Financial Times: En büyük düşüş YTL'de

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batı'daki iş çevrelerinin saygın gazetesi Financial Times, gelişmekte olan ülkelerde en fazla değer kaybeden paranın YTL olduğunu bildirirken, "Riskten kaçış, finans piyasalarını vurdu" başlığını kullandı.

Gazete dünyanın önde gelen finans piyasalarındaki olumsuz havaya dikkat çekerken Türkiye'de de döviz ve borsada gözlenen gelişmeleri ele aldı. Financial Times, "ABD Doları'na karşı en çok değer yitiren para birimi, yüzde 6.1'le Türk Lirası oldu. Gelişmekte olan ülke borsalarında da hisse senetleri 2 yıldır ilk kez bu oranda değer yitirdi. Bu oran Endonezya'da yüzde 6.3. Rusya'da yüzde 5.1. Türkiye'de de yüzde 4.1" diye yazdı.

DAILY TELEGRAPH: YTL'DEKİ HAFTALIK DÜŞÜŞ YÜZDE 15

The Daily Telegraph gazetesi de iş dünyası ekinde aynı konuya değinirken Amerikalı yatırımcıların dünya çapında riskli piyasalardan çıktığını savunarak, şöyle devam etti: "Bu durum Türkiye, Endonezya, Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde tatsız satışları hızlandırdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senetleri iki işlem gününde yüzde 9 değer kaybetti. Borsa son 1 yılın en düşük düzeyine geriledi. Türk Lirası da bir haftada yüzde 15 değer kaybetti."

GUARDİAN:YTL'DEKİ DÜŞÜŞ ALARM VERİCİ

Guardian gazetesi de başyazısında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) daha bir ay önce dünya ekonomisi için iyi bir gelecek öngördüğünü, son gelişmelerin ise hiç iyi bir sinyal olmadığını kaydederek, "Amerikan Doları'nın değeriyle ilgili gelişmeler, dünyanın diğer ülkelerinde hoş karşılanmayabilir. Örneğin Türkiye'de, YTL'nine alarm verici düzeyde düşmesi sonrası sarsıntılar hissedilmeye başlandı. Amerikan Doları ile ilgili klişe nadiren bu kadar doğru olmuştu. Dolar, Amerika'nın parası, ama diğer dünya ülkelerinin sorunu" diye yazdı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber