek, "7 gün 24 saat hakikatten fedakarlık gerektiren bir iş. Artı modern sağlık hizmeti masraflı bir iş. Bugün Yunanistan'da verilmeyen bir hizmeti veriyoruz. Selanik'te pet cihazı yok ta Atina'ya gitmeniz gerekiyor. Kanser taraması bunların hepsini yapıyoruz. Yurtdışından gelenler olursa alıyoruz. Yani şunu vurgulamak istiyorum, acil olsun, ciddi ameliyatlarda olsun, üniversitemiz hastanesi çok büyük hizmetler yapmaktadır. Borcumuz var, diğer üniversitelerde olduğu gibi bunun birçok sebepleri var sistemden kaynaklanan borçlar. Bu ülkenin sorunu borcumuz kamusal bir borç diye düşünüyoruz. Ameliyat yaptığız zaman zarar yazıyorsunuz bir ameliyat yaptığınız da 400 TL veriyor size SGK, biz 100 TL'ye alıyoruz. Bugün yoğum bakımda yatan hastanın ilacını tek tek devlet ödüyordu. Bugün bunu ödemiyor, devlet biz bu hasta için 10 bin TL'lik ilaç harcıyoruz. Kolay hasta alırsanız, muayene ettiğinizde kar kalıyor, ama hastayı zorlaştığı an sevk ederseniz tıp fakültesine zararı Tıp Fakültesi ödüyor. Feda olsun önemli olan sağlık hizmeti sunmak, bu kamusal bir borçtur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber