Bakanlık 17 milyon aileye korunma kitapçığı dağıtacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hazırladığı kitapçıkta, gençlerde uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmesi için ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Sosyo-ekonomik faktör en büyük etkenlerden biri.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık 17 milyon aileye korunma kitapçığı dağıtacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, uyuşturucu madde kullanımının son yıllarda artması üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile uyuşturucuyla mücadelede ortak çalışmalar yürüten Bakanlık, bu kapsamda, "Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma" kitapçığı hazırladı. Kitapçıkta, ailelere ergenlik dönemini sağlıklı atlatabilmeleri için yapılması gerekenler anlatıldı.

Önce alkol ve sigara

Ailelere ergenlik döneminde madde kullanım süreçlerine ilişkin bilgilerin verildiği kitapçığa göre, Türkiye'de madde, alkol ve tütün kullanımı erken yaşlardan itibaren başlıyor. Ailelere ergenlik döneminde madde kullanma riskini göz önünde bulundurup bu konuda bilinç düzeylerini artırması öneriliyor. Madde kullanımında, ailesel özellikler, çevresel ve sosyo ekonomik faktörler, davranış sorunları, olumsuz ergenlik deneyimleri etkili oluyor.

Ergenlerin madde deneme nedenleri arasında, merak, arkadaş baskısı, kişisel yatkınlık, sorunlarla baş etme yöntemi olarak, kendini kanıtlama yer alıyor.

Yapılan çalışmalarda, ergenlerde alkol ve madde kullanımının ergenlik döneminden itibaren genellikle düzenli bir seyir izlediği belirtiliyor. Ergenler önce alkol ve sigara gibi maddeleri deniyor, alkolde bira ve şarabı, rakı ve viski gibi daha sert içkiler izliyor. Alkol kullanımını ise esrar ve daha sonra yasadışı maddelerin kullanımı izliyor.

Çözüm aile bağları

Bağımlılıktan koruyucu etkenler arasında, "Güçlü ve pozitif aile bağları, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşları ve neler yaptıklarından haberdar olması, ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları, okulda başarılı olma, okul, kulüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ" yer alıyor.

Nasıl anlarsınız?

Bağımlılık tedavisi boyunca kişilerin, kullanımı bıraktıktan sonra tekrar başlama yani kayma yaşayabildiklerine dikkat çekilen kitapçıkta, "Yalnız kalmaya, sık sık evin dışında zaman geçirmeye başladıysa, eve geç geliyor ve nerede olduğunu size haber vermiyorsa, kendine bakımı azaldıysa, sorumluluklarını aksatmaya, madde kullanan arkadaşlarıyla görüşmeye, kullanılan ortamlara girmeye başladıysa, her zamankinden daha gerginse ve kolay sinirleniyorsa, bu şüphelerle yakınlarınızı suçlamak ilişkinizin bozulmasına sebep olur. Tepki vermeden önce uzmana danışın" uyarısında bulunuldu.

Kitapçıkta ailelere tavsiyeler

- Son günlerde çocuğunuzda birçok davranış değişikliği mevcut ve uyuşturucudan şüpheleniyorsanız, haksız yere suçlamamak, süreci dikkatli değerlendirmek gerekir. Madde kullanan ergenler hakkında bilgi edinmeye çalışın, çevrenize sorun, gerekirse sağlık kuruluşlarına danışın.

- Öğretmenleri, arkadaşları, çevrenizde iletişime geçtiği kişilerle görüşün. Fakat bu incelemeleri yaparken çocuğunuzu zor durumda bırakmayacak ve başkalarının anlamayacağı bir yöntem uygulanması çok önemlidir.

- Çakmağınızı, sigaranızı, içkinizi çocuğunuzdan istemeyin.

-Çocuğunuzla birlikte çeşitli sosyal ortamlara katılın, birlikte kitap dergi, gazete satın alın, birlikte okuyun, aynı internet gruplarına üye olun, izlemekten çok beraber paylaşımlarda bulunun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber