Başkanları muhtarlar belirledi

Yerel seçimlerde muhtar oy pusulalarının belediye başkanlarının seçimine ilişkin zarfa konmasından dolayı oylar geçersiz sayıldı. Bu yüzden birçok il ve ilçede başkanlar çok az oy farkıyla belirlendi. Gelecek seçimlerde bu sorunun tekrarlanmaması için çalışma başlatıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Nisan 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanları muhtarlar belirledi

KEZBAN BÜLBÜL

Türkiye genelinde pek çok il ve ilçede az oy farklarıyla başkanlar belirlenirken, sandıklardan rekor sayıda geçersiz oy çıktı. Katılımın da rekor sayıda olduğu 30 Mart yerel seçimlerinde, 1 milyon 663 bin oy geçersiz sayılırken, geçersiz oyların bu kadar yüksek çıkmasının nedeninin çok sayıda seçmenin muhtar oy pusulasını, belediye başkanlarının seçimine ilişkin zarfa koymasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Oy zarfından ilgili pusulalar dışında başka kağıt çıkması durumunda kullanılan oy geçersiz sayılıyor. Pek çok oy zarfından muhtar oyu da çıkınca bu oylar, ilgili kural gereğince geçersiz kabul edildi.

AK PARTİ YSK'YA İTİRAZ ETTİ

Seçim devam ederken, bu yöndeki hataların sıklığını fark eden AK Parti sandık görevlileri, daha seçim bitmeden AK Parti yöneticilerini uyardı. AK Parti bunun üzerine sandık görevlilerine mesaj göndererek devam eden oylamalar sırasında, oy kabinine giden seçmenlerin bu konuda uyarılması gerektiğini hatırlattı. AK Parti ayrıca, daha sandıklar açılmadan YSK'ya bu konuda bir öneri götürerek, içinden muhtar pusulası çıkan oyların da geçerli kabul edilmesini istedi. Ancak YSK, ilgili yasal mevzuatın bu konudaki açık hükümleri nedeniyle öneriyi kabul etmedi.

DİĞER SEÇİMLERDE ÖNLEM ALINACAK

AK Parti yetkilileri, bundan sonraki yerel seçimlerde benzer kargaşanın yaşanmaması için bazı önerilerde bulunulabileceğini dile getirdiler. Bu önerilerden biri muhtar seçimine ilişkin oylamanın ayrı kabinde yapılması kuralının getirilmesi olurken, bir başka öneri de içinden muhtar pusulası çıkan oy zarflarının da geçerli sayılması için yasal değişiklik yapılması yönünde oldu.

Katılım artınca geçersiz de arttı

30 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 660 bin oy geçersiz olarak kayıtlara geçti. 2009 yerel seçimlerinde katılım yüzde 85 civarındaydı ve 943 bin oy geçersiz olmuştu. Yerel seçimlerde Ankara'da yaklaşık 125 bin oy geçersiz sayılırken, İstanbul'da geçersiz oyların sayısı yaklaşık 387 bin oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber