İlk 'mobbing (işyerinde psikolojik şiddet)' davasını bir bürokrat açtı

Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 25 yıllık çalışanı Şaban Tokat Türkiye'de ilk mobbing (işyerinde psikolojik şiddet) davasını devlete karşı açtı. Bürokrat uğradığı psikolojik baskı nedeniyle kendisinin ve ailesinin depresyona girdiğini raporla kanıtlayarak yöneticilerden 15 bin YTL tazminat talep etti.

Şaban Tokat 25 yıl boyunca çalıştığı TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) nde Mobbing kurbanı olduğunu ve bu nedenle önce kendisinin daha sonra ailesinin depresyona girdiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Tokat, kendisine psikolojik baskı yaptıkları ve istifaya zorladıkları gerekçesiyle AKP iktidarı dönreminde kuruma atanan yöneticiler hakkında 15 bin YTL'lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.

AKP İKTİDARA GELİNCE....

İşte Türk hukuk tarihine ilk kez girecek olan Mobbing davasının hikayesi: Şaban Tokat, tam 26 yıl boyunca TMO'da çalışan ve Personel Daire Başkanlığı'na atanan Tokat'ın kaderi AKP iktidarının görev gelmesiyle değişti. İstifası istenen Tokat kabul etmeyince rütbesi düşürülüp müşavirlik, sonra başuzmanlık kadrosuna atandı. Görevine dönmek için açtığı dava lehine sonuçlandı. İfadesine göre yönetim sonrasında baskı ve yıldırma politikası uyguladı. Gece nöbetleri verildi.

Sonunda üzerindeki baskıya dayanamayan bürokrata, 'kalp krizi' şüphesiyle kaldırıldığı hastanede majör depresyon tanısı kondu. 1,5 ay yatarak 10 ay da ayakta tedavi gördü. Tokat, bu süreçte depresyona giren ve kollarını jiletlemeye başlayan oğlu ile eşinin de tedavi gördüğünü anlattı.

DOKTOR RAPORU KANITLADI

Prof. Dr. Cem Atbaşoğlu'nun hazırladığı rapor ise tüm gerçekliği ortaya koydu. Raporda 'Tokat'ın 2004 yılından önce bir psikolojik rahatsızlığı bulunmadığı vurgulanarak işyerindeki sorunlar nedeniyle Major Depresif Bozukluk yaşadığı belirtildi. Şaban Tokat, bunun üzerine hakkını mahkemede aramaya karar verdi.

TMO'daki yöneticileri hakkındaki suç duyurusuna izin çıkamayınca Tokat, Danıştay'a başvurarak, 'İşyerinde yaşadığım mobing nedeniyle hastalandım' diyerek karara itiraz etti. Tokat bu arada 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ve yöneticiler Burhanettin Köroğlu, Mehmet Çağıl, Osman Karamustafa ve Nebi Çelik aleyhine 15 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. Mahkemenin vereceği karar Türkiye'deki benzer davalara örnek teşkil edecek. Yönetici zulmünden bıkanlara hukuk yolunu açacak.

Psikiyatrist Nevzat Tarhan - Yöntem: İftira ve haksız eleştiri

İşyerinde psikolojik şiddet, işyeri zorbalığı anlamına gelen Mobbing ilk kez 1984 yılında İsveç'te Heinz Leymann'ın sunduğu raporla ortaya atıldı. İkna ve inandırma yöntemini uygulamayan ya da kendine güveni olmayan yöneticilerin uyguladığı bir yöntem. Kimi zaman neden yöneticinin çalışanla olan düşünce ve inanç ayrımcılığı, kıskançlık ya da cinsiyet ayrımı da olabiliyor. Bu konuda bir kitap da yazan Psikiyatrist Nevzat Tarhan mobbingle ilgili şu bilgileri verdi: Yönetici sürekli baskı, haksız eleştiri, hata bulma, tecrit etmek, iftira, çarpıtma, hakaret, alay gibi yöntemlerle kurbanın özgüvenini zayıflatır. Bunun sonunda kurban psikosomatik ve psikolojik rahatsızlık yaşamaya başlar. En sık olarak kurbanda baş boyun ve sırt ağrıları, mide kalp bağırsak rahatsızlıkları, ruhsal çöküntü, içki ve sigara kullanımında artış, işte hata, kaygının artmasıyla tartışma ve kavga sayısında artış olarak kendini gösterir. Kimi zaman kişiyi kalp krizine götürebildiği gibi intihara da sürükleyebilir. Araştırmalara göre mobbing kurbanlarının önemli bir bölümü parlak kariyer potansiyeli taşıyanlar.

Mobbing gören kurbanları İngiltere ve Fransa'da örgütlenerek, internet siteleri kurarak seslerini duyuruyor.

Mobbing intihara yol açabiliyor

Kelime anlamı olarak mobbing çevresini kuşatma, topluca saldırma ve sıkıntı verme anlamına geliyor. Sözcüğü ilk kez hayvan bilimci Lorenz, 'küçük hayvan gruplarının büyüklere karşı yaptığı toplu saldırı anlamında kullanmış. Batılı ülkelerde yaygın olarak mahkeme salonlarına taşınan duygusal taciz olayları artık daha yakından takip ediliyor. İngiltere'de Kraliyet Ordusu'nda görevli bir komutan 2004 yılında kabadayı davranışı nedeniyle soruşturmaya uğradı. Yine donanmada 2003'te duygusal tacizde bulunmaktan 6 asker ceza almıştı.

İsveç'te intiharların yüzde 10 ila 20'sinin işyerlerinde mobbing sonucu olduğu belirtiliyor. İtalya'da ise 1,5 milyon kişi mobbing nedeniyle zarar gördü.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber