Yalova seçim yorgunu

1 Haziran’da belediye başkanını seçecek olan Yalova’da sükunet hakim. Çok az sayıda parti bayraklarının bulunduğu sokaklarda ne aday afişleri asılı ne de seçim arabaları var...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2014 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalova seçim yorgunu

BURCU ÜNAL

Yalova, 1 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek. İptal edilen belediye başkanlığı için yapılacak seçimler öncesi ilde seçim heyecanı yok denecek kadar az. Seçim yorgunluğunun hissedildiği Yalova'da 30 Mart seçiminden sonra gündeme gelen 'kavurmalı pilav' faturaları da ödenmiş.

Seçimler sonrasında Türkiye'nin gündeminde en çok yer alan illerden biri Yalova'ydı... İlk önce seçimleri 1 oyla Ak Parti'nin adayı Yakup Bilgin Koçal'ın kazandığı açıklandı. CHP itiraz etti. Oylar yeniden sayıldı. Sonuç değişti, bu defa koltuğu 6 oy farkla CHP'nin adayı Vefa Salman aldı. Salman 3 hafta süren belediye başkanlığı sırasında, kendisinden önce Koçal'ın başkanlığı sırasında belediyede bir çok yolsuzluğun yapıldığını iddia etti. Belge olarak da 3 Ocak- 3 Nisan arasında 972 bin TL'lik yemek faturasını gösterdi. Salman pilav üstü kavurma, kahvaltı ve kokteyl karşılığı kesilen faturaları 'ödemem' deyince, yemek şirketi belediyeye alacağı olan 615 bin 705 lira için haciz yolladı. Türkiye günlerce 'kavurma' krizini konuşurken, Yalova'dan seçimlerin iptal edildiği haberi geldi. Fakat şehir yorgundu ve yeni bir seçim maratonu haberini pek de heyecanla karşılamadı.

Yemek paraları ödendi

Hatta bu arada koltuğu vekaleten devralan Ak Partili Vekil Belediye Başkanı Ömer Aslan hacizi kaldırıp, faturaları ödedi ama kimsenin ruhu bile duymadı. Yemek faturasını ödediklerini belirten Aslan, "Ancak iddia edildiği gibi o yemeklerde kavurmanın 'k'sı yoktu. Ucuz olsun diye tavuk-pilav verildi" dedi.

1 Haziran'a yaklaşık 2 hafta kala, Yalova'da alışıldık seçim manzaralarını görmek pek mümkün değil. Partilerin il merkezleri ile seçim koordinasyon merkezlerinin önüne astıkları 15-20 bayrak dışında ne yollarda bayraklar, ne boy boy afişler ne de gün boyu sokaklarda gümbür gümbür gezen seçim arabaları var. Tüm gün şehri gezmemize karşın sadece öğle saatlerinde CHP adayı Vefa Salman'ın otobüsüyle karşılaştık. Salman bangır bangır seçim şarkısı çalmak yerine bu defa farklı bir yol tercih etmişti. Otobüsünden halkı, onlarla birebir diyalog kurarak selamlıyordu.

Seçimin sakin atmosferi Yalovalılar'a da yansımış. Uzun yıllardır Yalova'nın en işlek caddesinde esnaflık yapan bir vatandaş seçim döneminin nasıl geçtiğini sorduğumuzda, "Önceki seçimlerde çalışmalar daha renkliydi, halk kendi arasında seçimlere dair daha çok konuşuyordu" diyor.

'4 saatten fazla uyumadım'

Ak Parti adayı Yakup Bilgin Koçal da seçim atmosferinin şehirde 30 Mart'a kıyasla daha sakin geçtiğini söyleyerek sebebini de şöyle açıklıyor; "30 Mart öncesinde Türkiye genelindeki havanın bir yansıması oluyordu. İşte hükümet gidecek mi gibi bir beklenti vardı. Fakat şimdi hükümetle ilgili ne olacak gibi bir tereddüt yok." CHP adayı Vefa Salman da "Psikolojik olarak yorulmadım, hiç etkilenmedim, hep çok sakindim ama 6 aydır günde 4 saatten fazla uyuduğum günleri toplasanız 10'u geçmez" diyerek seçim temposunu dile getiriyor.

Mutlu mu olacak umutlu mu

Yalova'da 30 Mart'tan sonra yaşanan gözle görülür 'en büyük' değişiklik ise kent merkezinin girişinde sahilde yer alan "Mutlu Yalova" yazısında yaşanmış. Ak Parti'nin seçim çalışmaları sırasında slogan olarak da kullandığı "Mutlu Yalova" sloganını, CHP belediye başkanlığını devraldığında değiştirmiş. "Mutlu" kelimesinin başına farklı renkte bir "U" harfi eklenerek, Yalova'nın mutluluğu umuda dönüştürülmüş. Yalova'nın 'umutlu' mu kalacağını yoksa 'mutlu' mu olacağını ise 2 Haziran'da öğreneceğiz.

MHP'de kapıyı açan yok

Seçimler öncesinde adayını değiştiren tek parti olan MHP'de de durum aslında pek farklı değil. Seçimi çalışmasını sormak için gittiğimiz MHP İl Teşkilatı'nda kapıyı açan olmadı. Ardından yol üzerinde rastladığımız bir seçim koordinasyon merkezine yöneldik, fakat buranın da kapısı kilitliydi. En sonunda Kirazlı Sanayi Bölgesi'nde esnaf ziyaretinde bulduğumuz partinin yeni belediye başkan adayı Adnan Kırtay, seçime sadece Ak Parti ve CHP giriyormuş gibi bir atmosfer yaratılmasından dolayı şikayetçi olduklarını belirterek, "Biz de varız" dedi.

1 Haziran seçimlerinde, 30 Mart'a göre daha iyi hazırlanacaklarını söyleyen tek parti ise HDP. Parti yetkilileri, "İlk seçimlerde Yalova'ya bazı sorunlar nedeniyle yeteri kadar eğilemedik ama bu defa daha iddialıyız, daha çok çalışacağız" derken, seçim çalışmalarına önümüzdeki hafta başlayacaklarını belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber