'Otizm Eylem Planı' için federasyon kurdular

Otizm Platformunda yer alan sivil toplum kuruluşları, ''anayasamız'' olarak nitelendirdikleri ''Otizm Eylem Planı''nın devlet politikası haline gelebilmesi ve karar almada etkili olabilmek için Otizm Dernekleri Federasyonu'nu kurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2014 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Otizm Eylem Planı' için federasyon kurdular

Otizm Platformunda yer alan sivil toplum kuruluşları, ''anayasamız'' olarak nitelendirdikleri ''Otizm Eylem Planı''nın devlet politikası haline gelebilmesi ve karar almada etkili olabilmek için Otizm Dernekleri Federasyonu'nu kurdu.

Otizm Dernekleri Federasyonu geçici Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otizm Platformu olarak 7 yıldır derneklerin bir arada olduğunu belirtti.

Güngör, federasyon yapılanmasına çok istekli olmadıklarını, bu tarz yapıların hantallaşabildiği, siyasallaşabildiği değerlendirmesinde bulunarak, ''O nedenle bundan uzak kalmaya, korumaya çalışmıştık. Fakat platform oluşumunun da tüzel kişiliği olmuyordu. Bu olmadığı zaman kamu otoritesi, alınacak kararlarda sivil toplum kuruluşlarının kararının gerektiği durumlarda bizi atlayabiliyordu'' diye konuştu.

Bu noktada federasyon kurmaya karar verdiklerini anlatan Güngör, bu şekilde ciddiye ve dikkate alınabilecekleri değerlendirmesinde bulundu.

Güngör, ''Federasyon yapılanmasıyla hukuki süreçlerde ağırlıklı olmak üzere, ayrımcılık, hak mağduriyeti gibi konulara maruz kalmış çocuklarımıza ya da ailelerine destek de olmak dahil bir federasyonun layıkıyla yapması gereken bütün görevleri üstlenmek üzere yola çıktık'' dedi.

Otizm Platformunda 24 sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu, iki ay sonra yapılması planlanan genel kurulda henüz teknik olarak hazırlanamamış diğer kuruluşların da katılacağını söyledi.

-''Toplumsal bilinçlendirme hedefimiz''

Mevcut yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklara ilişkin çalışmalar yürüteceklerini anlatan Güngör, otizmlileri ve zihinsel engelli gruplarını da dahil edecek diş tedavisi çalışması gerçekleştirmeyi de planladıklarını aktardı.

Geçen yıl kamuoyuyla paylaşılan Otizm Eylem Planı'nı anımsatan Güngör, şöyle konuştu:

''Eylem planı bir otizmlinin doğumundan vefatına kadarki bütün süreçlerde, kendisi ve ailesini ilgilendiren bütün ihtiyaçları kapsayan bir eylem planıdır. İdealimiz uzun vadede ülkemizin bu eylem planını hayata geçirmesidir. Planın devlet politikası haline gelmesini istiyoruz. Otizm Federasyonu'nun da bundan sonraki asli görevi bu eylem planı. Bu bizim, neredeyse anayasamız. Çünkü içinde bir otizmlinin bütün süreçlerini ilgilendiren, ihtiyaçlarına cevap veren öneriler var. Önemli bir başlangıçtır. Federasyonun gerçekten kuruluş amacı da eylem planının devlet politikası haline gelmesini sağlamak diyebiliriz.''

Güngör, federasyonun otizmle ilgili toplumsal bilinçlendirme ve yapılandırma çalışmalarında işbirliği faaliyetleri ve iletişim çalışmaları gerçekleştirmeyi hedeflediğini kaydetti.

-Otizm Eylem Planı

''Otizm Eylem Planı'', Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşlar ile Otizm Platformuna üye sivil toplum kuruluşlarıyla taslak olarak hazırlanmıştı.

Otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve ailelerine destek vermek amacıyla kararların alındığı taslak plana göre, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi sağlanacak. Plan, otizmli bireylerin eğitim, istihdam, çalışma hayatı, sosyal güvenliğe ilişkin belirlenen hedefleri içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber