600 yıllık tarihe dijital devrimin ışığı tutuldu

"Osmanlı Payitahtı" Bursa'da, 600 yıla varan geçmişleriyle kentin simgeleri arasında yer alan Ulu Cami, Balibey Hanı, Tophane'deki Saat Kulesi, Emir Sultan Camisi, Yıldırım Camisi ve külliyesinin aydınlatılmasında kullanılan LED teknolojileri, bu eserlerdeki gece karanlığı örtüsünü kaldırdı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
600 yıllık tarihe dijital devrimin ışığı tutuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Philips Türkiye tarafından Bursa'daki tarihi yapılarda hayata geçirilen LED aydınlatma projeleri, kentin kimliğini oluşturan eserlerin etkileyici tarihi dokusunu ortaya çıkardı.

LED teknolojisi ile yüzlerce yıllık tarihi buluşturan projeler, Ulu Cami, Balibey Hanı, Bursa Saat Kulesi, Emir Sultan Camisi, Yıldırım Camisi ve külliyesine ayrı bir değer ve kimlik verdi. Bu aydınlatma sistemleri, estetik unsurların yanı sıra enerji verimliliği ve tasarrufuna da büyük katkı sağladı.

Ulu Cami'nin kubbelerine "turkuaz"

Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1400 yıllarında yaptırılan, çeşitli dönemlerde savaşlar ve doğal afetlerden zarar görse de onarılarak bütün ihtişamıyla ayakta durmayı başaran Ulu Cami'nin aydınlatma tasarımında, dört cepheye LED projektörler yerleştirildi.

Caminin minaresinde beyaz ve şerefeden sodyum buharlı projektörler kullanıldı. Ayrıca üç ana giriş kapısı, beyaz renkli LED armatürlerle ön plana çıkarıldı.

Tarihi ibadethanenin kubbeleri, gece ihtişamını yansıtabilmesi amacıyla turkuaz renkte projektörlerle aydınlatıldı.

Emir Sultan Camisi'nin duvarları "amber"

Tasavvuf bilgini Emir Sultan'ın (Mehmet Şemseddin Buhari, 1349-1429) eşi ve Yıldırım Bayezid'in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından Çelebi Sultan Mehmed döneminde inşa ettirildiği bilinen Emir Sultan Camisi'nin aydınlatma tasarımında, tarihi taş duvarları amber rengiyle yıkanarak pencereleri beyaz renkle ışıklandırıldı.

Bursa'nın tepesindeki amber-beyaz renk harmonisiyle aydınlatılan tarihi cami, geceleri de ihtişamıyla göz kamaştırmaya başladı.

Aydınlatma çalışmasında, amber ve soğuk beyaz renkli ürünler kullanıldı.

Balibey Hanı

Fatih Sultan Mehmed döneminde 15'inci yüzyılda Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey'in oğlu Balibey tarafından Tophane Surları'nın hemen altında yaptırılan Balibey Han'ın aydınlatılmasında, tarihi yapının mimari özelliklerinin korunması ve öne çıkarılmasına özen gösterildi.

Aydınlatma tasarımı, giriş-dış cephe, avlu ve iç odalar olmak üzere üç bölümde değerlendirildi. Giriş ve dış cephesi, hanın taş duvarları ve gösterişli kemerlerinin geceleri de ihtişamlı ve dikkat çekici bir görüntü sergilemesi amaçlandı.

Hanın aydınlatma tasarımında, tarihi geçmişine uyum sağlaması ve davetkar bir görünüm oluşturması için sarı ışık rengi tercih edildi.

Balibey Han'da, çeşitli renk ve boyutlarda 247 armatür ile 19 yere gömme armatür tercih edildi.

Yıldırım Camisi ve külliyesi

Yıldırım Bayezid tarafından 14'üncü yüzyılın sonlarında inşa ettirilen külliyede yer alan, taş kesme cepheleri, son cemaat yeri ve ilk kez kullanılan Bursa kemeri ile benzerlerinden çok daha gelişmiş bir yapıya sahip olan caminin, Bursa Ovası'ndan bakıldığında şehir silüetinde belirgin bir yer işgal etmesi dolayısıyla aydınlatmasına ayrı bir önem verildi.

Giriş bölümünün soğuk beyaz ışık renginde vurgulandığı camide, yapı genelinde amber ışık rengi tercih edildi. Buralarda farklı uzunluk ve açı tipleriyle çeşitli armatürlere yer verildi.

Bursa Saat Kulesi

Tophane Parkı'ndaki Bursa Saat Kulesi, aynı yerde daha önce Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan ve bilinmeyen bir tarihte yıkılan saat kulesinin yerine inşa ettirildi.

Bu kule, 2'nci Abdülhamid'in tahta çıkışının 30'uncu yıl dönümü olan 31 Ağustos 1906'da dönemin Bursa Valisi Reşit Mümtaz Paşa tarafından hizmete alındı.

Günümüzde orijinali yerine elektronik bir saat bulunan kulenin aydınlatma tasarımında soğuk beyaz ve amber renkli armatürler kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber