Kredi kartında faiz indirimi yok nasihat var

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartlarında faiz limitini belirleme yetkisini elinde bulunduran Merkez Bankası, tüketicilerin tepkisine rağmen faiz indirimine yanaşmıyor.

Eleştirilerin artması üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile ortak bir toplantı yapan banka, vatandaşa nasihat etmeye hazırlanıyor. Tüketicilere, ?kartı kullanırken geliriniz kadar harcama yapın? mesajı verilecek. Halen aylık yüzde 5,75 olan faizlerin yüzde 5'e çekilmesi de ihtimaller arasında. MB, faizin üst sınırını üç ayda bir açıklıyor. Geçtiğimiz dönem oran yüzde 5,75 olarak ilan edilince tüketici dernekleri savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Merkez Bankası, bunun üzerine BDDK'ya ?ortak bir çalışma hazırlayalım' talebinde bulundu. Tamamlama aşamasına gelen çalışmaya göre faiz oranlarında büyük bir düşüş beklenmiyor. Halen aylık yüzde 5,75 olan üst sınırın yüzde 5'e çekilebileceği kaydediliyor. Bankacılık Üst Kurulu, genel politika geliştirmek için kredi kartlarının kullanım oranı, takipteki alacak miktarı, faiz oranları ve ne gibi mağduriyetlerin yaşandığına ilişkin verileri masaya yatırarak bir rapor hazırladı. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Kemal Özer, nisanda yapılan toplantıda kartlardaki sorunları ve çözüm yollarını ilettiklerini söylüyor. ?Bankadan ?yaklaşımınız piyasa gerçekleri ile bağdaşmıyor. Düşük faiz uygulayan bankalarla çalışın' cevabı aldık.? diyen Özer, faizlerin düşmemesi halinde hukuki anlamda MB ile mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ediyor. Dernek sonuç alamaması halinde ?Kredi kartlarınızı kırın' kampanyası başlatmayı planlıyor. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerinin yıllık ortalama faizi yüzde 22,6 iken aynı oran kredi kartında yüzde 84,8. ABD'de tüketici kredileri ortalama faizi yüzde 7,5 iken, kredi kartı faizleri yüzde 12,6. İngiltere'de ise tüketiciler kredi için yüzde 14,2, faiz öderken kredi kartında aynı oran yüzde 16,5. Türkiye'de 2005 sonu itibarıyla 30 milyon kredi kartı kullanılırken, bu konudaki şikâyetler de artıyor. Tüketici dernekleri ve hakem heyetlerinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na yapılan şikayetler arasında ilk sırada kredi kartı yer alıyor. Geçen yıl Bankacılık Üst Kurulu'na yapılan bin 387 müracaat dilekçesinin 327'sinde kredi kartı mağduriyetleri yer aldı. 15 milyon kart kullanıcısı geçen yıl 86,5 milyar yeni liralık harcama yaptı. Söz konusu tutarın 8,5 milyar YTL'si ile nakit avans çekildi. 2006'da kartlı harcamaların 105 milyar yeni liraya ulaşması bekleniyor. Sorunlu kredi tutarı 1,3 milyar yeni lira olarak açıklanırken, borcunu ödemeyen kişi sayısı ise 140 bin.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber