Tiroid hayatınızın hızını belirliyor

Son zamanlarda özellikle kadınlarda sık görülen hastalıklarından biri olan tiroid, bir çok rahatsızlığın habercisi olabilir.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mayıs 2014 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tiroid hayatınızın hızını belirliyor

BERDA ÖZDİKTAŞ

36. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ev sahipliğinde, 21-25 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da yapıldı.

Kongrede konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. A. Sadi Gündoğdu, tiroid bezini hayatımızın hızını ayarlayan bez olarak tanımlayarak pek çok hastalığın altında yatan nedenin tiroid bezi olabildiğini belirtti. Gündoğdu, "Bütün tiroid hastalıkları, 'guatr' olarak biliniyor. Halbuki, basit guatr, nodüllü guatr, zehirli guatr, zehirsiz guatr gibi farklı nedenleri ve farklı tedavileri olan tiroid hastalıkları var" diye konuştu.

FONKSİYONLAR ETKİLENİYOR

Tiroid hormanları vücut metabolizmasını kontrol eder. Yeterli tiroid hormonu üretilmezse metabolizma yavaşladığından kolay kilo alınır, kilo verme zorlaşır, oksijen tüketimi azalır, yorgunluk kalp atışlarında yavaşlama, daha çok uyuma isteği, kolesterol artışı, deride kuruma, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

GUATR KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Her guatr kansere dönüşmüyor. Sadece iyileşmesi mümkün olan guatr ihmal edilirse ya da ilaç tedavisine cevap alınmazsa cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Ultrasonografik olarak değerlendirildiğinde yüksek riskli nodüllere ince iğne ile biyopsi yapılarak kanser riski bakımından değerlendirilmesi gerekiyor. Biyopsi patalog tarafından incelenip cerrahiye yönlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber