İstatistiklerle Ankara

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “İstatistiklerle Ankara, 2013” çalışması yayımlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2014 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstatistiklerle Ankara

- Ankara'nın hastanelerinde bin kişinin kullanımı için yaklaşık 3 yatak bulunurken, trafikte ise bin kişiye ortalama 209 özel otomobil düşüyor

- Başkent'te asker, öğrenci, hükümlü harici çalışabilir yaşta olan nüfusun yüzde 41,1'i istihdam edilirken, işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak tespit edildi

- Ankara'daki nüfusun yarısının 31,8 yaşından genç olduğu belirlendi. Ayrıca 15 yaşından büyük nüfus için yapılan incelemelerde erkeklerin yüzde 0,9'unun kadınların ise yüzde 5,4'ünün okuma yazma bilmediği, nüfusun ortalama yüzde 65'inin evli olduğu ortaya çıktı

- Gayrı Safi Katma Değer (GSKD) üretiminde Ankara'nın Türkiye'nin 2. büyük kenti olduğu tespitine yer verildi. Kişi başı GSKD değeri Ankara'da yaklaşık 12 bin dolar olarak hesaplandı

ANKARA (AA) - Ankara'nın hastanelerinde bin kişinin kullanımı için yaklaşık 3 yatak bulunurken, trafikte ise bin kişiye ortalama 209 özel otomobil düştüğü belirlendi.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan "İstatistiklerle Ankara, 2013" çalışması yayımlandı.

Ankara Kalkınma Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, çok çeşitli ve kapsamlı şekilde ulusal ve uluslararası kaynaklardan derlenerek oluşturulan ve en güncel verileri esas alan çalışma, Temel Göstergeler, Ankara'da Yaşamak, Ankara'da Çalışmak, Ankara'da Çevre ve Enerji olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Ankara'nın ilçeleri düzeyinde detaylandırılmış olan veriler, yıllar itibarıyla gerçekleşen değişimleri de içerecek şekilde zengin tablo ve grafikler olarak sunuluyor.

Çalışmaya göre, 4,96 milyon kişilik nüfusa sahip Ankara'da yıllık nüfus artış hızı ortalama yüzde 1,5 olarak gerçekleşiyor. Ankara'nın hastanelerinde bin kişinin kullanımı için yaklaşık 3 yatak bulunurken, trafikte ise bin kişiye ortalama 209 özel otomobil düşüyor. Başkent'te asker, öğrenci, hükümlü harici çalışabilir yaşta olan nüfusun yüzde 41,1'i istihdam edilirken, işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak tespit edildi.

- Ankara'da Yaşamak

Ankara'daki nüfusun yarısının 31,8 yaşından genç olduğu belirlendi. Ayrıca 15 yaşından büyük nüfus için yapılan incelemelerde erkeklerin yüzde 0,9'unun kadınların ise yüzde 5,4'ünün okuma yazma bilmediği, nüfusun ortalama yüzde 65'inin evli olduğu ortaya çıktı. Öte yandan ilçe içi gelir dağılımına göre hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında Sincan'da bu oranın yüzde 47, Çankaya'da ise yüzde 20 olduğu görüldü. Bu ilçelerde yaşayan nüfus içerisinde gelir dağılımında büyük dengesizlikler olduğu gözlemlendi.

Ankara'daki konut arzı ve bu arzla birlikte nüfus artışı incelendiğinde; 2002-2011 döneminde inşa edilen yaklaşık 483 bin dairenin kullanımı için gerekli olan nüfus artışının 1,6 milyon kişi olması gerekirken, söz konusu dönemde nüfus artışı ise 757 bin kişi oldu. Başka bir ifade ile Ankara'da konut arzı fazlalığı olduğu dikkati çekti.

- Ankara'da Çalışmak

Ankara'daki ekonomik ortamın sayılarla ifade edildiği "Ankara'da Çalışmak" bölümünde ise Gayrı Safi Katma Değer (GSKD) üretiminde Ankara'nın Türkiye'nin 2. büyük kenti olduğu tespitine yer verildi. Kişi başı GSKD değeri Ankara'da yaklaşık 12 bin dolar olarak hesaplanırken, Ankara'daki hane halkı gelirinin en çok kira giderlerine yüzde (25,8) harcandığı ortaya çıktı. Kira giderini sırasıyla beslenme ve ulaşım harcamaları izledi.

Dış ticaret rakamları da Ankara'nın 7,1 milyar dolar ihracat yaparken, yaklaşık 10,5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Ankara 21 üniversitesi, 6 teknoparkı, 11 OSB'si ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğu ifade çalışmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan üniversitelerarası girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde ilk 3 üniversitenin 2'sinin Ankara olduğu kaydedildi.

- Ankara'da Çevre ve Enerji

Çalışmada, Ankara'da şehir içi ulaşımın büyük ölçüde karayolu bağımlı olmasının, raylı sistemler gibi elektrikle çalışan sistemlere göre daha yüksek sera gazı salınımına ve çevre kirliliğine yol açtığını gösterdiği belirtildi. Karayolu ulaşımında kullanılan enerjinin türel dağılımı görece çevre dostu olduğu ifade edilen çalışmada, otomobillerin daha çok LPG ve belediye otobüslerinin de doğal gaz kullanmasının çevresel yan etkileri önemli ölçüde azalttığının altı çizildi. Çalışma, ulaşımda kullanılan ürünler açısından yüzde 23,3 LPG kullanımıyla Ankara'nın diğer şehirlere göre daha çevre dostu yakıt kullandığını ortaya koydu.

Ankara yüksek hızla artan elektrik enerjisi talebine karşın elektrik üretim kapasitesini de hızlı bir şekilde artırmayı başardığı belirtilen çalışmada, 1995-2012 döneminde toplam tüketim yüzde 201 artarken kurulu güçteki artış yüzde 391 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Böylece neredeyse kendi tükettiği elektriğin tamamını üretebilecek bir kapasiteye ulaşan Ankara'da son bir yılda üretilen elektriğin mali değerinin 3 milyar liranın üzerinde gerçekleştiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber