Öğretmene 2'nci iş imkanı

Haber Giriş : 28 Nisan 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet okullarında görevli öğretmenlere, boş zamanlarında özel okullarda ücret karşılığı derse girme imkanı sağlanıyor. Özel okullar, elektrik, su ve doğalgazı, devlet okullarının ödediği fiyattan ödeyecek

ÖZEL Öğretim Kurumları Kanun Tasarısı'nın komisyondaki görüşmelerinde, CHP'li üyeler ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Tasarı öğretmenlere özel okullarda da ders verme imkanı sağlarken, Çelik, özel okullara giden her öğrenciye bin YTL verilmeyeceğini, 50 bin öğrenciye yardım yapılmasının planlandığını söyledi.

1741 özel okul

Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, kabul edildi. Komisyon'a tasarı hakkında bilgi veren Çelik, Türkiye'de 9 bin 665 özel eğitim kurumu bulunduğunu belirterek, bu sayının özel okullar, dershaneler, kurslar ve etüt merkezlerinin toplamı olduğunu kaydetti. Yabancılarınki ve azınlık okulları dahil, Türkiye'de, bin 741 özel okul bunduğunu kaydeden Çelik, bunlardan bin 676'sının Türk okulu olduğunu söyledi.

Çelik, 1000 YTL'lik yardımın, özel okullara devam eden bütün çocuklara verilmeyeceğini, öğrencilerin ne kadarına yardım yapılacağına, Maliye Bakanlığı ile birlikte karar vereceklerini söyledi. 2006-2007 öğretim yılında, özel okullardaki öğrenci sayısının yüzde 20'sine 1000'er YTL yardım yapılmasını planladıklarını anlatan Çelik, bunun da yaklaşık 50 bin öğrenciye karşılık geldiğini anlattı. Öğrencilere verilecek toplam 50 milyon YTL'nin, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi içinde 'denizde damla' olduğunu kaydeden Çelik, 'Her öğrencinin bize maliyeti 1000 dolar. 370 bin öğrencinin özel okula geçmesiyle, kamunun 300 milyon dolar, yani 400 milyon YTL kazancı olacak. Toplam 50 milyon YTL yardım yapacağız, ancak kamunun 400 milyon YTL kazancı olacak' dedi.

Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, 'Tasarıyla, tren yollarının makas değiştirilmesi gibi Cumhuriyet'in eğitim anlayışını değiştiriyoruz' dedi. Gazalcı'nın 'AKP, bir şeyi allak bullak ederken 'devrim yaptığını' söyleyip, her şeyi alt üst ediyor' sözüne AKP'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Kendisinin ve CHP'nin devrimlere bağımlılığını belirten Gazalcı, 'O devrimler olmasaydı bugün burada olmazdınız' dedi. Bunun üzerine AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz'ın, 'Nerede kaldı o devrimler? Biz CHP'nin okları ile buraya gelmedik' sözü üzerine CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, 'O devrimi algılayacak insanlar mısınız?' diye cevap verdi.

Tasarı ne getiriyor?

Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, tasarının getirdiği bazı değişikler şöyle:

- Özel okullar hariç diğer özel öğretim kurumlarını açılış izni verme yetkisi valiliklere devrediliyor.

- Kurs açmak için öğretim yılından 3 ay önce izin alma zorunluluğu kaldırılıyor.

- Yabancı okullara tadilat ve onarım gibi çalışmalar için izin vermeye yetkili makam, valilikler olacak.

- Özel öğretim kurumları, artık eğitim-öğretimi engelleyici faktörler yüzünden kapatılabilecek.

- Devlet okullarında görevli öğretmenler, boş zamanlarında özel okullarda ücret karşılığı derse girebilecek.

- Yabancı okullarda 'Türk asıllı müdür yardımcısı' zorunluluğu kaldırılarak, yerine 'Türk vatandaşı' zorunluluğu getiriliyor.

- Özel okullarda görevli öğretmenlere, öğretmen sendikalarına üye olma hakkı tanınıyor.

- Özel okullar, elektrik, su ve doğalgazı, devlet okullarının ödediği fiyattan ödeyecek.

- Çocuğunu özel okullara göndermek için kredi alanların, aldıkları kredilerin faizinin yarısını devlet karşılayacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber