'Hukuk dışı dinleme kanıt olmaz'

Binlerce kişinin savcıların emriyle 'hukuka aykırı olarak dinlenmesi' skandalının yankıları sürerken, Yargıtay hukuk dışı yollarla elde edilen ses kayıtlarının delil olamayacağı yönünde bir karara imza attı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Mart 2014 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Hukuk dışı dinleme kanıt olmaz'

Göksel ÇAĞLAV - ANKARA

Yargıtay, Bursa'da mahkeme kararı olmadan yapılan üst aramasında, çalıntı bir gömlek ve sustalı bıçakla yakalanan hırsızlıktan sabıkalı sanık hakkında, "hırsızlık" ve "bıçak taşımak" suçlarından verilen mahkumiyet kararını "adil yargılama hakkının ihlal edildiği" gerekçesi ile bozdu. Kişilerin üstlerinin veya konutlarının, ancak mahkeme kararı veya savcılık talimatı ile aranabileceğine dikkat çeken Yargıtay, kolluk tarafından yapılan aramada bu kurala uyulmadığını belirterek, aramada elde edilenleri delil saymadı.

ANAYASA'YI İŞARET ETTİ

Hukuka aykırı delilerle mahkumiyet kararı verilemeyeceğine vurgu yapan Yargıtay, kararında, hukuka aykırı yolla elde edilen ses kayıtlarının da geçerli olmayacağı vurgulandı. 12. Ceza Dairesi'nin kararının gerekçesinde, "Ceza yargılamasının temel amacımın maddi gerçeğin hukuka uygun olarak ortaya çıkarılması olduğuna dikkat çekildi. Kararda Anayasa'nın, "Hakim kararı olmadıkça, kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz' hükmünü hatırlattı. 12.Daire "Anayasa'ya göre, kanuna aykırı elde edilen bulguların delil olarak kullanılamayacağını belirtti.

DİNLEMELERİ DE KAPSAR

Bu kural hukuka uygun olarak elde edildiği saptanamayan ses kayıtları için de geçerlidir. Hukuka aykırı biçimde elde edilen deliller ceza yargılamasında dikkate alınamaz" kararını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber