Zorunlu hizmet ?doktorsuz' Doğu halkını sevindirdi

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı ?Zorunlu Hizmet Yasası' doğu illerindeki halkın yüzünü güldürdü. Her dönem doktor sıkıntısı yaşayan doğu illerinde artık sağlık ocaklarında bile doktor görev yapıyor.

Doktor yetersizliğinden kapanan birçok sağlık ocağı tekrar faaliyete girerken köylüler doktora kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Doktor sıkıntısının büyük bir kısmını giderdiklerini söyleyen Ağrı Sağlık İl Müdürü Dr. Ahmet Akkuş, ?Ağrı tarihinde bu kadar doktor görmedi.? diyerek zorunlu hizmet yasasından duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Akkuş, ?Biz doktor ihtiyacımızı belirledik. İhtiyacımıza göre doktor geldi. Şu anda 24 pratisyen ve 13 tane de uzman olmak üzere toplam 37 hekim geldi. Bundan sonra da ihtiyaçlarımıza göre doktor gelmeye devam edecek. Örneğin Doğubayazıt ilçemize 40 kilometre uzaklıkta bulunan Çetenli köyünde bile iki tane doktorumuz var. Köylülerimiz uzun süredir doktor görmüyorlardı, artık birçok yerde doktor var.? diyor. Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Necip Yeminici de 15'i uzman olmak üzere toplam 30 doktorun illerine geldiklerini belirterek, köylerdeki sağlık ocaklarına bile doktor gönderebildiklerini ifade ediyor.

Uzman doktor bulunmayan il olarak hafızalara kazınan Hakkari'de bile 8 uzman doktor yeni göreve başladı. Hakkari'deki doktor sıkıntısının büyük oranda giderildiğini anlatan Hakkari Sağlık İl Müdürü Dr. İdris Ethemoğlu şunları söylüyor: ?8 uzman doktor olmak üzere toplam 20 doktor göreve başladı. Bunların dışında 10 doktor daha gelecek. İnşallah bundan sonra doktor sıkıntısı yaşamayız.?

Zorunlu Hizmet Yasası kapsamında doktor atanan illerden biri de Van. 50'si pratisyen olmak üzere toplam 71 doktorun göreve başladığı ilde, 9 sağlık ocağı yeniden hizmete girdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, ?Umarım artık doktor sıkıntısı yaşamayız.? temennisinde bulundu. Türk Tabipleri Birliği, 12 Eylül 2005 tarihli ?devlet hizmeti yükümlülüğü' konulu Başbakanlık genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmış, Danıştay 5. Dairesi, söz konusu genelgenin yürütmesini durdurmuştu. Mahkeme, iptal istemini reddedince, Sağlık Bakanlığı daha sonra ?Zorunlu Hizmet Yasası'nı yürürlüğe geçirdi. 12 Nisan 2006'da yapılan mecburi hizmet kurasında toplam bin 349 doktorun ataması yapıldı. Doktorlardan 436'sı göreve başladı. Bakanlık 31 Mayıs'ta yeni bir kura düzenleme kararı aldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber