Hava stratejilerinde 'önemli adımlar'

Hava Harp Akademisi 60’ın üzerinde ülkeden katılımcı ile ikinci uluslararası sempozyumunu düzenliyor. Amaç Türkiye’nin havacılık stratejilerini geliştirecek bir düşünce ve araştırma merkezi oluşturmak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Nisan 2014 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava stratejilerinde 'önemli adımlar'

Can Hasasu

Türk Hava Kuvvetlerinin Harp Akademisi çatısı altında bulunan Hava Harp Akademisi, Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu (ISAW) ile dünyanın ünlü askeri havacılık otoritelerini bir araya getiriyor. Amaç Türk hava savunma alanında teknolojik ve stratejik gelişmeleri izleyen ve doğru planlamalar yapılması yolunda düşünceler geliştiren bir merkez yaratmak. Hava Harp Akademisi, bunun gibi uluslararası sempozyumlarla, farklı disiplinlerden uzmanların katkılarını bu merkeze çekmeyi amaçlıyor.

Maslak Harp Akademilerinde bulunan Hava Harp Akademisinde genç subaylar heyecanla koşturuyor. Basın mensuplarını ve sempozyuma katlan 60'ı aşkın yabancı konuğu karşılamak ve rahat ettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Hava Harp Tarihi Sempozyumu'na asker kökenliler kadar siviller de katılıyor. Bu sivillerin çoğu havacılık veya havacılık sektörüne yardımcı alanlarda uzmanlaşmış, sektörün tanınmış isimleri.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk'ün konuşmasıyla başlayan sempozyuma İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Hava Komodoru Paddy Teakle, Vietnam Gazisi, Emekli Albay John Warden, Pakistan Hava Kuvvetlerinden hava stratejisti emekli Hava Komodor Kaiser Tufail ve Amerika'da uçuşların insan fizyolojisi üzerindeki etkileri konusunda çalışan Prof. Dr. Banu Onaral gibi alanında tanınmış havacılık uzmanları yer alıyor.

Orgeneral Öztürk, yaptığı açılış konuşmasında Türk Hava Kuvvetlerinin (THK) ülke savunmasının ötesinde, uluslararası barış görevlerine ve yardım operasyonlarına da katılarak bölgenin sayılı hava kuvvetleri arasına girdiğinin altını çizerek, gelecekte muharebe yeteneği kadar teknolojik ve stratejik yatırımların da THK için büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Strateji uzmanından bölge sorunlarına yorumlar

I.Körfez savaşında Çöl Fırtınası Hava Harekatı'nın mimarlarından biri olan hava stratejisti Emekli Albay John Warden Suriye rejimine yönelik muhtemel bir Amerikan veya NATO hava operasyonunu değerlendirdi:

" Suriye rejiminin askeri kabiliyetlerini yok etmek veya zayıflatmaya yönelik her hangi askeri bir operasyonun sonuçları hakkında emin değilim. Silah kullanmadan önce stratejik hedeflerinizin belli olması gerekir. Suriye'de muhalifler lehine bir müdahalede kimlerin faydalı çıkacağı konusunda kesin bir şey söylenemiyor. Ya radikal bir grup bundan faydalanırsa ne olacak ? O zaman Esed yerine, bölge insanlarına zarar veren başka bir güç gelmiş olur ki bu da bizi başladığımız noktaya getirir."

Amerikadan Türk uzman

Seminerin en ilgi gören konuklarından biri de Profesör Doktor Banu Onaral. Türkiye'nin ilk sivil uçağını İstanbul Beşiktaş'taki fabrikasında imal eden Nuri Demirağ'ın torunu. Onun da havacılık sektörünü çok yakından ilgilendiren, uçuşun insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaları bulunuyor. Onaral aynı zamanda Teknopark İstanbul'un Baş Danışmanı:

"Türk Hava Kuvvetleri bilimsel gelişmeleri takip konusunda çok hassas. Hava Harp Akademisi de dünyada hava muharebeleri konusunda sayılı merkezler arasına girme konusunda oldukça önemli adımlar atıyor. Ben de bu heyecana kayıtsız kalamadım. Unutmamak gerekir ki savuma sanayii alanında yapılan yatırımlar iki yönlüdür ve bilimsel gelişmelerin çoğundan sivil sahada da faydalanmak mümkün. Bugün kullandığımız pek çok gereç, faydalandığımız teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmenin kaynağı askeri araştırmalardır."

Aljazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber