Polis kaçıran PKK'lılara müebbet istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2006 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak'ın İdil ile Mardin'in Midyat ilçeleri arasında yol keserek polis memuru Hakan Açıl'ın kaçırılması olayını gerçekleştiren terör örgütü PKK mensubu 2 sanık hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede sanıklar hakkında müebbet hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, terör örgütü PKK'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Suriye, İran ve Irak ülke topraklarının bir kısmını da içine alacak şekilde Marksist-Leninist ilkeler doğrultusunda Kürt devleti kurma amacı taşıdığı ve bu amaç doğrultusunda 1984 yılından beri yurt içinde çok sayıda öldürme, yaralama, soygun, gasp, yol kesme, köy ve karakol basma, kundaklama ve benzeri eylemler yapan örgüt olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin iç ve dış düşmanları tarafından maddi ve manevi her yönden desteklenen bu örgütle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gerekli mücadeleyi verdiği ve örgütün başı olan Abdullah Öcalan'ın yurt dışında yakalanarak getirildiği ve adil yargılama sonucu müebbet hapis cezasına mahkum edildiği hatırlatılan iddianamede, elebaşlarının yakalanmasıyla örgütün yeni politikalar üretme yoluna gittiği anlatılıyor.

İddianamede, terör örgütünün PKK olan isminin yıpranması nedeniyle KADEK olarak değiştirildiği, ilerleyen süreçte PKK/KONGRA-GEL adını aldığı ve Kuzey Irak'taki gelişmelere paralel olarak 2003 yılından itibaren kadrolarının bir kısmını Türkiye içerisine aktardığı, sözde eyalet olarak adlandırılan yerlerde konuşlandırdığı kaydediliyor.

Terör örgütünün 4 Nisan 2005 tarihinde yeniden PKK adını aldığı belirtilen iddianamede, şöyle deniliyor:

?Yine örgüt 2005 yılında sözde lideri aracılığıyla politikasını değiştirdiğini ve Ortadoğu'daki son konjonktür doğrultusunda artık milliyetçi temelde devlet kurmak için değil, Kürdistan Demokratik Konfederalizmini kurmak amacı ile mücadele ettiğini açıklamıştır. Örgüte göre bu yeni hareket siyasi sınırları sorun yapmadan ve bunu esas almadan İran, Irak, Suriye ve Türkiye'de oluşturulacak bir Kürt yapılanmasında tüm Kürtleri biraraya getirip, kendi federasyonlarını ve arkasından birleşerek üst konfederasyonu kurma hareketidir.?

BİRİ İSTANBUL'DA, DİĞERİ İRAN'DA ÖRGÜTE KATILDI

İddianamede, sanıklardan Cemal Düzenli'nin çalışmak için gittiği İstanbul'da tanıştığı kişilerin telkin ve propagandalarından etkilenerek örgüte katıldığı belirtilerek, sanığın Irak'taki kamplarda pusulama, mayınlama, suikast ve roketatar eğitimi aldığı belirtiliyor.

Sanığın 2005 yılında 10 kişilik grupla, Şırnak'ın İdil ilçesinde eylemler yapmak üzere Türkiye'ye giriş yaptığı anlatılan iddianamede, sanığın polis memurunu kaçırma olayından sonra Mardin'in Midyat ilçesindeki bir eve düzenlenen operasyonda, çatışmaya girmeden güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtiliyor.

İddianamede, Abdülkadir Yurcu'nun da 2004 yılında PKK terör örgütünün dağ kadrosundaki ağabeyi Abdurrahman Yurcu'yu görmek için gittiği İran'da örgüte katıldığı ve askeri, siyasi eğitim aldığı, 2006 yılında fırsatını bularak örgütten kaçtığı ve Mardin'in Kızıltepe ilçesinde emniyet amirliğine silahsız olarak kendiliğinden teslim olduğu belirtiliyor.

KAÇIRILMA OLAYI

İddianamede, sanıkların diğer örgüt elemanlarıyla birlikte İdil- Midyat karayolunun 38. kilometresini taşlar koyarak kestikleri ve 60 civarında aracın durdurulduğu kaydediliyor.

Araçlardan indirilenlerin kimlik kontrolü ve örgütün propagandasının yapıldığı kaydedilen iddianamede, şöyle deniliyor:

?Örgüt mensuplarının Hakan ve nişanlısının da kimliklerini kontrol ettikleri, Hakan'n örgüt mensuplarını korucu zannedip, kendisinin polis olduğunu söylediği, bunun üzerine örgüt mensuplarının Hakan'ı, silah çekerek gruptan; 'bizimle geleceksin' diyerek ayırdıkları, buna engel olmak isteyen nişanlısını itekleyerek zorla otosuna bindirdikleri, polis Hakan'ı ileriye götürdükleri, silahlı örgüt mensuplarının örgüt için para topladıkları ve korkan vatandaşların örgüt mensuplarına para verdikleri...?

İddianamede, olayın medyaya yansıdığı ve örgütün bunu propaganda vasıtası olarak kullandığı, adı geçen polis memurunun 27 Ocak 2006 tarihinde ailesinin de girişimleriyle serbest bırakıldığı bildiriliyor. Sanıklar hakkında; ?PKK terör örgütü üyesi olarak, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik fiil işlemek, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, patlayıcı madde kullanma? suçundan TCK'nın ilgili maddelerince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber