'Yerli uçak' hedefinde ilk adım!

Uçakta koltuklar tamam bir gövde bir motor kaldı...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Şubat 2014 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yerli uçak' hedefinde ilk adım!

Yerli uçak hedefi olan Türkiye, işe uçak koltuğuyla başladı. THY Teknik A.Ş. ile Assan Hanil'in ürettiği ilk yerli koltuklar Airbus A330'da deneniyor. Tanıtım ise 17 Şubat'ta.

Yerli oto ve yerli otomobil hedefi koyan Türkiye, uçaktan önce uçağın koltuğunu üretti. Türk Hava Yolları (THY), Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil işbirliği ile 5 milyon dolarlık yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seat IndustriesTSI) ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti. 17 Şubat'ta bakanların da katılımıyla yapılacak bir toplantıyla kamuoyuna tanıtılacak olan uçak koltukları, bir Airbus A330 uçağa monte edildi ve deneme uçuşlarına başlandı.

Bakan'dan iki müjde birden!

Filoya monte edilecek

"Global Düşündük, Yerli Ürettik" sloganı ile üretilen ilk yerli uçak koltukları, şu anda filosunda 234 yolcu ve kargo uçağı olan Türk Hava Yolları'ndaki tüm uçakların koltuklarıyla değiştirilecek. Türk Hava Yolları'nın 2015 yılı çıkışlı yeni Airbus ve Boeing uçaklarında da Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı'nın (EASA) denetimlerinden olumlu not alan yerli koltuklar kullanılacak.

Milli uçak mı geliyor?

Turkish Technic A.Ş. ve Kibar Holding iştiraklerinden Assan Hanil Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye'de uçak koltuğu imalatını birlikte gerçekleştirmek üzere geçen yıl anlaşmaya vardı. Ortak girişim şirketi; uçak koltukları tasarımı, üretimi, lojistik desteği, bakım-onarım ve modifikasyonu ile satış-pazarlamasını gerçekleştirmek üzere kuruldu. İlk aşamada ekonomi sınıfı, daha sonra da business sınıf koltuk üretimini planlayan şirket, havacılık sektöründe büyük önem taşıyan ve yakıt tüketimini doğrudan etkileyen ağırlık konusu üzerine yoğunlaşarak, hafif ve kaliteli koltukları, rekabetçi fiyatlarla üretmeyi amaçlıyor

100 milyon dolar ciro

Şirketin yıllık 10 bin koltuk kapasiteli üretim hattı var. Bu kapasite 2024 yılına kadar 30 bine çıkarılacak. Bir yıl gibi kısa sürede ilk koltukları üreten şirket, Mayıs ayına kadar 4 binin üzerinde yerli koltuğun montajı tamamlamayı hedefliyor. 2014 ciro hedefi ise 100 milyon dolar olarak belirlendi.

Hedef hafif ve kaliteli koltukları rekabetçi fiyatlarla üretmek

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('vtn-detay-Ekonomi-17'); });

THY grup şirketlerinden birisi olan Teknik A.Ş., Boeing ve Airbus uçakları için yapısal, motor, yardımcı güç ünitesi (APU), iniş takımları ve komponent alanlarında bakım, onarım ve modifikasyon hizmeti sağlıyor. Şirket; Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türkiye'de 100'den fazla hava yolu şirketine hizmet veriyor. Merkezi İstanbul'da yer alan Teknik A.Ş., 3 binden fazla kalifiye personel istihdam ediyor. 1997 yılında yüzde 60 Kibar Holding, yüzde 40 Güney Koreli Hanil E-Hwa ortaklığı ile İzmit, Alikahya'da kurulan Assan Hanil Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerine koltuk sistemleri, kapı panelleri, tavan halı, tampon gibi tüm iç ve dış trim parçaların tasarımı ve üretimi konusunda çözüm ortaklığı yapıyor. 500 kişinin üzerinde çalışan kadrosuyla ve yıllık 230 bin araçlık koltuk üretim kapasitesine sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber