Gıda spekülatörünün tezgahı bozuluyor

Tarım Bakanı Eker, kuraklık ve Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle gıda spekülatörlerinin piyasaya çıktığını söyledi. Eker aldıkları tedbirlerle bu spekülatörlere göz açtırmayacaklarını belirterek “Temel gıda ürünlerinde sorun olmayacak” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mayıs 2014 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gıda spekülatörünün tezgahı bozuluyor

Ercan Baysal

Rusya ile Ukrayna arasındaki tansiyonun artışı ve kuraklık endişesiyle birlikte gıda spekülatörleri yeniden sahaya inerken, hükümet tüm tedbirleri aldı. Buğday, arpa, pirinç ve mercimek gibi temel gıdalarda spekülatörlerin tezgahını bozacak önlemler uygulamaya geçiriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, temel gıdada sorun yaşanabileceğine yönelik iddiaları STAR'a değerlendirdi. Türkiye'nin rekoltesinde bu yıl önemli değişim beklemediklerini ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:

TMO regüle etmeli

"2013'te buğdayda Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaşıldı. 22 milyon ton üretim vardı. Türkiye'nin ihtiyacı yem, un ve makarna da dahil edildiğinde 18 milyon ton. Bu yıl kış ve sonbahar yağışları bazı bölgelerde az oldu. Ancak tarımsal kuraklık ilkbahar yağışları ile giderildi. Yağışlar da bu şekilde sürerse biz zaten önemli bir düşüklük beklemiyoruz. Bütün bunlara rağmen tedbirimizi aldık." Herhangi bir sorun yaşanmasını önlemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) bazı yetkiler verildiğini belirten Eker "TMO'ya verilen yetki spekülasyonlara meydan vermemesi, piyasayı regüle etmesi yönünde" dedi. Eker, geçmiş yıllarda pirinç ve mercimekte dönemsel olarak bazı sorunlar yaşansa da Türkiye'nin bu dalgalanmalardan 7-8 yıldır etkilenmediğine dikkat çekti.

TMO YETKİSİ İLE MÜDAHALE İMKANI

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sadece piyasayı emniyet altına alma ve rahatlatma açısından tedbir aldığına dikkat çeken Bakan Eker "Kendi üretimimizle zaten ihtiyacımızı karşılıyoruz. Ofise diyoruz ki 'tüm bu alanlarda sanayicinin de ihracatçının da işini rahatlatacak bir mekanizma kur al sana yetki'. TMO'da bu yetki ile ihracat ve ithalat yapabilecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber