Saldırı mecliste AKPve CHP arasında gerginliğe yol açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştaydaki silahlı saldırı, Meclis kürsüsüne taşındı. TBMM Genel Kurulunda konu görüşülürken, AK Parti ile CHP arasında tartışma yaşandı.

Şahin: Sürprizlere hazırlıklı olun

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de konuşmasında, Danıştay'daki saldırıyla ilgili soruşturmanın tüm yönleriyle sürdüğünü belirterek, tahkikatın gizli olması nedeniyle kendisine gelen bilgileri de milletvekilleriyle paylaşamadığını söyledi.

CHP'lilerin ''gizli oturum yapalım'' demesi üzerine Şahin, bunun, Meclisin takdirinde olduğunu, karar alınması halinde bunun gerçekleşeceğini ifade etti. Saldırının, Danıştayın şahsında tüm anayasal kurumlara yapıldığını belirten Şahin, ''Cumhuriyetimize ve onun temel niteliklerine yapılmış bir saldırıdır. Aynı zamanda, TBMM'ye karşı da yapılmıştır'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un Anadol, "Türkiye, Cumhuriyet tarihinde bu kadar vahim bir olay olmamıştır. Bu, 2. bir Kubilay olayıdır. Konu yargıda diye, CHP'nin susmasını mı bekliyorlar?" demesi, Genel Kurul'da gerginliğe neden oldu.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ali Dinçer başkanlığında saat 15.00'te toplandı. Dinçer, gündeme geçmeden, Danıştaya, asırlık yaşamında ilk kez ağır bir saldırı yapıldığını belirterek, bunun, Türkiye'nin çağdaş, laik cumhuriyet rejimine karşı bir saldırı olarak algılanması gerektiğini söyledi. Dinçer, böylesine önemli bir konunun gündemde yer alacağını, vakurla tartışılmasında yarar olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Danıştaydaki saldırıyı, "Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir olayı" olarak nitelendirerek, 138 yıllık geçmişinde böyle bir saldırının vuku bulmadığını kaydetti. Anadol, saldırının meydana geldiği salon ve koridorların "kan gölü içinde" olduğunu belirtti.

Danıştay 2. Dairesinin 8 Şubatta türbanla ilgili bir karar aldığını hatırlatan Anadol, bununla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün açıklamalarına işaret etti. Bu sırada CHP'lilerin "hedef gösterdi" demesine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Anadol, Vakit gazetesinin 13 Şubat'taki yayınıyla, türban kararını alan 2. Dairenin başkan ve üyelerinin fotoğraflarını basarak hedef gösterdiğini, bu gazetenin daha önce de bir sabıkası olduğunu ve Gümüşhane Baro Başkanı'nın, hedef gösterilmesi sonucu öldürüldüğünü söyledi. Danıştay Başkanı'nın, 13 Şubatta yaptığı açıklamada, "kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizliğin eleştiri ve yorum sınırlarını aştığını, kararı veren kişilerin hedef gösterildiğini" söylediğini belirten Anadol, 2. Daire Başkanı'nın, İçişleri Bakanlığından koruma talebine ret yanıtı alındığını ileri sürdü.

Anadol, "Ben Sayın İçişleri Bakanı'na bir soru sormak istiyorum; Bu olaydan sonra hiç vicdan azabı duydu mu, 'Bunun sebeplerinden biri de benim' diye istifa etmeyi düşünüyor mu? Ankara'nın göbeğinde bir avukat, Danıştay, 2. Daire Başkanı ve üyelerini kurşuna dizecek ama ona bir korumayı bile çok göreceksiniz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Konu yargıya intikal etmiştir, kimse bundan pay çıkarmasın, yargı aşamasında gerçek ortaya çıkacak" dediğini kaydeden Anadol, "Türkiye, Cumhuriyet tarihinde bu kadar vahim bir olay olmamıştır. Bu, 2. bir Kubilay olayıdır. Konu yargıda diye, CHP'nin susmasını mı bekliyorlar?" demesi, Genel Kurulda gerginliğe neden oldu. AK Parti'lilerin tepki göstermesi üzerine Anadol, "Beni bazı bakanlarınızla karıştırmayın. Ben hayali ihracat sanığı değilim, 12 Eylül zindanlarında hesap verdim" dedi.

AK Parti ve CHP'lilerin karşılıklı tartışmaları üzerine Dinçer, milletvekillerini sükunete davet etti. Anadol, "Ankara kan gölüne dönerken nasıl sükunet içinde olabilirim? Ektiklerinizi biçmeye başladınız. Cumhuriyet gazetesi bombalanırken, 'Bizim parti teşkilatlarımıza da oluyor' diyen, Susurluk için 'fasa fiso' diyen, Sivas olaylarının sanıklarının avukatlığını yapan, aynı zihniyettir. Türkiye Cumhuriyetinin, laik demokratik anayasal rejimi, resmen tehlike altındadır. Bu hükümet, kan gölünde yüzmeye razı değilse, istifayı gözden geçirmelidir. Hakim kanı döküldü. Siyasete kan bulaştı. Gereğini yapmaya çağırıyorum" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de konuşmasında, Danıştay'daki saldırıyla ilgili soruşturmanın tüm yönleriyle sürdüğünü belirterek, tahkikatın gizli olması nedeniyle kendisine gelen bilgileri de milletvekilleriyle paylaşamadığını söyledi. CHP'lilerin "gizli oturum yapalım" demesi üzerine Şahin, bunun, Meclisin takdirinde olduğunu, karar alınması halinde bunun gerçekleşeceğini ifade etti.

Şahin'in konuşması sırasında CHP'li Ahmet Ersin ile AK Parti'li Zafer Hıdıroğlu arasında, birbirinin üzerine yürümeye varan tartışma yaşandı. İdare amirlerinin araya girmesi üzerine, tartışma önlendi.

Anadol'un üslubunu eleştiren Şahin, erken değerlendirmelerin çoğu zaman yanıltıcı olduğunu vurguladı. Şahin, "Bekleyin, çok kısa bir süre içinde, bunu kimlerin yaptığı ve arkasında kimlerin olduğu ortaya çıkacaktır. Hatta, bir takım sürprizlere de hazır olun. Bir süre önce Adalet Bakanlığında yapılan saldırı ile bugünkü saldırı arasında hiçbir fark yoktur" dedi.

Şahin, Anadol'un, 2. Daire Başkanı'nın koruma talebinin reddedildiği sözlerine işaret ederek, kendisine koruma tahsisine ilişkin yazıyı biraz sonra göstereceğini söyledi.

"Bir takım haberlere itibar edip değerlendirme yapıyorsunuz" diyen Şahin, yargı kararlarının eleştirildiğini, ancak onlara uyulduğunu belirterek, CHP'lilerin de zaman zaman bu eleştirilerde bulunduğunu söyledi. Şahin, yapılan değerlendirmeleri, "yakışıksız, isabetsiz ve siyasi amaçlı" olarak tanımladı. Bu tür saldırılara hep karşı çıktıklarını belirten Şahin, terör ve teröriste karşı iktidar ve muhalefet olarak birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber