Dinlemelere yeni mahkeme

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10'uncu Madde ile Yetkili Mâhkemeleri kaldıran yasa, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), telefon dinleme kararlarını hangi mahkemelerin vereceğini belirleme yetkisi tanıdı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Mart 2014 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERSAN ATAR

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10'uncu Madde ile Yetkili Mahkemeleri kaldıran yasa, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), telefon dinleme kararlarını hangi mahkemelerin vereceğini belirleme yetkisi tanıdı.

Yasaya önleme dinlemeleri ile ilgili kararları Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermesini hüküm altına aldı ancak bu ağır ceza mahkemesinin kaç numaralı ağır ceza mahkemesi olduğu yasada yer almadı. Dinleme kararı verme yetkisine sahip mahkeme HSYK'da bugün belirleniyor. HSYK 1'inci Dairesi, önleme dinlemesi kararlarını Ankara'daki hangi ağır ceza mahkemesinin vereceğini belirleyecek. HSYK bu yetkiyi, Ankara'daki 13 ayrı ağır ceza mahkemesinden birine verebilecek ancak Daire'de "Mevcut ağır ceza mahkemelerinin iş yükü yeterince ağır olduğundan ve daha da artacağından, yeni bir ağır ceza mahkemesi kurularak dinlemeler konusunda bu mahkemenin yetkilendirilmesi" görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Bu seçenek uygulamaya konulursa HSYK 1'inci Dairesi Ankara'da "Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi" adıyla bir mahkeme kurarak "önleme dinlemesi" yetkisini bu mahkemeye verecek.

Bu durumda HSYK, 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne önümüzdeki günlerde atama yapacak. 1'inci Daire bugün ayrıca Balyoz davası gibi kesinleşmiş davaların arşivlerinin hangi mahkemelere gönderileceğini 'sosyal medyada yayılan görüntülerle ilgili kararların hangi sulh ceza mahkemesine verileceğine de karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber