O hakim, polis ve savcılar tespit edildi

Eski Başbakan Erbakan, Doğan Grubu CEO’su Arzuhan Doğan Yalçındağ ile çok sayıda gazeteci, siyasetçi ve bürokratı yasadışı dinleyen polis istihbaratı, savcı ve hakimler belirlendi. HSYK müfettişleri polis, savcı ile kararları veren hakimleri de mercek altına aldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Mayıs 2014 07:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
O hakim, polis ve savcılar tespit edildi

'PARALEL telekulak' skandalının boyutlarını ortaya koyan yeni dinleme belgeleri, hukuk dışı dinleme talepleri ve kararlarının altına imza atanları da ortaya çıkardı. Hukuk dışı dinleme belgelerini ortaya çıkaran HSYK müfettişlerinin soruşturması, 'Emniyet İstihbarat, savcı ve hakim' üçgenine uzandı. Müfettişler, bu dinlemeleri isteyen polis ve savcı ile kararları veren hakimleri mercek altına aldı.

Tarih, sayı ve karar numaralarıyla tespit edilen belgelere göre;

- Talepler Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan geldi; gerekçe gösterilen 'terör, uyuşturucu ve organize suç' iddialarına delil gösterilmedi; belirtilen IMEI numaralı telefonun veya abone numarasının gerçekte kim tarafından kullanıldığı açıklanmadı; sadece 'şüphe' üzerine 'istihbari dinleme' istendi.

- Dinleme talepleri belirli savcılara gönderildi; bu savcılar da polisin belirttiği 'şüphe'yi güçlendirecek delil istemedi; belirtilen numaranın kime ait olduğuna dair belge aramadı ve doğrudan hakim onayına sundu.

- Hakimler de bu delilsiz talepleri 'dinleme kararı' vererek 'hukuki'leştirdi.

Kimse saçmalığı sorgulamadı

Son belgelerde, hakkında dinleme kararı verilen kişiler için gösterilen gerekçeler karşılaştırıldığında, Erbakan, Hüsamettin Cindoruk ve eski Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın 'terör' örgütüyle; Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın İBDA-C; gazeteci Ertuğrul Özkök ve CHP'li Aydın Ayaydın'ın 'uyuşturucu'; Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur, gazeteci Akif Beki, yerli insansız hava aracı proje müdürü gibi askeri projeleri yürütenlerin 'organize suç' ile ilişkilendirilmesinin savcı ve hakimlerce sorgulanmaması müfettişlerin dikkatini çekti.

İstihbarat personelinin bu isimlerle bu suçları neye dayanarak bağdaştırdığı; savcı ve hakimlerin de bu açık uyumsuzluğa rağmen dinleme kararı için delil aramaması sorgulanıyor.

Yeni dinleme kararları çıkıyor

TİB'deki dinleme kayıtlarının 'parmak izi' olan log kayıtlarının silinmesi üzerine harekete geçen HSYK müfettişleri, Ankara Adliyesi'nde başlattıkları soruşturmada, hukuk dışı dinleme kararlarının UYAP'a girilmediğini belirlemiş; bunun üzerine 'arşiv' ve 'yazışmaların takibi' ile bu kararlara ulaşmayı başarmıştı. Müfettişler şu ana kadar 2009'a kadar olan dinleme kararlarının incelemesini tamamladı, 2010'da verilen bazı kararlara da ulaştı. Müfettişler, daha önce de çok sayıda MHP'linin 'Türk İntikam Tugayı' örgütü kapsamında dinlendiği ortaya çıkarmıştı.

İstihbarat'a 'kumpas'soruşturması

ARALARINDA eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın da olduğu çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve stratejik kurumların görevlilerinin dinlenmesiyle ilgili soruşturma açıldı. HSYK Başmüfettişliğinin 27 Mayıs 2014 tarihli suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, bu kişilerin dinlenmesine ilişkin yazıları hazırlayan ve savcılara veren Emniyet İstihbarat görevlilerinin tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdı.

Polis isimleri belirliyor

Soruşturmada, suç şöyle tarif edildi: "Sahte isimler üzerinden ve gerçekçi olmayan istihbari bilgiler dayanak yapılarak, telefonların bu yolla hukuka aykırı olarak dinlenmesi, bu dinlemelere dayanak bilgi notunu hazırlayan zabıta görevlilerinin sahte resmi evrak hazırlaması..."

Emniyet'e yazılan müzekkerede, usulsüz dinlemelere ilişkin belgeler ile işlemi gerçekleştiren görevlilerin tespit edilerek bildirilmesi istendi. Soruşturmada şikayetçi olarak, Necmettin Erbakan, Hüsamettin Cindoruk, Mustafa Destici, Şevket Kazan, Namık Kemal Zeybek, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Mehmet Bekaroğlu, Aylin Cesur, Ali Kolat, Mehmet Akif Beki, Abdulkadir Selvi, Arzuhan Doğan yalçındağ, Ertuğrul Özkök, Aydın Ayaydın, Zeynel Koç, Zekeriya Gökşenli, Mesut Köse, Ahmet Recep Tekcan, Mehmet Demir Çiğdemoğlu, Fikret Bila, Adnan Cevher, Koray Aydın, Ahmet Ertürk, Yılmaz Ateş, Hasan Tekbaş, Kazım Türker, Şükran Kütükçü ve Gökhan Özgüldür'ün isimleri belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber