ILO ve İŞKUR, 4 ilde kadınları işe yerleştiriyor

Proje, ulusal çaptaki bu hedeflerin yanı sıra 4 pilot il olarak seçilen Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’da uygulanacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meral Tamer

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Türkiye Ofisi, işsiz kadınlara yönelik önemli bir proje yürütüyor. İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı SIDA'dan sağlanan 3.5 milyon dolarlık finansman ve Türkiye İş Kurumu İŞKUR'un işbirliğiyle yürütülen 3 yıllık projenin sloganı "Kadınlar için daha çok ve daha iyi işler."

Proje, kadın istihdamının artırılması için ulusal ölçekte bütünsel bir politikanın geliştirilmesine destek olmayı, aktif işgücü piyasası programlarıyla kadınlar için insana yakışır iş imkanlarının sağlanmasını, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma standartlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı; özetle Türkiye'de kadın istihdamının güçlendirilmesine destek olmayı hedefliyor.

İş garantili kurslar

Proje, ulusal çaptaki bu hedeflerin yanı sıra 4 pilot il olarak seçilen Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul'da uygulanacak. Önceki gün İstanbul'da ILO Türkiye Direktörü Ümit Efendioğlu ve İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun'un katılımıyla düzenlenen toplantıda projenin ilk çıktılarını dinleme fırsatı bulduk.

Örneğin 1989 doğumlu Selda Sel, üniversiteyi kazandığı halde eğitimini sürdüremediğini, 2-3 yıl garsonluk yaptıktan sonra İŞKUR'un iş garantili Meslek Edindirme Kursları sayesinde Uyum Marketler Zinciri'nde işe alındığını, şimdi hedefinin bu işyerinde yönetici pozisyonuna yükselmek olduğunu anlattı.

Kadın-erkek % 50-50

Coşkun'un verdiği bilgiye göre Meslek Edindirme Kursları'ndan yararlanma oranı son dönemde kadınlarla erkekler arasında eşitlenmiş:

% 50-50. Bu çok sevindirici bir haber. Biliyorsunuz bu kurslar 6 aylık, kursa katılanın cebine her gün 25 lira konuyor, sigortası yapılıyor. Ne var ki iş garantili olduğu halde başlangıçta bu hedef pek tutturulamıyordu. 2011'de kurslara katılanların ancak % 15'i, yerleştirildiği işyerinde çalışmaya devam ederken, 2013 sonunda bu oran % 55'e yükselmiş ki bu da çok sevindirici. Umarız önümüzdeki yıllarda daha da artar; zira İŞKUR İstanbul İl Müdürü'nün verdiği bilgiye göre bu kurslar için İşsizlik Fonu'ndan epey yüklü bir miktar, 1 milyar 800 milyon lira aktarılmış.

Kimler yararlanacak?

2016 temmuzunda sona erecek bu projeden yararlanacakları şöyle gruplayabiliriz:

* Girişimcilik eğitimi alacak İŞKUR'a kayıtlı 200 kadın

* Mesleki Eğitim Kursları'na katılacak İŞKUR'a kayıtlı 2 bin işsiz kadın

* Temel yaşam becerileri eğitimi verilecek İŞKUR'a kayıtlı 200 kadın

* İş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanacak İŞKUR'a kayıtlı en az 10 bin kadın

* Toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma hakları eğitiminden geçecek 2500 kadın ve erkek

* Eğitim programlarından yararlanacak yarısı kadın 750 çalışan

Ben Türkiye'de işsiz ve eğitimsiz kadınları iş hayatına katmak üzere bu kadar büyük çapta bir projeyi, daha önce hiç hatırlamıyorum. İlaveten Sabancı Vakfı'nın İçişleri Bakanlığı ve BM Nüfus Fonu ile yürüttüğü Kadın Dostu Kentler projesinde de gördük ki seçilen pilot illerde yürütülen çalışmalar, kesinlikle o illerle sınırlı kalmıyor; yerel yönetimlerden kadın STK'lara çarpan etkisiyle çevre illere yayılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber