Basına konuşan Merkez Bankası çalışanına ceza

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nda disiplin cezaları yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Başkan'ın izni olmadan medyaya açıklama yapılamayacak.

Durmuş Yılmaz'ın başkanlığa gelmesinin ardından Merkez Bankası'nın disiplin cezalarına ilişkin düzenlemesi de kamuoyuna ilk defa açıklandı. Daha önce bankanın kendi içerisinde duyurulup uygulanırken 22 Nisan'da ilk kez Resmi Gazete'de yayımlanan Disiplin ve Ödül Yönetmeliği'nde, "uyarma, kınama, kademe ilerlemesinin kısa süreli ya da uzun süreli durdurulması ve işe son verme" olmak üzere 5 çeşit ceza belirlendi. 22 Nisan'da yayımlanan yönetmelikle banka personelinin neleri yapmaması gerektiği, yaparsa ne tür cezalar alacağı kamuoyuna duyurulmuş oldu.

Yönetmelikte en hafif ceza personelin görev ve davranışlarında daha dikkatli ve özenli hareket etmesi gerektiğinin yazı ile bildirilmesini içeren "uyarma" cezası. Görevinde kayıtsız ve dikkatsiz olan, belirlenen kılık kıyafet esaslarına aykırı davrananlar, özrü olmadan göreve geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler uyarılacak. Banka personelinin görevinde ve davranışlarında "kusurlu" sayıldığının yazı ile bildirilmesini içeren "kınama" cezası ise uyarmanın bir sonraki aşaması. Bir işleme ait evrakı kasıt olmaksızın kaybetmek, görev gereği almış olduğu avansı süresinde kapatmamak, usulsüz başvuruda ve şikâyette bulunmak, amirleri, iş arkadaşları hakkında küçültücü ve yalan haberler yaymak ve dedikodu yapmak kınama cezasını gündeme getirecek.

Yönetmeliğe göre kusurların daha ağırlaştığı hareketler için "kademe ilerleme cezası" gündeme gelecek. 4 veya 6 ay ile kademe ilerlemesinin durdurulduğu, kademe ilerlemesinin kısa süreli durdurulması cezasında en göze çarpan eylem; Hazine iç borçlanma ihalelerine katılmak ve birincil piyasadan alım yapmak oldu. MB, halen Hazine adına iç borçlanma ihalelerini gerçekleştiriyor. Vatandaşlar da bu ihalelere Merkez Bankası şubelerine başvurarak katılabiliyor. Böylece bu düzenleme ile MB çalışanlarının bu ihalelere katılması da bir anlamda yasaklanmış oluyor.

Basına açıklama cezalandırılacak

Ayrıca görevleri dolayısıyla çıkar sağlamak, nezaket kurallarının gerektirdiği hediyeler hariç, iş ilişkisinde bulunduğu kimselerden hediye kabul etmek veya borç para istemek, banka içinden veya dışındaki herhangi bir kaynaktan ya da astlarından maddi veya maddi olmayan bir çıkar sağlamak, başkanlıkça yetki verilmedikçe banka ve görevleri ile ilgili olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına, banka dışındaki kişi, kurum ya da kuruluşlara bilgi ve demeç vermek veya açıklamada bulunmak, bankanın gizli belgelerine dayanarak herhangi bir yayımda bulunmak yine kısa süreli kademe ilerlemesinin kısa süreli durdurulması cezasını gündeme getirebilecek.

Kademe ilerlemesinin uzun süreli durdurulması da ayrıca düzenlendi. 12, 16 ve 20 ay boyunca kademe ilerleme cezasının verilebileceği eylemler arasında; "göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek, kumar oynamayı alışkanlık haline getirmek, gerçeğe aykırı veya maksatlı ihbarlarda bulunmak, istenen bilgi ve belgelerde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak veya meydana gelen değişiklikleri kasten zamanında bildirmemek, banka çalışanlarını zor duruma düşürmek veya kendi kusurunu örtmek amacıyla resmi bir belgeyi veya dosyayı gizlemek" yer aldı.

Banka kararlarını sızdırmak yasak
Cezalar içinde en ağırı "işe son verme" olarak belirlendi. Ekonomik kararların alınmasında banka ve kamu yararı bakımından gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri açıklayanlar işten atılacak. Ayrıca; işe girişte istenilen belgelerde tahrifat yapmak, üstlerinin veya iş arkadaşlarının şerefine, namusuna dokunacak yalan beyanlarda bulunmak veya bu şahısları lekelemek kastıyla ihbar ve şikâyette bulunmak, görev başına sarhoş gelmeyi alışkanlık haline getirmek de işten atılma sebebi sayılacak. Bunun dışında zimmet, rüşvet, hırsızlık, devlet sırlarını açığa vurma, milli savunmaya karşı suçlar, bilişim alanında suçlar ve vergi kaçakçılığı, casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar, siyasi partilere üye olmak ve siyasi faaliyette bulunmak da işten atılma sebebi olacak. Disiplin cezalarını ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı başkanlığındaki disiplin kurulu verecek.

Dedikodu yapana kınama

UYARI CEZASI

Dikkatsizlik, kılık kıyafet esaslarına aykırı davranma, geç gelmeyi alışkanlık yapma haline getirme

KINAMA CEZASI

Resmi evrakı kasıt olmaksızın kaybetmek, amirleri, iş arkadaşları hakkında yalan haber yayma ve dedikodu

TERFİ DURDURMA

Hazine adına düzenlenen iç borçlanma ihalelerine katılma ve birincil piyasadan alım yapma.

İŞTEN ATMA

Ekonomik kararların alınmasında banka ve kamu yararı bakımından gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri açıklayanlar.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber