Tatile çıkacaklara ekonomik yakıt kullanma tüyoları

-Okulların kapanmasıyla tatile giden vatandaşlar nedeniyle trafiğe çıkan araç sayısı artarken, uzun yolda araç yakıtının ekonomik kullanımı önem arz ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2014 11:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tatile çıkacaklara ekonomik yakıt kullanma tüyoları

- CANAN TÜKELAY - Okulların kapanmasıyla tatile giden vatandaşlar nedeniyle trafiğe çıkan araç sayısı artarken, uzun yolda araç yakıtının ekonomik kullanımının önem arz ettiği bildirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların kapanmasıyla yaz tatili nedeniyle oluşacak trafik yoğunluğuna dikkati çekti.

Araçlarıyla tatile çıkmaya hazırlanan sürücülere önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bayrakçeken, şehir içi ulaşımdan daha ziyade şehirlerarası ulaşımda yoğunluk yaşanacağını belirtti.

Hem araçların yaz şartlarında kullanımıyla hem de bu kullanım sırasındaki yakıt tasarrufuyla ilgili yapılması gerekenler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayrakçeken, bunları taşıt, sürücü ve yol hava şartları şeklinde üç gruba ayırdığını ifade etti.

"Frenler ne kadar az kullanılırsa o kadar yakıt tasarrufu sağlanır" diyen Prof. Dr. Bayrakçeken, şöyle konuştu:

"Ani kalkış hızlanma ve ani frenleme yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor. Araçlarda kullanılan motorların maksimum tork güç devirleri farklı olup, taşıt seyir halinde iken, olabildiğince maksimum tork güçte (devir saatindeki yeşil bölge) kalınırsa gram cinsinden yakıt tüketimi en az düzeyde olacaktır. Vites değişimleri ile bu durum sağlanabilir. Özellikle uzun seyahatlerde taşıta eklenen yük taşıyıcı ekipmanlar, yakıt tüketimini ciddi oranda artırır. Bir taraftan hava direnci oluştururken diğer taraftan yük ilavesi ile yakıt tüketimi artar."

-"Lastik hava basınçlarının az ya da fazla olması yakıt tüketimini artırmaktadır"

Yük taşıyıcısının yaklaşık yüzde 5'e kadar yakıt tüketimini artırdığını, araçta fazladan taşınan her 45 kilogram yükün yakıt tüketimini yüzde 2'ye kadar artırabileceğine değinen Prof. Dr. Bayrakçeken, camları açık seyretmenin de yakıt tüketimini artırıcı bir etken olduğunu belirtti.

Bayrakçeken, klimayı çalıştırmanın yakıt tüketimini yüzde 10'a kadar artırırken, taşıt performansını yüzde 30'a kadar azalttığını vurgulayarak, "Çok dik ve uzun yokuşlarda klima kapatılmalıdır. Lastik hava basınçlarının az yada fazla olmasıda yakıt tüketimini artırmaktadır. Tekerlek basıncındaki 1 derecelik değişim yakıt verimliliğini yüzde 3'e kadar olumsuz yönde değiştirebilir" diye konuştu.

Lastiklerin kabak lastik olması ve lastik ebatlarında değişiklik yapılmasının yakıt tüketimini olumsuz etkilediğini aktaran Prof. Dr. Bayrakçeken, hız yönetiminin iyi yapılmasının, taşıtlara göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 90-110 kilometre hızla seyretmenin yakıt tüketimini olumlu yönde etkilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Bayrakçeken, egzoz da tıkanıklık, kaçak gibi bir durumun olmasının yakıt tüketimini artırdığının altını çizerek, yola çıkmadan önce motor ve taşıt ayarlarının kontrol edilmesinin faydalı olacağı tavsiyesinde bulundu.

-"Sık şerit değiştirme yapılmamalıdır"

Gaz pedalına sık basıp bırakmak yerine taşıt hızını korumanın daha faydalı olduğunu ve özellikle yokuş aşağı inerken gaz pedalına basılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Bayrakçeken, şöyle devam etti:

"Düz yolda olabildiğince büyük vitesle taşıt kullanılması gerekir. Eğim gibi farklı yol şartlarında uygun vites seçimine dikkat edilmeli, yokuş esnasında vites değiştirmek yerine uygun vitesi önceden belirleyip ona göre hareket edilmelidir. Sık şerit değiştirme yapılmamalıdır. Seyir halinde iken farklı yol koşullarında vites boşa alınmamalıdır. Yakıt güvenilir yerlerden alınmalıdır. Yaklaşık 3 saatte bir mola verilmelidir. Yol ve hava ile ilgili olarak, hava sıcaklığının fazla olmadığı sabah ve akşam saatlerinde seyahat etmek daha uygundur. Camı açmaktansa klima kullanmak daha avantajlıdır. Klimanın zaman zaman kullanılması yerine sürekli düşük ayarda çalıştırılması daha verimlidir. Klima çalışmadan önce camları kısa süre açıp araç içinde havalandırma yapılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber