Üniversite profesörünün 'döner sermaye' isyanı

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık çalışanları için performansa bağlı döner sermaye katkı payı getirmesi üzerine üniversite hocaları da sıraya girdi. Üniversitelerde çalışan profesörler de döner sermaye ücretlerinin performansa göre ödenmesini talep etti.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki pratisyen hekimlerin maaşı, üniversitelerdeki hocaların maaşını kat kat aştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinde ise, uzman hekimlerin maaşı, döner sermaye katkı payları ile yaklaşık maaşları 7 bin YTL'yi bulurken, pratisyen hekim maaşları 4 bin YTL civarında. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde doktorlar, maaşlarının 2-3 katı civarında döner sermaye katkı payı alabiliyor.

Üniversite hastanesinde görev yapan bir profesör, net bin 930 YTL maaş alıyor. Üniversitenin döner sermayesinden maaşı kadar pay alan profesörlerin maaşı aylık toplam 3 bin 860 YTL. Üniversitelerde muayene yapan profesörlere, 100 YTL olan muayene ücretinin sadece yüzde 10'u, yani 10 YTL veriliyor.

BİZE YAPILAN HAKSIZLIK

Üniversite hastanelerinde de performans sisteminin uygulanmasını isteyen profesörler, devlet hastanelerinde görevli olan doktora, yaptığı muayene ve ameliyat kadar para ödendiğini, oysa kendilerinin bir operasyon da yapsalar, bin operasyon da döner sermayeden aynı parayı aldıklarını anlatıyor. Bunu 'haksızlık' olarak nitelendiren doktorlar, döner sermaye paylarının performansa göre dağıtılmasını istiyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber