İngilizce eğitiminde başarı kadınların!

MEB’in 2023 vizyonundaki eğitim tablosuna hazır olabilmek için öğretmenlik bölümlerinde okuyanların rekabete açık bir yaşam tarzı benimsemeleri gerekiyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Mart 2014 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İngilizce eğitiminde başarı kadınların!

Burak Kılanç

MEB'in 2023 vizyonundaki eğitim tablosuna hazır olabilmek için öğretmenlik bölümlerinde okuyanların rekabete açık bir yaşam tarzı benimsemeleri gerekiyor. Öyle ki İngilizce öğretmenliğinde okuyan öğrencilerin çoğunluğunu kız öğrenciler oluşturuyor.

2013 ÖSYS'de İngilizce Öğretmenliği tercihi yapan adaylar 37 devlet, 15 vakıf ve 5 Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 57 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 4.023 kontenjanın %75'i devlet üniversitelerinde bulunuyordu. Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki kontenjanların tamamına yakını doldu. Devlette boş kalan kontenjanlar ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs Kampusu'nde bulunan kontenjanlar ile bazı UOLP (Uluslararası Ortak Lisans Programı) kontenjanlarıydı. Devlettekinin aksine vakıf üniversitelerinde kontenjanların %22'si boş kaldı. Kıbrıs'taki üniversitelerdeki boşluk ise %72 gibi çok yüksek bir seviyede idi. Kesin kayıt yaptırma oranları incelendiğinde devlete yerleşen her 100 öğrenciden 98'inin kesin kayıt yaptırdığını görüyoruz. Bu öğrencilerin devlet üniversitelerini bilinçli ve kararlı şekilde tercih ettiklerini gösteriyor. Vakıf üniversitelerinde ise yerleşen öğrencilerin %11'inin daha sonra kesin kayıt yaptırmaması dikkat çekiyor.

VAKIFLARDA KONTENJAN PROBLEMİ

Geçen sene devlet ve vakıf üniversitelerindeki 19 programın kontenjanları tam olarak dolmadı ve

bunların taban puanı oluşmadı. Bu programlar arasında kısmi burslu kontenjanların olması, öğrencilerin burs imkanlarına rağmen vakıflarda İngilizce Öğretmenliği programlarını tercih etmediklerini gösteriyor. Vakıf üniversitelerindeki doluluk problemi dikkati çekmekle birlikte, diğer pek çok meslekte görülen ve doluluğu sağlamak için uygulanan yüksek bursluluk oranının İngilizce Öğretmenliği için daha düşük düzeyde olduğunu görüyoruz. Mevzuat gereği minimum %10 seviyesinde olabilecek bursluluk oranının ortalamada %33'e çıktığını anlaşılıyor. Bir diğer deyişle vakıf üniversiteleri İngilizce Öğretmenliği programlarını ekstra %23'lük bir indirim ile potansiyel öğrencisine kabullendirebiliyor. Yaşanan boşluklar nedeniyle 2013 ek yerleştirme döneminde yeni açılan ve öğrenci alan vakıf İngilizce Öğretmenliği programı olmadı. Devlet üniversitelerinde ise iki yeni İngilizce Öğretmenliği programı Ekim 2013'te ilk kez öğrenci aldı. Bu programlar Karadeniz Teknik (31 kont), Nevşehir (41 kont) üniversitelerindeydi.

31 FARKLI ŞEHİR!

İngilizce Öğretmenliği bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye'de 31 farklı şehirde eğitim almak mümkün. Vakıf üniversitelerinde İngilizce Öğretmenliği okumak için seçenekler Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin ve Samsun. Bu bölümde uzaktan öğretim seçeneği yok. İkinci öğretim ise sadece Eskişehir Osman Gazi'de.

1155 MASTER ÖĞRENCİSİ

Lisansüstü seviyede eldeki istatistikler İngilizce Öğretmenliği alanında Türkiye'de yaklaşık 1155 lisansüstü öğrenci olduğunu gösteriyor ve bunların yılda yaklaşık 115'i mezun oluyor. Ülkemizde İngilizce Öğretmenliği alanındaki akademik kadro, üniversitelerimizde 24 profesör, 22 doçent ve 148 yardımcı doçentin görev yaptığını görüyoruz. Kariyer olarak akademik yaşamı seçmiş olan araştırma görevlilerinin sayısı 71. Cinsiyet dağılımı akademisyenler arasında da kadınlardan yana ağır basıyor.

ANADOLU LİSTENİN BAŞINDA

İngilizce Öğretmenliği kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde devlet üniversitelerinde listenin başında 204 kontenjan ile Anadolu Üniversitesi geliyor. Gençlerin bu alandaki gözdesi Boğaziçi Üniversitesi'nin kontenjanı ise 93. Devlet üniversiteleri içinde en düşük kontenjanı olan programlar Hakkari (41 kont) ve Yüzüncü Yıl (41 kont) üniversiteleri.

BOĞAZİÇİ LİDER

İngilizce Öğretmenliği bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'in önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'nin yıllardır süren liderliği kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor (taban puan514.566). Büyük şehirlerin dışında ve özellikle Türkiye'nin doğusuna gidildikçe taban puanların düştüğü gözleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber