Bankalara kriz fırsatçılığı uyarısı

Başbakan Yardımcısı Babacan, 59 sektör temsilcisini dinledi. Zirvede bankalara ‘kriz fırsatçılığı yapmayın’ uyarısında bulunuldu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Mart 2014 07:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bankalara kriz fırsatçılığı uyarısı

Ercan Baysal

Kredi kartında taksit sınırlaması kredi artışını frenlerken, reel sektör, Ekonominin patronuna şikayette bulundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren çok sayıda sektör temsilcisi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a kredi kartı taksit sınırlandırmasına ilişkin yeni çözüm önerilerini sundu. Toplantıda bankalara seslenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Aynı gemide olduğumuz söylemini en güzel teyit edecek zaman, böyle günlerdir. Kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu gösterin" dedi. Son 5 yıldır süren bol likidite döneminin sona erdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkanları azalıyor. Hem şirketlerimiz, hem vatandaşlarımız artık daha temkinli hareket etmek zorunda" dedi.

Siyasi istikrar ve güven önemli

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise ekonominin ilerlemesi için siyasi istikrar ve güven ortamının önemli olduğunu belirterek hukukun önemine işaret etti. Hukukun üstünlüğünü baz alan bir ülke görmek istediklerini ifade eden Babacan "11 yıldır bunun için çaba gösteriyoruz ama eksiklerimizin olduğunu son 2-3 aydır yaşanan gelişmelerden de hep beraber izledik" dedi. Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğine dikkat çeken Babacan "Hele hele bağımsızlık alanını farklı amaç ve hedeflere yönelik kullanmak isteyenler olduğunda bunlar da mutlaka disipline edilmeli. Bunlara mutlaka dur denilmeli" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Babacan, hukukun üstünlüğü açısından AB ve Avrupa Konseyinin referans alındığını kaydetti.

VERGİYİ DÜŞÜRMEK ÇOK KOLAY DEĞİL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'nda konuşan Babacan güven ortamının oluşmasının zaman aldığını ifade ederek, güvenin kazanılmasının basamak basamak kaybın ise hızlı olduğunu söyledi. 10 yılların emeğinin haftalarla, aylarla ifade edilen sürelerde yok olabildiğini dile getiren Babacan, güven ortamının kıymetinin bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı. Daha önceki şuralardan farklı olarak 6 ay sonra bir değerlendirme yapmak istediklerini ifade eden Babacan, taleplerin bütçe dengeleri ve mali disiplin açısından önemli olduğunu kaydetti. Babacan, reel sektörün talep ettiği ÖTV ve KDV gibi indirimler için ise "Vergi düşürmek kolay değil, bütçe dengeleri açısından" diye konuştu.

Yolsuzluğun üstü örtülmez

Babacan, yolsuzlukla mücadeleye çok önem verdiklerini söyledi. Türkiye'nin 1. sınıf bir demokrasiye sahip olması açısından fırsat eşitliği ve şeffaflığın önemli olduğunun altını çizen Babacan, "Şeffaflık deyince, yolsuzlukla mücadele bunun ayrılmaz bir parçası. Hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi ve buna müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Bu, hükümet olarak son derece önem verdiğimiz, hiçbir taviz vermeden önümüzdeki dönemde de uygulayacağımız bir husus" dedi.

TAKSİT SINIRLAMASINA ÇÖZÜM FORMÜLÜ

TOBB bünyesindeki 59 sektör meclisi, yaşadıkları sorunları ve önerilerini hükümete anlattı. Öneriler arasında "Taksit sınırlandırması küçük mağazaların durumunu düzeltecek şekilde revize edilmeli, POS cihazlarına taksit sınırlandırması getirmek yerine kredi kartlarına kişilerin gelirleriyle orantılı limit getirilmeli" gibi talepler yer aldı. Toplantıda otomotivciler, "Motorlu Taşıtlar Vergisi bir servet vergisi gibi uygulanmak yerine AB'deki gibi her araç için 'Yol Kullanım ve Çevreyi Kirletme Vergisi' olarak düzenlenmeli" önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber