İşte YÖK Yasası hikayesi: Kırmızı Çizgi YÖK

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2006 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'na, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daveti üzerine gelen ve Müsteşar Yardımcısı olarak 26 ay vekaleten görev yapan Doç. Dr. Şaban Şimşek, görev süresi boyunca çalıştığı YÖK Yasası'nın kamuoyuna yansımayan boyutlarını da içeren "Kırmızı Çizgi YÖK" adlı kitabını bugün basına tanıttı.

AK Parti iktidarıyla birlikte gündemin öncelikli konularından biri olan Yükseköğretim Yasası'nda değişiklik çalışmalarının emektarı olan, dönemin Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Şimşek, yasalaştırılamayan YÖK yasa çalışmalarını bilinmeyen yönleriyle kitaplaştırdı. 26 ay süreyle vekaleten müsteşar yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra istifa edip asıl mesleği olan göz doktorluğuna dönen Doç. Dr. Şaban Şimşek, "Kırmızı Çizgi YÖK" adlı kitabını basına tanıttı. Şimşek, Nobel Yayınları'nda çıkardığı ve 645 sayfadan oluşan "Kırmızı Çizgi YÖK" kitabını 2 yılda kaleme aldığını belirtti. Kitabın çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulabileceğini kaydeden Şimşek, "Bir başvuru kitabı olarak görülebilir. Bunun yanı sıra bilgi, eleştiri, mizah, macera ve çocuk kitabı da sayılabilir" dedi.

Şimşek, kitabında YÖK Yasası'nın gündemde olduğu dönemde aktif roller oynayan başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, YÖK eski Başkanları'ndan Prof. Dr. Kemal Gürüz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, TBMM'de CHP kürsüsünden konuşma yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ve diğer rektörlerin açıklamaları ve kamuoyuna yansımayan "perde arkası" olaylara yer verdi. "Kırmızı Çizgi YÖK" kitabının kapağını dikkat çeken bir şekilde tasarlayan Şimşek, siyah fon üzerine "temel aktörlerin" resimlerini film şeridi şeklinde yansıtmış. Titiz bir basın taraması sonucunda oluşturduğu basın kupürlerini fıkra, şarkı sözleri ve yorumlarla analiz eden Şimşek, Azerice'deki bazı sözlerle de yaşadığı olayları hicvediyor.

Kitabın içeriğini bir sunumla tanıtan Şimşek, kitabında Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev almasını sağlayan Bakan Çelik ile görüşmesinin yanı sıra YÖK Yasa çalışmaları sırasında başta siyasiler olmak üzere rektörler ve YÖK yetkilileriyle yaptığı görüşmeleri de birebir aktardı. Şimşek, Anayasa değişikliği noktasında gündeme getirilen YÖK Yasa çalışmalarının zaman içerisinde "Birbuçuk maddelik ucube bir kanuna" dönüşmesini hala anlamlandıramadığını ifade ederek, "Çok ciddi idari hatalar yapıldı" dedi. Şimşek, yasanın çıkartılamaması ve kendi çalışmalarının şeklinin zaman içerisinde değişmesinin temel nedeninin "siyasi öngörüsüzlük"ten kaynaklandığını söyledi. Şimşek, YÖK Yasa çalışmalarını bireysel olarak çok önemsediğini ve bazen 24 saat boyunca yasa üzerinde çalıştığını kaydederek, çalışmalarının yansıtılması konusunda siyasi otoritenin tavrını eleştirdi. Şimşek, "karşı taraf" diye nitelendirdiği YÖK ve rektörlerin bu süreçte basını bilgilendirme konusunda izlediği politikayı, yasayı hazırlayan konumdakiler olarak kendilerinin izleyemediğini, bunun da ciddi sıkıntılar yaşattığını vurguladı. Şimşek, "Sabah akşam dayak yiyen boksör

konumundaydık" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber