Profesör Kemal Irmak halüsinasyonların sebebini yazdı

GATA’da görevli Profesör M. Kemal Irmak, uluslararası bir dergiye şizofreni hastalarının gördüğü halüsinasyonların sebebinin cin çarpması olduğunu savunan bir makale yazdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2014 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Profesör Kemal Irmak halüsinasyonların sebebini yazdı

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) görev yapan M. Kemal Irmak isimli profesörün uluslararası hakemli dergi, "Journal of Religion and Health"in haziran sayısında yayımladığı "Şizofreni mi cin çarpması mı?" başlıklı makalesi tartışma yarattı. Makalede şizofreni hastalığındaki halüsinasyonların "cin çarpması" sonucu oluşabildiğini öne süren Irmak, medikal uzmanların 'üfürükçü'ler ile birlikte çalışmasının faydalı olacağını savundu. Kendisinin de daha önce çalıştığı TÜBİTAK'ın, makalenin yayımlandığı dergiye verdiği yüksek teşvik miktarı ise dikkati çekti. Makalenin özet kısmı şöyle:

"Halüsinasyon deneyimleri genelde, 'hastayla konuşan' veya, 'kendi aralarında konuşan sesler' olarak ortaya çıkıyor. Bize göre şizofrenideki çoğu, 'sözde' halüsinasyonlar çevredeki gerçek tetikleyicilerle ilgili gerçek ilüzyonlardır. Bu halüsinasyon problemine olan yaklaşımlardan biri şeytani bir dünyanın olabileceğidir. Cinler, bütün kutsal dinlerde varolduklarına inanılan ama görülmeyen canlılardır ve insanları ele geçirip bedenlerini kontrol etme gücüne sahiptirler. Cin çarpması, yanılgı ve halüsinasyonlarla ortaya çıkan psikoz bozuklukların birçok tuhaf davranışa neden olması şeklinde yorumlanabilir. Bölgemizdeki bir yerel 'üfürükçü' şizofreni hastalarına yardımcı oluyor. Tedavi yöntemi başarılı görünüyor çünkü hastalar 3 aylık bir süreden sonra semptomlardan kurtuluyorlar. Bu yüzden, 'üfürükçü'lerle bu konuda beraber çalışmak medikal uzmanlar için şizofreniye daha iyi tedavi yolları bulmak için faydalı olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber