Hakim ve savcılara rekor zam :Gereği düşünüldü yüzde 42 zam yolda

Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni sosyal güvenlik yasası yürürlüğe girdiğinde hakim ve savcıların maaşında yüzde 22 azalma olacak. Adalet Bakanlığı da, yeni yasa yürürlüğe girmeden önce hakim ve savcılara yüzde 41.9 zam veren taslak hazırladı...

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, kurumun 44'üncü kuruluş yıldönümünde Sosyal Güvenlik Kanunu Tasarısı'nın hakim ve savcıların aylıklarını en az yüzde 22 azalacağını söylemişti. Bu sözlerin üzerinden bir ay geçmeden Adalet Bakanlığı, hakim ve savcılara yüzde 41.9 oranında zam yapılmasını öngören taslağı hazırlayarak, görüşlerini almak üzere ilgili kurumlara gönderdi.

2 BİN 339 YTL OLACAK

NİSAN 2006 maaş verileri üzerinden gerçek gelir vergisine göre yapılan hesaplamalarla bin 628 YTL maaş alan bir hakim taslağın yasalaşması halinde yüzde 41.9 zam alarak 2 bin 339 YTL almaya başlayacak. En yüksek maaşı alan Başbakanlık Müsteşarı, taslağın yasalaşmasıyla yüksek yargı organları başkanlarından daha düşük maaş almaya başlayacak. Başbakanlık Müsteşarı 4 bin 398 YTL maaş almaya devam ederken, Anayasa, Yargıtay ve Danıştay Başkanları yapılacak zamlarla 4 bin 656 YTL maaş almaya hak kazanacak.

ASKERi HAKiMLERE ZAM YOK

YASA taslağında yaklaşık 350 askeri hakim ve savcıya yer verilmemiş olması dikkat çekti. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, askeri hakim ve savcılara da aynı oranda zam yapılması için Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde Anayasal eşitlik açısından askeri hakim ve savcıların dava açarak hak talebinde bulunacakları öğrenildi. Taslağın önümüzdeki haftalarda Başbakanlık'a gönderilerek, Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılacağı öğrenildi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber