Titreyen elleri ihmal etmeyin

Parkinson nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan hastalara beyin pili ameliyatları umut oluyor. Uzmanlar, beyin cerrahisinin en düşük riskli olduğu bu ameliyatların ardından hastaların yürümeye başladığını söylüyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Haziran 2014 13:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Titreyen elleri ihmal etmeyin

İsmail Bezirci

Beynin alt kısımlarındaki gri çekirdeklerin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı olan Parkinson genellikle orta yaşlarda görülüyor. Michael J Fox, Muhammed Ali, Salvador Dali, Yasser Arafat, Papa II. Jean Paul ve Bülent Ecevit gibi pek çok ünlünün pençesine düştüğü Parkinson hastalığı ve tedavi yöntemlerini Medical Park Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın'la konuştuk. Beyin çekirdeği üzerine yaptığı çalışmayla 2011'de Avrupa-Asya Derneği tarafından 'Genç Akademisyen' ödülü alan Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, Parkinson hastalığı ile mücadelede ilgili Nöroloji hekiminin erken teşhisine ve doğru tedavi yönteminin önemine dikkat çekerek, "Bu hastalığın her aşamasında oldukça etkin, çok sayıda ilaç ve cerrahi tedavi imkanları mevcut. Bu yöntemler ülkemizde de yaygın olarak hastalara sunuluyor" açıklamasını yaptı.

Başarı oranı yüzde 80!

Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, parkinson hastalarında, gereğinden fazla çalışan, 'beyin hücresi topluluğu' ya da 'çekirdek' adı verilen yapılar bulunduğunu, bu yapıların fazla çalışmasının engellenmesinin hastalığın birçok belirtisini düzelttiğini söyledi. Fazla çalışmanın engellemesinde en etkili yöntemlerden birinin 'beyin pili' yöntemi olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın, "Bu yöntem 20 yılı aşkın uygulanıyor. Başarı oranı yüzde 80'leri bulmakta. İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve şiddetli titreme nöbetleri geçiren Parkinson hastalarında, beyin pili yüksek oranda başarılı sonuçlar veriyor. Yardımsız en basit işleri bile yapamayan hastalar; ameliyat sonrası süratle hastalık öncesi günlerine geri dönmeye başlıyor. Hatta Parkinson nedeniyle yürüyemeyen, tekerlekli sandalyeye mahkum hastalar ameliyattan bir iki ay sonra yürümeye başlıyor. Bu şekilde tedavi ettiğim çok sayıda hastam var" dedi.

Ağrı yok bayıltma yok!

Akakın, beyin pili ameliyatında 'Mikroelektrot Kayıt ve Stimülasyon Tekniği'ni uyguladıklarını ifade ediyor. Hastayla ameliyat sırasında konuştuklarını belirten Akakın, "Bu sayede hastanın tepkilerini ölçerek sorunlu bölgeye ulaşmamız kolay oluyor. Ameliyat esnasında hastadan elini kaldırması, birden ona kadar sayması gibi bazı isteklerimiz olur. Beyindeki hareket bozukluğu odağının haritasını en sağlıklı biçimde çıkarmamız mümkün oluyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber