Kamu ihale yasası AB ne isterse tam tersini getiriyor: İşte ayrıntılar...

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Kamu İhale Yasası Tasarısı, ihalelerdeki mevcut muafiyet sınırlarını daha da genişletiyor. Oysa Avrupa Birliği'nin müzakereler için tam tersi yönde şartları var.

Avrupa Birliği (AB), ihale mevzuatının "daha liberal ve tüm ihaleleri kapsar bir niteliğe" kavuşturulmasını isterken; hükümet bu istemlerin tam tersi yönde bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı, Kamu İhale Yasası'ndaki muafiyetleri artırıyor, KİT'lerin alımlarını yasa denetiminin dışına çıkarıyor. Tasarı, müteahhitlik karnesi sistemini geri getirirken, AB'nin kaldırılmasını talep ettiği "eşik değerler" konusunda ise bir düzenleme öngörmüyor.

Değişiklik, seçim yatırımlarını kolaylaştırmak için mi yapılıyor?
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Kamu İhale Yasası'nda değişiklik yapan tasarı, AB'nin istemlerini karşılamaktan uzak. AB, kamu alımlarıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde hazırladığı raporda, Türkiye'de şeffaf olmayan ve ayrımcılık yaratan kamu ihale uygulamalarına son verilmesini, ihale mevzuatının uygulama alanının genişletilmesini, muafiyetlerin kaldırılmasını ve ihalelerde Türk-yabancı firma ayrımını belirleyen eşik değer uygulamasının kaldırılmasını talep etmişti. Eşik değer, yerli ve yabancı firmaların girdiği bir ihalede, yerli firma yüzde 15 daha fazla teklif verse de ihalenin onda kalmasını düzenliyor. Ancak Bakanlar Kurulu'nda imza aşamasında olan tasarı, bu istemlerin hiçbirini karşılamıyor. "Seçim öncesi yatırımı" olarak değerlendirilen tasarıyla yapılan düzenlemelerden öne çıkanlar ise şöyle sıralanıyor:

* Elektronik ihale yasaya giriyor: Tasarının Kamu İhale Yasası'nın tanımlarını yeniden düzenleyen maddesiyle elektronik ihale de mevzuata giriyor. Tasarıda, "elektronik kamu satın alma platformu" tanımlanıyor. Buna göre, idarelerin ve isteklilerin güvenli şekilde internet üzerinden bağlanarak kamu satın alımlarına ilişkin süreçleri kamuoyu denetimine açık şekilde gerçekleştirebilecekleri belirtiliyor.

* KİT'ler kapsam dışına çıkarılıyor: Tasarı kamu iktisadi teşekküllerinin yapacağı alımları yasa dışına çıkarıyor. Tasarının 2. maddesine göre enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösterenler dahil olmak üzere KİT ve bunların ortak olduğu her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketin yapacağı mal ve hizmet alımları Kamu İhale Yasası'nın dışında tutulacak.

* ÖFK'dan yeterlilik belgesi alınabilecek: Düzenleme ihalelere katılacak isteklilerden istenen yeterlilik belgesinin, bankaların yanı sıra katılım bankasına dönüştürülen özel finans kurumlarından alınmasına da olanak sağlıyor.

* Müteahhitlik karnesine geri dönüş: İhalelerde yolsuzluklar ve kalitesi kötü inşaatların yapılmasına gerekçe gösterilen, müteahhitlik mesleğini herkesin yapmasının yolunu açtığı belirtilen ve geçtiğimiz yıllarda kaldırılan müteahhitlik karnesine benzer bir sisteme dönülüyor. Tasarının 5. maddesine göre, artık ihalelere katılacaklardan sertifikaları da istenecek. Sertifika sistemi, müteahhitlik karnesine geri dönüş olarak değerlendiriliyor.

* Eşik değerin altındaki alımlarda ihale yerine anlaşma yapılacak: Kurumların, eşik değerin altında kalan alımları için çerçeve anlaşma yapmalarının önü açılıyor. Tasarının 15. maddesine göre, eşik değerin altında kalan alımlarda idareler temin edecekleri mal ve hizmetleri ve miktarlarını Resmi Gazete'de yayımlayacak. İstekliler bu alımlar için öngördükleri fiyatı belirleyecek. İsteklilerin teklifleri listelenecek. Listelenecek istekli sayısı 3'ten az olamayacak. İdare, en düşük teklif sahibiyle 3 yılı aşmayan bir sözleşme imzalayacak. Çerçeve anlaşma kapsamında yapılacak alımlara ilişkin usul ve esasları ise kurumun teklifinin üzerine Bakanlar Kurulu belirleyecek.

* KİK'in yetkisine tırpan: Tasarı, Kamu İhale Kurumu'nun ihale incelemeleriyle ilgili yetkilerini de daraltıyor. Buna göre, KİK şikayetler dışında ihalelerle ilgili iddiaları inceleyebilecek, ancak bu incelemelerin ihale sonucuna herhangi bir etkisi olamayacak. Ayrıca kurumun hazırlayacağı yapım işleri ile ilgili standart ihale dokümanlarında, yönetmelik, sözleşme ve benzeri düzenlemelerde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın görüşünü alması zorunlu olacak.

* İnceleme süresi kısaltılıyor: İhalelerde ilan süreleri ve KİK'in inceleme süreleri kısaltılacak. Buna göre ilanlar kısa duyuru şeklinde yapılacak. KİK'in 45 günlük inceleme süresi 20 güne indirilecek. İhalelere katılanlar şikayetlerini 5 gün içinde idareye yaparken, kurum da bu şikayetleri 5 günde incelemekle yükümlü olacak.

* Sayıştay'ın tescil yetkisi alınıyor: Tasarıyla ihale sonrasında hazırlanan sözleşmeler için Sayıştay'a verilen tescil yetkisi kaldırılıyor. Halen yürürlükte bulunan düzenlemeye göre, Sayıştay Başkanlığı sözleşmeyi tescil etmeden, ilgili sözleşme Resmi Gazete'de yayımlanamıyor.

* İhalelere itiraz zorlaşıyor: İhaleler hakkında şikayetçi olabilmek için para ödenmesi zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre artık ihaleye itiraz eden isteklilerin teklif ettikleri tutarın onbinde beşi oranında bir nakdi teminatı idarenin hesabına yatırmaları zorunlu olacak. Sözleşme imzalandıktan sonra şikayet edenlerin ve söz konusu miktarı yatırmayanların başvuruları dikkate alınmayacak.

* Elektronik ihale
Kamu satın almaları internet üzerinde denetime açık hale getiriliyor.

* KİT'ler kapsam dışı
Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösterenler de dahil KİT'lerin ortak olduğu her türden kuruluşun alımları kapsam dışı tutuluyor.

* Özel finans kuruluşlarından yeterlilik belgesi
İhalelere katılacak isteklilerden istenen yeterlilik belgesinin, bankaların yanı sıra katılım bankasına dönüştürülen özel finans kurumlarından alınmasına da olanak sağlıyor.

* Müteahhitlik karnesine geri dönüyor
İhalelere katılacaklardan sertifikaları da istenecek. Sertifika sistemi, müteahhitlik karnesine geri dönüş olarak değerlendiriliyor.

* Eşik değerin altındakilerle anlaşma
Belirlenen eşik değerin altında kalan kamu alımlarda idareler satın alacakları hizmete ilişkin en az üç teklif alacak. En düşük teklile üç yılı aşmayan anlaşama yapılamayacak.

* KİK'in yetkisine tırpan
Kamu İhale Kurumu ihalelere ilişkin şikayetler dışında ihalelerle ilgili iddiaları inceleyebilecek, ancak bu incelemelerin ihale sonucuna herhangi bir etkisi olamayacak.

* İnceleme süresi kısaltılıyor
KİK'in 45 günlük inceleme süresi 20 güne indirilecek. İhalelere katılanlar şikayetlerini 5 gün içinde idareye yaparken, kurum da bu şikayetleri 5 günde incelemekle yükümlü olacak.

* Sayıştay'ın tescil yetkisi alınıyor
Halen yürürlükte olan düzenlemeye göre, Sayıştay Başkanlığı sözleşmeyi tescil etmeden, ilgili sözleşme Resmi Gazete'de yayımlanamıyor.

* İhalelere itiraz zorlaşıyor
İhale itirazlarında, itirazda bulunanlar teklif ettikleri tutarın onbinde beşi oranında bir nakdi teminat ödeyecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber