Türkleri en çok korkutan evde hırsızla karşılaşmak, en fazla bıktıran memura rüşvet vermek

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Üniversitesi'nin BM Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırmaları Enstitüsü'yle ortak yürüttüğü 'Uluslararası Suç Mağduru Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Türkiye'de ilk kez yapılan araştırmaya katılan vatandaşlar, en çok dolandırıcılık ve rüşvetten mağdur olduklarını söylerken, katılımcıların yüzde 70'i "En büyük endişem evime hırsız girmesi' dedi. Araştırmada öne çıkan bazı sonuçlar şunlar:

'Mahallemde güvende değilim'

Ankete katılanların yüzde 1'inin son 1 yılda (2004-2005) arabası çalınırken, yüzde 3.2'sinin arabasından hırsızlık yapılmış, yüzde 4.5'inin evine hırsız girmiş, yüzde 4'ü de hırsızlık teşebbüsüyle karşılaşmış.

Araştırmaya katılanlar en çok araba hırsızlığı nedeniyle polise başvurduklarını belirtirken, darp edilenlerin yüzde 37.5'inin, gaspa uğrayanların yüzde 20.8'inin, evine hırsız girenlerin yüzde 30.8'inin, arabasına hırsız girenlerin de yüzde 37.5'inin polisin tepkisinden memnun olmadığı görüldü. Araştırma, katılımcıların yüzde 60'ının oturduğu mahallede kendini güvende hissetmediğini de ortaya koydu.

100 kişiden 10'u dolandırılmış
Örneklemin son bir yılda mağdur kaldığı suçlar arasında da tüketici olarak dolandırılmak ve rüşvet başı çekiyor. Anketin uygulandığı 1242 kişiden yüzde 9.7'si tüketici olarak dolandırıldığını yüzde 6.8'i de kendisinden rüşvet talep edildiğini belirtirken, yüzde 1.1'i gaspa uğradığını, yüzde 2.8'i de hırsızlığa maruz kaldığını kaydetti.
Rüşvetin, ankete katılanlara 'hakkı olan bir hizmete sahip olması için para ve hediye talep edilmesi' olarak sorulduğu araştırmaya katılanlar, 'Hangi görevli rüşvet istedi?' sorusuna da yüzde 45.9'luk oranla en çok polis memuru cevabını verdi. Polisleri maliye memurları ve öğretmenler izledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber