Köşk'ten, ÖYM'lerin kaldırılmasına onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Terörle Mücadele Kanunu uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını öngören, 6526 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2014 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Köşk'ten, ÖYM'lerin kaldırılmasına onay

6526 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

İŞTE O KANUNUN TAM METNİ

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU VE CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE BAZIKANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6526

Kabul Tarihi: 21/02/2014

MADDE1- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununaaşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİMADDE 14- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, 2/7/2012 tarihli ve 6352 sayılıKanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca görevlerine devam eden ağır cezamahkemeleri ile bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemeleri kaldırılmıştır.

Kaldırılanbu ağır ceza mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile Terörle MücadeleKanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevlendirilen hakim veCumhuriyet savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, beşinci fıkrauyarınca devirlerin tamamlanmasından itibaren on gün içinde müktesepleridikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanırlar.

Bu Kanunlayürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesi uyarıncagörevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca yürütülen soruşturma dosyaları, buKanunun yürürlüğe girdiği tarihte, yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarınadevredilir.

6352sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca görevlerine devam eden ağır cezamahkemelerinde ve bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun10 uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdestbulunan dosyalar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadanitibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemeleredevredilir. Bu mahkemelerce verilip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında veyaYargıtayın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine devam olunur.

Üçüncüve dördüncü fıkralar uyarınca yapılacak devir işlemleri, bu Kanunla kaldırılanağır ceza mahkemelerinde görevlendirilen hakimler ile Cumhuriyet savcılarıtarafından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içindesonuçlandırılır. Dosyaların devir işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar,gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, devredilen dosyalarla ilgili korumatedbirleri hakkında karar vermeye bu mahkemelerin bulunduğu yer hakim vemahkemeleri yetkilidir. Ayrıca, bu Kanunla kaldırılan ağır ceza mahkemelerinceverilip henüz gerekçesi yazılmamış olan hükümlerin gerekçeleri, bu Kanununyürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç on beş gün içinde yazılır. Kaldırılanmahkemelerde bulunan ve kesinleşen dosyalara ait arşiv ve emanetler ile diğerevrak ve dokümanlar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenecekmahkeme veya mahkemelere devredilir ve müteakip işlem ve talepler bumahkemelerce yerine getirilir veya karara bağlanır.

MevzuattaCeza Muhakemesi Kanununun mülga 250 nci maddesinin birinci fıkrasına göregörevlendirilen ağır ceza mahkemeleri ile Terörle Mücadele Kanununun 10 uncumaddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen ağır ceza mahkemelerineyapılmış atıflar ağır ceza mahkemelerine; bu mahkemelerin üyelerine yapılmış atıflar Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara Ağır CezaMahkemesine yapılmış sayılır. Mevzuatta Ceza Muhakemesi Kanununun mülga 250 ncimaddesinin birinci fıkrası kapsamına giren suçlar ile Terörle MücadeleKanununun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrası kapsamına giren suçlara yapılanatıflar, Türk Ceza Kanununda yer alan;

a)Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal veticareti suçu veya suçtan kaynaklan malvarlığı değerini aklama suçuna,

b)Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyetiçerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlara,

c)İkinci Kitap Dördüncü Kısmın Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanansuçlara (305, 318, 319, 323, 324, 325 ve 332 nci maddeler hariç),

yapılmışsayılır.

BuKanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesikapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihitibarıyla açılmış olan davalarda, sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatıdolayısıyla hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınmasıgerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemez."

MADDE2- 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleriile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 12nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE12- Kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, Türk CezaKanununda yer alan yağma (m. 148), irtikap (m. 250/1 ve 2), resmi belgedesahtecilik (m. 204/2), nitelikli dolandırıcılık (m. 158), hileli iflas (m. 161)suçları, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı veYedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 324, 325 ve 332 nci maddelerhariç) ve 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamınagiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis,müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgilidava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir. Anayasa Mahkemesi veYargıtayın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler, askeri mahkemeleringörevlerine ilişkin hükümler ile çocuklara özgü kovuşturma hükümleri saklıdır."

MADDE3- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 135 incimaddesinin birinci fıkrasında yer alan "altı aydan" ibaresi "bir yıldan"şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE4- 5237 sayılı Kanunun 136 ncı maddesinin birinci fıkrasında yeralan "bir yıldan" ibaresi "iki yıldan" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE5- 5237 sayılı Kanunun 138 inci maddesinin birinci fıkrasında yeralan "altı aydan bir yıla kadar hapis" ibaresi "bir yıldan iki yıla kadarhapis" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(2)Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılmasıveya yok edilmesi gereken veri olması halinde verilecek ceza bir katartırılır."

MADDE6- 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 91inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "işlediğini düşündürebilecekemarelerin" ibaresi "işlediği şüphesini gösteren somut delillerin" şeklindedeğiştirilmiştir.

MADDE7- 5271 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi aşağıdaki şekildedeğiştirilmiştir.

"MADDE94- (1) Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturmaveya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkilihakim veya mahkeme önüne çıkarılır.

(2)Yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüneçıkarılamıyorsa, aynı süre içinde yakalandığı yer adliyesinde, mevcut değil iseen yakın adliyede kurulu sesli ve görüntülü iletişim sisteminin kullanılmasısuretiyle yetkili hakim veya mahkeme tarafından bu kişinin sorgusu yapılır veyaifadesi alınır."

MADDE8- 5271 sayılı Kanunun 100 üncü maddesinin birinci fıkrasında yeralan "olguların" ibaresi "somut delillerin" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE9- 5271 sayılı Kanunun 116 ncı maddesinin birinci fıkrasında yeralan "makul" ibaresi "somut delillere dayalı kuvvetli" şeklindedeğiştirilmiştir.

MADDE10- 5271 sayılı Kanunun 128 inci maddesinin birinci fıkrasında yeralan "elde edildiğine dair" ibaresinden sonra gelmek üzere "somut delilleredayanan" ve "Elkonulabilir." ibaresinden sonra gelmek üzere "Somut olarakbelirlenen" ibareleri ile aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş; ikincifıkrasının (a) bendinin (10) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış vedokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu madde kapsamındaelkoyma kararı alınabilmesi için ilgisine göre Bankacılık Düzenleme veDenetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu,Hazine Müsteşarlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim StandartlarıKurumundan, suçtan elde edilen değere ilişkin rapor alınır. Bu rapor en geç üçay içinde hazırlanır. Özel sebepler zorunlu kıldığında bu süre talep üzerineiki ay daha uzatılabilir."

"(9)Bu madde hükmüne göre elkoymaya ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle kararverilir. İtiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliğiaranır."

MADDE11- 5271 sayılı Kanunun 134 üncü maddesinin birinci fıkrasında yeralan "soruşturmada," ibaresinden sonra gelmek üzere "somut delillere dayanankuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve" ibaresi eklenmiş ve dördüncü fıkrasındayer alan "İstemesi halinde, bu" ibaresi "Üçüncü fıkraya göre alınan" şeklindedeğiştirilmiştir.

MADDE12- 5271 sayılı Kanunun 135 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdakişekilde değiştirilmiş; maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdakifıkra eklenmiş ve fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiş; mevcut üçüncüfıkrasında yer alan "üç ay", "bir defa" ve "hakim bir aydan fazla olmamak üzeresürenin müteaddit defalar" ibareleri sırasıyla, "iki ay", "bir ay" ve "mahkemeyukarıdaki sürelere ek olarak her defasında bir aydan fazla olmamak ve toplamüç ayı geçmemek üzere" şeklinde değiştirilmiş; maddenin mevcut dördüncüfıkrasında yer alan "üç ay" ve "bir defa" ibareleri sırasıyla "iki ay" ve "biray" şeklinde değiştirilmiş; mevcut altıncı fıkrasının (a) bendinin (5) numaralıalt bendinden sonra gelmek üzere "6. Nitelikli hırsızlık (madde 142) ve yağma(madde 148, 149)," alt bendi eklenmiş, diğer alt bentler buna göre teselsülettirilmiş, mevcut (8) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış ve mevcutaltıncı fıkrasının (a) bendinin (9) numaralı alt bendinde yer alan ", fıkra 3"ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

"(1)Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkinsomut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretledelil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda, ağır ceza mahkemesi veyagecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheliveya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir,dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir.Cumhuriyet savcısı kararını derhal mahkemenin onayına sunar ve mahkeme,kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Sürenin dolması veya mahkemetarafından aksine karar verilmesi halinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafındanderhal kaldırılır. Bu fıkra uyarınca alınacak tedbire ağır ceza mahkemesince oybirliğiyle karar verilir. İtiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için deoy birliği aranır."

"(2)Talepte bulunulurken hakkında bu madde uyarınca tedbir kararı verilecek hattınveya iletişim aracının sahibini ve biliniyorsa kullanıcısını gösterir belge veyarapor eklenir."

MADDE13- 5271 sayılı Kanunun 139 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdakişekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"(1)Soruşturma konusu suçun işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetlişüphe sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi halinde,kamu görevlileri gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir. Bu maddeuyarınca yapılacak görevlendirmeye ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle kararverilir. İtiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliğiaranır."

"Suçla bağlantılıolmayan kişisel bilgiler derhal yok edilir."

MADDE14- 5271 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yeralan "hususunda" ibaresinden sonra gelmek üzere "somut delillere dayanan"ibaresi eklenmiş; aynıfıkranın (a) bendinin (2) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere "3.Nitelikli hırsızlık (madde 142) ve yağma (madde 148, 149)," alt bendi eklenmiş,diğer alt bentler buna göre teselsül ettirilmiş, mevcut (5) numaralı alt bendiyürürlükten kaldırılmış, mevcut (6) numaralı alt bendinde yer alan ", fıkra 3"ibaresi madde metninden çıkarılmış; ikinci ve üçüncüfıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(2)Teknik araçlarla izlemeye ağır ceza mahkemesi tarafından oy birliğiyle kararverilir. İtiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliğiaranır.

(3)Teknik araçlarla izleme kararı en çok üç haftalık süre için verilebilir. Busüre gerektiğinde bir hafta daha uzatılabilir. Ancak, örgütün faaliyetiçerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, mahkemeyukarıdaki sürelere ek olarak her defasında bir haftadan fazla olmamak vetoplam dört haftayı geçmemek üzere uzatılmasına karar verebilir."

MADDE15- 5271 sayılı Kanunun l61 inci maddesine aşağıdaki fıkraeklenmiştir.

"(8)Türk Ceza Kanununun 302, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 316 ncı maddelerindedüzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlenmişolsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır. 1/11/1983tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbaratTeşkilatı Kanununun 26 ncı maddesi hükmü saklıdır."

MADDE16- 5271 sayılı Kanunun 169 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yeralan "zamanı" ibaresi "tarihi, başlama ve bitiş saatini" şeklinde değiştirilmişve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(7)Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve YedinciBölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 324, 325 ve 332 nci maddeler hariç) ile12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına girensuçlarla ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda, kolluk tarafındandüzenlenen tutanaklara, ilgili görevlilerin açık kimlikleri yerine sadece sicilnumaraları yazılır. Kolluk görevlilerinin ifadesine başvurulması gerektiğihallerde çıkarılan davetiye veya çağrı kağıdı, kolluk görevlisinin iş yeriadresine tebliğ edilir. Bu kişilere ait ifade ve duruşma tutanaklarında adresolarak iş yeri adresleri gösterilir."

MADDE17- 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun27 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzereaşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak, kamugörevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvandeğişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler,uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz."

MADDE18- 2577sayılı Kanunun 28 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına aşağıdaki cümlelereklenmiş ve (4) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kamu görevlileri hakkında tesisedilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yerdeğiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptalve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği; dava konusuedilen kadronun boş olması halinde bu kadroya, boş olmaması halinde ise aynıkurumda kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanmaksuretiyle yerine getirilir. Eski kadro ile atandığı yeni kadro arasında malihaklar bakımından bir fark bulunması durumunda, bu fark 14/7/1965 tarihli ve657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 91 inci maddesinin ikinci fıkrasındadüzenlenen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir."

"4. Mahkemekararlarının süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi halindetazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir."

MADDE19- 13/11/1996 tarihli ve 4208 sayılı Karaparanın AklanmasınınÖnlenmesine, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakebesi Hakkında Kanunda, 657sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat veGörevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına DairKanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Devlet Güvenlik Mahkemesi"ibaresi madde metninden çıkarılmış, aşağıdaki hükümler yürürlüktenkaldırılmıştır:

a)24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 93/A maddesi

b)12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesi

c)4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 153 üncü maddesininikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları

d)2/7/2012 tarihli ve 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi AmacıylaBazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlaraİlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesinindördüncü fıkrası

MADDE20- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE21- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber