Polis kendi araçlarını muayene yaptırıyor mu? İşte cevabı...

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araç muayenesini yaptırmayanlara 49 YTL ceza kesen polisin kendi arabaları da muayenesiz çıktı.

Mülkiye başmüfettişlerinin hazırladığı rapora göre, İstanbul Emniyeti, ödenek olmadığı için 2 bin 674 ekip otosunu muayene ettiremedi. Polis araçlarının teknik kont role tabi tutulmaması, trafik güvenliği açısından sakıncalı bulunuyor. Suçlu takibi sırasında limitleri zorlanan güvenlik kuvvetlerine ait araçların, sivil otomobillere göre daha sık aralıklarla kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bunun hem kazaları azaltacağı hem de performansı yükselteceği kaydediliyor. Müfettişlerin raporuna göre, İstanbul Emniyeti'nin toplam 4 bin 10 aracı var. Resmî ekip otolarının 754'ü kullanılamaz hale geldi, 725 araç ise hurdaya ayrıldı. Bunlar, kanun gereğince önümüzdeki günlerde satışa çıkarılacak. İstanbul polisinin filosundaki araçların bin 850'sini sivil ekip otoları oluşturuyor.

Müfettiş raporuna göre polisin kullandığı araçlar teknik yeterlilik kontrolüne tabi tutulmamış. İstanbul polisi ödenek yetersizliği gerekçesiyle sadece 582 aracın muayenesini yaptırmış. Araç muayenesi yaptırmamanın ya da süresini geciktirmenin cezası 49 YTL. Vatandaş muayenesiz araç kullandığında Maliye'nin kasasına 49 YTL gidiyor. Araçların 2006 yılı için muayene ücretleri de 88,50 YTL'den 96,70 YTL'ye çıkarıldı. Muayene ücreti, muayene süresi bir gün bile geçirilse her ay için yüzde 5 fazlasıyla tahsil ediliyor. Bu hesaba göre faizi hariç 2 bin 674 araç için polisin Maliye'ye muayene borcu 258 bin 575,8 YTL.

Polis araçlarının teknik kontrole tabi tutulmaması, trafik güvenliği açısından da sakıncalı bulunuyor. Suçlu peşinde limitleri zorlanan polis araçlarının diğer vatandaşların araçlarından daha kısa süreli muayeneye tabi tutulması gerekiyor. Muayenede aracın; fren sistemleri, direksiyon sistemleri, görüş özelliği, camın durumu, elektrik teçhizatı, tekerlekleri ince bir kontrole tabi tutuluyor. Tespit edilen sorunlar giderilinceye kadar aracın muayenesi kabul edilmiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber