Mahkeme kararı: Üyelerinin OYAK'ı eleştirmesi doğal

Haber Giriş : 11 Haziran 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) kendisini basın yoluyla eleştiren astsubaylar hakkında açtığı manevi tazminat davası reddedildi.

Mahkeme, kendi üyelerinin OYAK'ı eleştirmesinin demokratik bir hak olduğu yönünde karar verdi. OYAK, Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan bir haber dolayısıyla TEMAD İstanbul İl Başkanı emekli Astsubay Ahmet Atik ile emekli astsubaylar Ali Özdemir ve Şahin Önder hakkında 10 bin YTL'lik tazminat talebinde bulunmuştu. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde geçtiğimiz yıl kasım ayında görülmeye başlanan davada hatırlanacağı gibi hakim Zeki Deniz, yönetimdeki astsubayların tespiti için OYAK'tan yönetim listesini istemişti. OYAK ise bu isteğe gizlilik sebebiyle cevap vermemişti.

Mahkeme OYAK'ın tazminat isteğini reddetti. Zeki Deniz başkanlığındaki mahkeme heyeti verdiği kararda OYAK yönetimine adeta demokrasi dersi verdi. Kendi üyelerinin eleştirel yaklaşımlarının OYAK'ın kişisel haklarına saldırı olarak algılandığı belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi: ?Davacı vekili her ne kadar bu ibareler nedeniyle müvekkili kurumun kişilik haklarına saldırıldığından bahisle davalılar aleyhine manevi tazminat davası açmış ise de davalıların davaya konu yazıda belirtildiği üzere OYAK mensubu emekli astsubaylar olduğu, davaya konu yazının Ordu Yardımlaşma Kurumu'nda görev alanların genellikle astsubaylardan oluşmadığını irdelediği ve yazının genel mahiyette eleştirisel bir yazı olduğu, davacı kurumun bir kurum oluşu nedeniyle demokratik bir ülkede bilhassa mensuplarınca eleştirilmesi bir noktada davalıların hakkıdır. Bu itibarla yazı eleştiri mahiyetinde olup abartılı bir ifadenin yer almadığı, bu haliyle de davacının kişilik haklarına saldırı içermediği kanaatine varıldığından davacı vekilinin davasının reddine karar vermek sonuç ve kanaatine varılmıştır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber