Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki öğretim yılından itibaren turizm ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan host, hostes, animatör, otel işletmecisi ve tur operatörü yetiştirecek.

Haber Giriş : 25 Ocak 2004 02:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki öğretim yılından itibaren turizm ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan host, hostes, animatör, otel işletmecisi ve tur operatörü yetiştirecek.

Bakanlık, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ile ticaret liselerinin öğretim programlarının büyük bir çoğunluğunu yeniledi. Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda Talim ve Terbiye Kurulu'nun kabul ettiği ve Bakan Hüseyin Çelik'in onayladığı yeni programlar, 2004-2005 öğretim yılından itibaren uygulanacak. Yenilenen 66 programa göre, otelcilik ve turizm ile ticaret meslek liselerindeki bölüm isimleri ?alan' olarak yeniden düzenlendi, haftalık ders çizelgeleri de tamamen değişti. Örneğin, otelcilik ve turizm meslek liselerindeki ?mutfak, servis, kat hizmetleri, resepsiyon ve seyahat acenteliği' adlı 5 bölüm, yiyecek?içecek hizmetleri alanı (mutfak dalı, servis dalı), konaklama hizmetleri alanı (ön büro dalı, kat hizmetleri dalı, otel işletmeciliği dalı, host ve hosteslik dalı) ve seyahat işletmeciliği alanı (seyahat acenteciliği dalı, tur operatörlüğü dalı ve animatörlük dalı) diye 3 ana alana ayrıldı. Ticaret meslek liselerinde de, bilgisayar ve internet ortamındaki gelişmelere paralel olarak; bilgisayar alanında elektronik ticaret (e?ticaret), web tasarımı, modern sayfa tasarımı (Quark Xpress), grafik tasarımı (Photo Shop), internet ve ağ sistemleri, bilgisayarlı muhasebe dersleri ile birlikte ticaret eğitimi alanında ilk defa ?pazarlama alanı' açıldı.

Turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan animatörler, bu işin eğitimini artık liseden alacak. Yeni müfredata göre, animatörlük dersini tamamlayan bir öğrenci, ?rekreasyon felsefesini, dinlence ve insan ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi kavrayacak, turistik istasyonlarda animasyon becerilerini uygulama becerisi kazanacak, turistik tesislerde uygulamalar yaparak becerisini artıracak.' Ders işlenirken konulara uygun işletmelere gezi düzenlenerek öğrencilere gözlem ve uygulama yaptırılacak. Ticaret ve turizm okullarında uygulanacak ?host ve hosteslik dersi öğretim programı'na göre ise, öncelikle şehirlerarası otobüsler için, daha sonra ise uçaklar için host ve hostes eğitimi verilecek. Haftada 3 saat verilecek derste, host ve hosteslik ayrıntılı olarak tanıtılacak, ulaştırma araçlarında yapılan servis hizmetleri uygulamalı olarak gösterilecek.

Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Bekir Turgut, dünyada ve Türkiye'deki yeni gelişmelere paralel olarak, hizmet sektörüne yönelik gençler yetiştirmek için ihtiyaç duyulan yeni öğretim programları hazırladıklarını söyledi. Turgut, okul türü yerine program türü anlayışı geliştirdiklerini ve daha önceden 9 olan okul türünü 5'e indirdiklerini kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber