Tatile gitmeden göz muayenesi yaptırın

Çocuklar doğumdan itibaren, özellikle de okul çağına geldiklerinde düzenli olarak göz muayenesine götürülmelidir. Çocuğunuzu tatilden önce mutlaka bir göz doktoruna kontrol ettirin

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Haziran 2014 08:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tatile gitmeden göz muayenesi yaptırın

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Funda Şerefhan, bebek ve çocukların göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

Çocuklarda ortaya çıkan göz bozuklukları nelerdir?

Çevremizdeki görüntülerin retinada görme merkezi üzerinde odaklanması sayesinde net görürüz. Görüntünün retinada odaklanmaması, yani kırma kusuru üç şekilde ortaya çıkar:

Hipermetropi: Kornea ve göz merceğinin kırıcılık güçleri az, gözün ön arka çapı kısa olduğunda ortaya çıkar. İnce kenarlı mercekler kullanılarak görüntü retina üzerinde netleştirilir. Bebeklerin yüzde 80'i hipermetrop doğarlar, 1 yaşına kadar belli düzeydeki hipermetrop derecelerde bebeğe gözlük verilmez. Ancak hipermetrobun derecesi yüksekse, bebek ya da çocukta şaşılık varsa, iki göz arasında numara farkı varsa; altıncı aydan itibaren gözlük verilebilir.

Miyopi: Kornea ve göz merceğinin kırma gücü arttığında, gözün önarka çapı uzun olduğunda ortaya çıkar. Kalın kenarlı mercekler kullanılarak görüntü retina üzerinde netleştirilir. 1 yaşa kadar olan bebekler için miyop gözlükler çok yüksek numaralar dışında verilmez. Okul çağına yakın ve okul çağındaki çocuklarda ise düşük numaralar dahi olsa, özellikle de uzak görme zorlaşıyorsa gözlük takılmalıdır.

Astigmatizma: Miyopi veya hipermetropi ile birlikte olabileceği gibi, karışık astigmatizmada eksenlerden biri miyopi, diğeri hipermetrop olabilir. Doğumda yaşla beraber azalan bir astigmatizma görülmektedir. 2 yaşından sonra astigmatizma artma eğilimi gösteriyorsa gözlük verilmelidir çünkü göz tembelliği açısından risk oluşturur.

Şaşılık nasıl anlaşılır?

Herhangi bir bakış yönünde iki gözün görme eksenlerinin paralel olmaması durumudur. Toplumdaki görülme oranı yüzde 4'tür. Bu hastaların yaklaşık yarısında göz tembelliği mevcuttur.

Göz tembelliği nedir?

Gözde ve görme yollarında herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, kırma kusurunun düzeltilmesine rağmen görmenin (çoğu zaman tek gözde) az olması durumuna göz tembelliği denir. Bu gözlere de tembel göz adı verilir.

GÖZ KASLARININ FELCİNDE AMELİYAT YAPILIR

Şaşılık nasıl önlenebilir?

Kırma kusurlarının erken dönemde tespit edilmesi, görmenin iyileştirilmesi, göz tembelliğinin engellenmesi; şaşılığın önlenmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca iki gözle beraber bakabilme gelişimini sağlamak için dokuzuncu aydan başlamak üzere erken dönemde tedavi planlanmalıdır.

Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?

Gözlük ihtiyacına bağlı şaşılıklarda gözlük kullanılır. Cerrahi tedavide gözün kaymasına neden olan kasların gücünü azaltmaya veya artırmaya yönelik ameliyatlar yapılır. Göz kaslarına hareket kazandıran sinir felci durumlarında bir süre iyileşme beklenir ve sonra cerrahiye başvurulur.

YENİDOĞANDA ORTAYA ÇIKABİLECEK SORUNLAR

Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığı: En sık görülen belirti; sulanma, çapaklanma.

Doğumsal katarakt: En sık görülen belirti; göz bebeğinin gerisinde beyazlık.

Doğumsal glokom: En sık görülen belirti; gözün iri ve bazen bulanık olması.

Doğumsal kornea anomalileri: Göz saydam tabakasının beyazlaşması, gözün normalden küçük olması.

Doğumsal göz kapağı düşüklüğü

AİLELER BUNLARA ÇOK DİKKAT ETMELİLER!

Ailenin üzerine düşen, basit bir takım detaylara dikkat etmektir:

Cisimlere çok yakın bakıyor mu?

Gece-gündüz görme farkı var mı?

Gözler paralel mi?

Titreme var mı?

Baş pozisyonunu değiştirerek mi bakıyor?

Kaşıntı, batma, ışıktan rahatsızlık var mı?

Kızarıklık, çapaklanma, şişlik oluyor mu?

Göz bebeğinde renk değişikliği var mı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber