12 bin öğretmen rotasyon yapacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2006 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

600 bin öğretmenin tayin maratonu başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılı illerarası tayin başvuru tarihini belirleyerek ilan etti.

600 bin öğretmenin tayin maratonu başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılı illerarası tayin başvuru tarihini belirleyerek ilan etti. Rotasyon uygulamasını da birlikte yapacak olan bakanlık, başvuruları 15 Mayıs 2006 tarihinden itibaren almaya başlayacak ve 26 Mayıs 2006 tarihinde mesai bitiminde sonlandırıcak.

Milli Eğitim Bakanlığı, "Öğretmenlerin İllerarası Yer Değiştirme Kılavuz" çalışmalarını bitirerek, bir kılavuzu yayınladı. Bakanlık, bir süre önce "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde değişikliğe giderek, boşanma mazeretini suiistimallere neden olması nedeniyle tayin özür grubundan çıkardı. İllerarası tayinler yılda bir kez yapılırken, özür grubu tayinleri eğitim öğretimi etkilememesi için artık yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde yapılacak. Bakanlık, eş, sağlık ve öğrenim özrü grubu, normal illerarası tayinleri, 11 Haziran 2000 tarihinden sonra öğretmen olanları kapsayacak "rotasyon" uygulamasıyla birlikte tayinleri 31 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirecek.

2006 yılı rotasyon uygulaması yaklaşık 12 bin öğretmeni kapsayacak. Rotasyon, 11 Haziran 2000 tarihinde öğretmen olarak atananlar ve rotasyona girmeyenleri kapsayacak. Ayrıca bakanlık, yönetmelik değişikliğiyle bu sene ilk kez zorunlu hizmet bölgelerinde değişiklik yaptı. 1, 2 ve 3. hizmet bölgesi olarak ayrılan illerde, değişikliğin yanı sıra Batı'daki bazı ilçeler de zorunlu hizmet kapsamına alındı. Rize, Kırşehir ve Çankırı 2. hizmet zorunlu bölgelerine dahil edildi. Rotasyona giren öğretmenler 3. Hizmet Bölgesi kapsamındaki illerde 3 yıl, 2. Hizmet Bölgesi illerinde 4 yıl çalışmak zorunda olacak. Ayrıca iller düzeyindeki zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına bu sene Batı bölgelerindeki bazı ilçeler de eklendi. Öğretmenlerin buralarda çalışma süreleri 5 yıl olarak belirlendi. Rotasyon uygulamasının ilçeler düzeyine çekilmesiyle Batı illerinde yöneticiler, önceleri öğretmen bulamazken yeni uygulamayla talep artışıyla karşı karşıya kalacak. Rotasyona girecek bir öğretmen, mecburi hizmet bölgesi olan doğu illerinden birini tercih etmek yerine Batı illerindeki mecburi hizmet ilçelerini de tercih edebilecek. Eş durumu nedeniyle şehir merkezlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle ilçelere gönderecek öğretmen bulamayan yöneticiler, artık Batı'daki öğretmensizlikle boğuşan ilçelere talep patlamasıyla karşı karşıya kalacak. Bakanlık ayrıca, Van, Yozgat ve Rize il merkezlerini zorunlu hizmet kapsamından çıkardı. Rotasyon uygulaması öğretmenlere bir seferliğine uygulanıyor. Batı bölgelerindeki mahrumiyet ilçelerinden bazıları şöyle:

"Ankara Şereflikoçhisar, Güdül, Evren. Balıkesir Dursunbey. Bursa Orhaneli. Adana Feke ve Saimbeyli."

Öğrenim özründeki öğretmenlerden 4 Mart 2006'dan önce yüksek lisans ve doktoraya başlayanların, bu eğitimleri bitinceye kadar rotasyonları ertelenecek. Sağlık özrü ve eşleri şehit olan öğretmenlerin zamana bağlı kalmaksızın tayinleri her daim yapılabilecek. Eş durumu tayininde öğretmenlerin adaylığı kalkmadan tayinleri yapılmayacak. Boşanma mazeret tayininden çıkartıldı. Şehit eşleri ve bedensel engelli öğretmenler rotasyona tabii olmayacaklar. Bu yola has öğretmenlerin tayin istemede hizmet süresi hesaplanmasında 30 Eylül 2006 tarihi baz alınacak. Ancak bundan sonraki senelerde ise 31 Haziran olarak belirlenecek. Eş durumu tayininin de sigortalılık süresi 240 günden 360 iş gününe çıkartıldı. Yani öğretmen eşini yanına aldıracak bir çalışanın 360 iş günü sigorta primi yatırması gerekiyor. Ayrıca yine bu sene MEB, daha önce gerçekleştirdiği il içi tayini isteyip çıkan bir öğretmene aynı zamanda illerarası tayin isteme hakkını da getirdi. Rotasyondan muaf tutulacak bir başka öğretmen grubu ise öğretmen eşler oluşturacak. Öğretmen eşlerden birinin mecburi hizmet görevi yapması yeterli olacak, diğer eş öğretmen, boşanmadığı sürece rotasyona girmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber