Şener: SPK hakkında inceleme başlatıldı

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve Kurul üyeleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca SPK hakkında gerekli çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Abdüllatif Şener, CHP Milletvekili Enis Tütüncü ve Anavatan Partisi Milletvekili Muhsin Koçyiğit'in, SPK Başkanı Doğan Cansızlar hakkındaki "Kurul üyeleriyle arasındaki sorunlar Kurul çalışmalarını aksatacak düzeye çıktığı" yönündeki iddialarla ilgili soru önergelerini yanıtladı. Şener, yanıtında Cansızlar'ın Kurul üyeleri hakkındaki iddialarına ve Kurul üyelerinin bu iddialara verdiği yanıtları aktardı.

Şener, SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ın üyelerin yasal yetkilerini aşan konularda karar alma girişiminde bulunduğu, hizmet birimlerinin yöneticileri ve uzmanlarıyla doğrudan ilişki kurdukları ve çalışmalarını etkileme çabası gösterdiklerini belirterek önlem alınmasını talep ettiğini vurguladı.

Cansızlar'ın, İMKB mülkiyetinde bulunan ve SPK'nın kullandığı araçların iadesi gibi tamamen Kurul başkanlığı yetkisinde olan konularda karar almakla suçladığı Kurul üyelerinin ise "İMKB'ye ait araçların iade edilmesinin Devlet Denetleme Kurulunca yazılan raporun ve İMKB yönetim kurulunun konuya ilişkin kararın gereği olduğunu" savundular.

"HUKUKA AYKIRI ADAY ÖNERİLDİ"

Cansızlar'ın, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği için Kurul Başkan Yardımcısı Vekili Daire Başkanı İbrahim Dönmez'in önerilmesine rağmen, Kurul Karar Organınca bir başka kişinin önerilmesi kararıının alınmasının olumsuz sonuçlarının önlenmesi amacıyla ivedilikle önlem alınmasını talep ettiğini kaydeden Şener, Kurul üyelerinin ise Cansızlar'ın "hukuka aykırı aday önerdiğini" ileri sürdüklerini belirtti.

"KURUL ÜYELERİNİN İSTANBUL'DA YAŞAMASI ETİK"

Şener'in verdiği bilgiye göre, Cansızlar'ın İstanbul'da ikamet etmekte olan iki Kurul üyesinin Ankara'da ikamet etmesi için getirdiği öneriyi Kurul üyeleri reddetti. Cansızlar'ın şikayet ettiğ bu konuda Kurul üyeleri ise "Kurul üyelerinin İstanbul'da ikamet etmeleri ve İstanbul temsilciliğinde çalışmaları konusunun Kurul Karar Organın'da tartışıldığını ve hukuki ve etik açıdan bir engel olmadığı gibi işin gereği olarak en az bir üyenin İstanbul'da çalışmasının gerekli olduğu sonucuna varıldığı" savunmasını yaptı.

YURT DIŞI GEZİLERİ

Üyeler, yurt dışı gezileriyle ilgili olarak Cansızlar'ı harcama limitlerini izlemediğini, gitmesi gereken yurt dışı görevlerini titizlikle seçmediğini ileri sürerken, Cansızlar ise "katılmak istediği yurt dışı toplantıları için gerekli görevlendirme kararının alımadığını" savundular. Kurul üyeleri Cansızlar'ı ayrıca, "16-18 Aralık 2005 tarihli Abant toplantısını Kurul toplantısı olmaktan uzak Kurul Başkanının kişisel toplantısı haline dönüştürmek"le de suçladılar. Üyeler, "Bu toplantıya ilişkin Kurul bütçesinden yapılan tüm harcamaların Kurul Başkanından tahsil edilmesi gerektiğini" ilerni sürdüler.

Kurul üyeleri; Cansızlar'ı üyelerin haklı önerilerini zamanında dikkate almamak, İMKB, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi ilgili piyasa kurumlarıyla ilişkilerde önemli sorunlar yaşanmasına sebep olmak, ortaya konulan tüm sorunların kaynağı olmakla suçladılar.

Cansızlar "Üst yönetimi hukuka aykırı olarak değiştirmek, kurul yönetimini şahsileştirmek, mesaisinin önemli bir kısmını kurul dışında geçirmek ve kurul sorunlarına yeterli zaman ayırmamakla" da suçlanıyor. Kurul üyeleri ayrıca Cansızlar'ın yaptığı basın açıklamalarının bazılarının yetkisiz ve hukuksuz olduğunu da ileri sürdüler.

"BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU ÇALIŞMALARA BAŞLADI"

Şener, Sermaye Piyasası Kanunu'yla kendisine verilen görevleri en etkili şekilde ve hukuka uygun yerine getirmesi, kamu menfaatinin korunabilmesi ve Kurul hizmetlerinde herhangi bir aksamaya sebebiyet verilmemesi açısından SPK'ya ilişkin söz konusu iddiaların Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca ön değerlendirmeye tabi tutulması, bu ön değerlendirme neticesinde gerekiyorsa iddiaların incelenmesi, soruşturulması konusunun Bakanlığın 7 Şubat 2006 tarihli yazısıyla Başbakanlığa intikal ettirildiğini kaydetti.

Şener, Başbakanlık Teftiş Kurulunca gerekli çalışmanın başlatıldığını vurgulayarak, Sermaye Piyasası Kurulu'nun idari ve mali özerkliğe sahip, yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan kanunla kurulmuş bir kamu tüzel kişiliği olduğunu da hatırlattı.

HÜRRİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber