Milyoneri en hızlı artan 6'ncı ülkeyiz

Türkiye’deki milyoner sayısının bu yıl yüzde 8.5 artırması bekleniyor. İngiltere merkezli WealthInsight’ın hazırladığı rapora göre Türkiye bu oranla dünya genelinde 6’ncı sırada yer alırken, Çin, İngiltere ve Rusya’yı da geride bırakacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Şubat 2014 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milyoneri en hızlı artan 6'ncı ülkeyiz

Ayşe Ekin Gündüz/İstanbul

Türkiye'de milyoner sayısı da yıldan yıla artıyor. İngiltere merkezli WealthInsight ve zenginlerin dergisi Spear's'ın araştırmasına göre Türkiye'de bu yıl milyoner sayısında yüzde 8.5 artış bekleniyor. Bu artış oranı ile Türkiye dünya liginde 6'ncı sırada bulunuyor. Dünya ekonomileri için zorlu geçmesi beklenen 2014 yılında, milyoner sayısında büyük bir sıçrama bekleniyor. 'Milyoner Tahminleri 2014' adlı araştırmaya göre, 2014 yılında Endonezya milyoner sayısındaki yüzde 22.6'lık artışla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 17.1'lik artışla Hindistan ve yüzde 10'luk artışla Nijerya takip ediyor.

MINT ülkeleri BRIC'i solladı

Raporda Türkiye'nin 2014 yılında milyoner sayısını 8 bin artırması beklenirken, Türkiye yüzde 8.5'lik artış oranıyla 6'ncı sırada yer alıyor. Öte yandan rapora göre milyoner sayısındaki patlamaya Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'yi içine alan MINT ülkeleri öncülük ederken, MINT ülkeleri gerek G8 gerekse Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerine göre çok daha iyi bir performans sergiliyor. WealthInsight analistlerinden Oliver Williams'a göre BRIC ülkelerinden çok daha MINT ülkelerinde ortaya çıkan ve hızla büyüyen yeni zengin bir sınıf var. MINT ülkelerinde şu anda yaşanan gelişmeyi 10 yıl önce BRIC ülkelerindeki dev zenginlik dalgalanmasına benzeten Williams, tek farkı MINT ülkelerindeki milyoner sayısındaki artışta genç nüfusun etkisi olarak gösterdi. Aşırı zenginlik ile gelen risklerin de bulunduğuna dikkati çeken Williams, şunları söyledi: "Nijerya gibi birçok ülkede artan milyoner nüfusa paralel yoksulluk da artıyor. Yolsuzluklar denetlenmez ve zenginler arasında hayırseverlik teşvik edilmezse bu zenginlerin darphaneden farkı kalmaz" dedi.

Endonezya zirvede

Sıra Ülke Milyoner sayısı artışı (%)

1 Endonezya 22.6

2 Hindistan 17.1

3 Nijerya 10

4 ABD 9.5

5 Brezilya 8.9

6 Türkiye 8.5

7 Çin 7.9

8 Meksika 7

9 İngiltere 6.6

10 Rusya 4.8

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber